WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μια παρενέργεια της διαλείπουσας νηστείας που μας ήταν άγνωστη


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιουνίου 2021

Μια παρενέργεια της διαλείπουσας νηστείας που μας ήταν άγνωστη
Η διαλείπουσα νηστεία ή διαλειμματική νηστεία αποτελεί ένα διατροφικό σχήμα που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων που επιθυμούν την απώλεια βάρους.

Η διαλείπουσα νηστεία ή διαλειμματική νηστεία αποτελεί ένα διατροφικό σχήμα που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων που επιθυμούν την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μην είναι τόσο ιδανική όσο πολλοί πιστεύουν.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine στις 16 Ιουνίου, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια διαλείπουσα νηστεία κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ελέγχου, έχασαν πραγματικά λιγότερα κιλά από εκείνους που ακολούθησαν μια δίαιτα που δεν περιελάβανε μια διατροφή με περιόδους σύντομης νηστείας. 

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, οι ερευνητές από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Bath χώρισαν τους συμμετέχοντες της μελέτης σε τρεις ομάδες: η ομάδα ένα ακολούθησε τη διαλείπουσα νηστεία σε εναλλάξ ημέρες και έτρωγε 50% περισσότερο από το συνηθισμένο την επόμενη ημέρα, η ομάδα δύο μείωσε τις συνολικές θερμίδες που κατανάλωνε κατά 25% στα γεύματα χωρίς να ακολουθήσει τη  διαλείπουσα νηστεία και η ομάδα τρία έκανε διαλείπουσα νηστεία κάθε δεύτερη μέρα, αλλά έτρωγε 100% περισσότερο από το συνηθισμένο την ελεύθερη ημέρα. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στην ομάδα δύο έχασαν πάνω από τέσσερα κιλά, κατά μέσο όρο, για μια περίοδο τριών εβδομάδων και σχεδόν όλα ήταν απώλεια λίπους. Η πρώτη ομάδα, η οποία κατανάλωσε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με την ομάδα δύο, αλλά ενσωμάτωσε τη διαλείπουσα νηστεία, έχασε ελαφρώς λιγότερο βάρος - 3,5 κιλά κατά μέσο όρο - αλλά τα κιλά που χάθηκαν ήταν περίπου μισό λίπος και μισή μυϊκή μάζα. Στην τρίτη ομάδα, η συνολική απώλεια βάρους δεν ήταν σημαντική.

Όπως καταλαβαίνουμε από τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι μια μαγική σφαίρα και δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές, τυπικές δίαιτες που μπορεί να ακολουθήσουν οι άνθρωποι. Επίσης τα άτομα της πρώτης ομάδας που ακολούθησαν τη διαλείπουσα νηστεία έχασαν και μυϊκή μάζα, κάτι που μπορεί να τους δυσκολέψει να διατηρήσουν αυτή την απώλεια μακροπρόθεσμα. 

Έτσι, ενώ ακολουθείτε τη διαλείπουσα νηστεία, μπορεί να χάσετε κιλά, αλλά αυτή η απώλεια μπορεί να προέρχεται όχι μόνο από λίπος, αλλά και από τον μυϊκό ιστό. Επίσης χρειάζονται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας με παρακολούθηση μεγαλύτερη του ενός έτους για να αποδειχθούν πιθανά οφέλη από τη διαλείπουσα νηστεία.

Τέλος δεν είναι σαφές ότι η διαλείπουσα νηστεία είναι πιο αποτελεσματική από άλλες μεθόδους απώλειας βάρους σε σχέση με την ποσότητα απώλειας βάρους, τις βιολογικές αλλαγές, τα ποσοστά συμμόρφωσης και τη μειωμένη όρεξη. 
 

Δείτε ακόμα: 10 celebrities που δεν γνώριζες ότι ανήκουν στην LGTBQ+ κοινότητα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.