WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται τα ζώα τον χρόνο και πώς αυτό μας επηρεάζει τελικά


The Jennettes

7 Ιουνίου 2021

Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται τα ζώα τον χρόνο
H αντίληψη του χρόνου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος τις εισερχόμενες πληροφορίες. Τι συμβαίνει όμως με τα ζώα; Αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τον χρόνο όπως και εμείς. 

H αντίληψη του χρόνου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος τις εισερχόμενες πληροφορίες. Τι συμβαίνει όμως με τα ζώα; Αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τον χρόνο όπως κι εμείς;

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να το ελέγξουν αυτό, δείχνοντας σε ζώα φως, το οποίο αναβοσβήνει στην αρχή αργά και στη συνέχεια όλο και πιο γρήγορα. Κάποια στιγμή το φως αναβοσβήνει τόσο γρήγορα που φαίνεται σαν να είναι μόνιμα αναμμένο. Προσεκτικά τοποθετημένα  ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των ζώων μπορούν να αποκαλύψουν την ακριβή στιγμή που αυτό συμβαίνει για το καθένα από αυτά. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μικρότερα ζώα, με γρηγορότερο μεταβολισμό ανιχνεύουν υψηλότερες συχνότητες του φωτός που τρεμοπαίζει σε σύγκριση με τα πιο μεγαλόσωμα και αργά ζώα. Για παράδειγμα οι σαλαμάνδρες και οι σαύρες αντιλαμβάνονται τον χρόνο πιο αργά από τους σκύλους και τις γάτες. Αν και αυτό μοιάζει να εξηγεί την εκνευριστική ικανότητα της μύγας να ξεφεύγει όταν την κυνηγάμε, το ερώτημα που παραμένει είναι, γιατί συμβαίνει αυτό;

jenny.gr

Από εξελικτικής άποψης βγάζει νόημα τα ζώα να πρέπει να αντιδρούν γρήγορα και να αντιλαμβάνονται τον χρόνο σε καλύτερη ανάλυση, ώστε να αποφεύγουν τους θηρευτές και να πιάνουν τα αεικίνητα θηράματα, αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι κάποια ζώα μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τον χρόνο ανάλογα, ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες τους. Για παράδειγμα κάποιοι ξιφίες πριν ξεκινήσουν το κυνήγι, ωθούν περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο, επιβραδύνοντας την αντίληψη του χρόνου και αυξάνοντας τον αριθμό των εικόνων  που μπορούν να επεξεργαστούν ανά δευτερόλεπτο, πράγμα που τους βοηθάει να κινούνται πιο γρήγορα.

Άλλες έρευνες, που έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η αντίληψη του χρόνου μπορεί να επιταχυνθεί με τη διέγερση των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Αυτό το εύρημα μπορεί να συνδεθεί και με τους ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση της ντοπαμίνης, όπως είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Σε αυτήν την περίπτωση η μείωση της ντοπαμίνης, κάνει τα άτομα περισσότερο παρορμητικά και υπερκινητικά λόγω του ότι αντιλαμβάνονται τον χρόνο πιο αργά από τους υπόλοιπους. 

jenny.gr

Αντιστρόφως, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα ναρκωτικά που αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, μπορούν να επιταχύνουν την αντίληψη του χρόνου. Αν και προς το παρόν κάτι τέτοιο παραμένει στη σφαίρα των υποθέσεων, το αν ισχύει ή όχι, μόνο ο χρόνος θα το δείξει. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.