WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εξανθήματα στο σώμα από άγχος και πώς θα τα αντιμετωπίσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Ιουνίου 2021

Εξανθήματα στο σώμα από άγχος και πώς θα τα αντιμετωπίσετε
Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει εξανθήματα σε ολόκληρο το σώμα. Ακόμα μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες και άλλες δερματικές παθήσεις.

Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει εξανθήματα σε ολόκληρο το σώμα. Ακόμα μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες και άλλες δερματικές παθήσεις.

Ευτυχώς όμως, ένα εξάνθημα που προκαλείται από άγχος γενικά δεν προκαλεί ανησυχία. Στην πραγματικότητα, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί αρκετά εύκολα.

Εάν έχετε μια προϋπάρχουσα δερματική κατάσταση, όπως ψωρίαση ή ροδόχρου ακμή, μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματά. 

Πώς είναι το εξάνθημα από άγχος;

Τα εξανθήματα από το άγχος παίρνουν συχνά τη μορφή κυψελών. Οι κυψέλες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι γενικά κόκκινες και πρησμένες.

Οι κυψέλες μπορούν επίσης να εμφανιστούν ως γενικό πρήξιμο του δέρματος που αναπτύσσεται σε ένα μέρος στο σώμα σας. Αυτό το τμήμα της διόγκωσης μπορεί να εξαφανιστεί και στη συνέχεια να εμφανιστεί κάπου αλλού. Στις συγκεκριμένες περιοχές πιθανότητα θα έχετε φαγούρα και ενδέχεται να αισθάνεστε ένα μυρμήγκιασμα ή να έχετε το αίσθημα καύσους όταν αγγίζετε τις πληγείσες περιοχές.

Μια μεμονωμένη κυψέλη γενικά εξαφανίζεται σε περίπου 24 ώρες. Αλλά μπορεί να εμφανιστούν νέες κυψέλες, καθώς οι παλιές εξαφανίζονται. 

Τι προκαλεί το εξάνθημα από άγχος;

Τα εξανθήματα είναι συχνά το αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να αντιδρά στα αλλεργιογόνα. Οι κυψέλες μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλους παράγοντες, όπως ιογενή λοίμωξη, άλλες ασθένειες ή περιβαλλοντική πρόκληση. Το άγχος θεωρείται περιβαλλοντική αιτία.

Όταν είστε αγχωμένοι σώμα σας απελευθερώνει επιπλέον χημικές ουσίες, όπως νευροπεπτίδια και νευροδιαβιβαστές. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται σε διάφορες λειτουργίες. Αυτή η αλλαγή στην απόκριση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ευαισθησία στο δέρμα και άλλα δερματικά προβλήματα. 

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα εξάνθημα από άγχος

Μερικές φορές τα εξανθήματα εξαφανίζονται μόνα τους χωρίς θεραπεία. Διαφορετικά, η κατάσταση μπορεί γενικά να αντιμετωπιστεί εύκολ. Η πιο κοινή θεραπεία είναι ένα αντιισταμινικό. Τα αντιισταμινικά μπορούν να ανακουφίσουν συμπτώματα όπως φαγούρα. Μπορεί επίσης να βρείτε ανακούφιση ένα δροσερό μπάνιο ή ένα δροσερό ντους. 

Εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή διαρκούν περισσότερο από έξι εβδομάδες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

Εάν εμφανίσετε πρήξιμο στα χείλη ή το πρόσωπο, δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμό, θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Γιατί αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή και μπορεί να χρειαστείτε ένα εμβόλιο επινεφρίνης για θεραπεία.

Εάν το εξάνθημά σας συνδέεται με προϋπάρχουσα κατάσταση, όπως ψωρίαση ή ροδόχρου ακμή, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να αξιολογήσει την τρέχουσα θεραπευτική αγωγή σας και να κάνει κάποιες προσαρμογές εάν χρειαστεί.

Εξανθήματα στο σώμα από άγχος

Ακμή

Η ακμή είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης κορτιζόλης από το σώμα λόγω του στρες. Η κορτιζόλη αυξάνει την παραγωγή λαδιού του δέρματος, που μπορεί να αυξήσει τα σπυράκια. Εάν νιώθετε πως είστε συνέχεια αγχωμένοι τότε είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε, ώστε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της ακμής. Αν διαπιστώσετε πως δεν μπορείτε να ηρεμήσετε, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. 

Λεύκη

Εάν είστε αγχωμένοι μπορεί να εμφανίσετε λεύκη, μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα σας χάνει τη χρωστική του ουσία. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση του άγχους είναι αρκετά σημαντική και αποτελεί το πρώτο βήμα στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.  

Τα εξανθήματα που προκαλούνται από το άγχος μπορεί να ποικίλλουν ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους και πόσο διαρκούν. Ένα εξάνθημα από στρες με κυψέλες πιθανότατα θα εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου και ήπιες έως μέτριες θεραπείες.

Χρόνιο δερματικό εξάνθημα

Εάν έχετε χρόνια δερματικά εξανθήματα, όπως ψωρίαση, τότε κατά τη διάρκεια έντονου άγχους θα δείτε πως τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Το άγχος μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω των ορμονών του στρες, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. 

Κόκκινα σημάδια στο πρόσωπο

Εάν έχετε βγάλει κόκκινα μικρά σημάδια στο πρόσωπό σας, μπορεί να έχετε δερματίτιδα λόγω του άγχους. Ο δερματολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει τοπικές θεραπείες ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα παραμένουν για περισσότερο από μία έως δύο εβδομάδες. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.