WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κυριότεροι λόγοι που πονάνε οι αρθρώσεις σας και τι πρέπει να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Ιουνίου 2021

Οι κυριότεροι λόγοι που πονάνε οι αρθρώσεις σας και τι πρέπει να κάνετε

Είτε υπερβάλετε στη γυμναστική είτε δουλεύετε πολλές ώρες πληκτρολογώντας στον υπολογιστή, οι λόγοι για τους οποίους πονάνε οι αρθρώσεις σας, είναι πάρα πολλοί. 

Εάν λοιπόν υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις, δεν είστε οι μόνοι. Είναι δύσκολο να λάβουμε έναν ακριβή αριθμό των ανθρώπων που αγωνίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι μπορεί να προκληθεί από μια σειρά διαφορετικών πραγμάτων, αλλά μια εθνική έρευνα διαπίστωσε ότι έως και το 30% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν κάποια μορφή πόνου στις αρθρώσεις.

Τι γίνεται όμως αν οι αρθρώσεις σας πονάνε και δεν έχετε ιδέα γιατί; Ή έχετε και άλλα περίεργα συμπτώματα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος στις αρθρώσεις σας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι αρκετά σοβαρό συμβαίνει, όπως μια μια αυτοάνοση διαταραχή. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιθανό οι αρθρώσεις σας να πονάνε λόγω ενός πιο συνηθισμένου προβλήματος. 

Δείτε μερικούς λόγους που πονάνε οι αρθρώσεις σας

Απλώς μεγαλώνετε

Άρθρωση είναι το σημείο στο σώμα όπου δύο ή περισσότερα οστά συνδέονται με σκοπό να διευκολύνουν την κίνηση, παρέχοντας σταθερότητα στο μυοσκελετικό σύστημα. Καθημερινά οι αρθρώσεις επωμίζονται ένα σημαντικό μέρος από το συνολικό βάρος του σώματος. Αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα επιρρεπείς στη σταδιακή αλλοίωση τους και σε τραυματισμούς.

Η κύρια λοιπόν αιτία της εκφυλιστικής ασθένειας των αρθρώσεων είναι η ηλικία και η γενική φθορά λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης του σώματος. Οι περισσότεροι καθώς μεγαλώνουν και περνάνε τα χρόνια, θα αναπτύξουν κάποιο είδος πόνου στις αρθρώσεις.

Ένας παλαιότερος τραυματισμός προκαλεί ξανά προβλήματα

Ένας παλιός τραυματισμός μπορεί να  αυξήσει τον κίνδυνο να έχετε πόνο στις αρθρώσεις στο μέλλον. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά προβλήματα στον τένοντα ή κάταγμα οστού μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή με την πάροδο του χρόνου. Και παρόλο που ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, δεν μπορεί να επιστρέψει στο χρόνο και να σβήσει τον τραυματισμό.

Έτσι, εάν είχατε πάθει μια ρήξη συνδέσμου στο γόνατό σας στα 20, για παράδειγμα, μπορεί να σας προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις αργότερα στη ζωή σας.

Έχετε πρόβλημα θυρεοειδούς 

Ο θυρεοειδής σας είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού και παράγει τις ορμόνες που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα σας και επιτρέπουν στις αρθρώσεις και στους μύες να παραμείνουν υγιείς. 

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό , ο θυρεοειδής σας αδένας δεν παράγει αρκετές από τις θυρεοειδικές ορμόνες που χρειάζεται το σώμα σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις αρθρώσεις σας και να πονάτε ή να σας κάνει ευάλωτους σε τραυματισμούς. 

Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Τα συχνότερα συμπτώματά της είναι πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, καθώς και πολύωρη πρωινή δυσκαμψία. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

Έχει διαπιστωθεί ότι 1 στους 5 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζει ταχεία εξέλιξη, με πόνο και οίδημα σε πολλές αρθρώσεις, σοβαρή πρωινή δυσκαμψία και δυσκολία πραγματοποίησης των καθημερινών ασχολιών. 

Μπορεί να έχετε ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται στην εναπόθεση μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις με τη μορφή κρυστάλλων ενός άλατος του ουρικού οξέος. Ο σχηματισμός των κρυστάλλων αυτών οφείλεται σε μεγάλη αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα (υπερουριχαιμία).

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας όπως πρήξιμο, ερυθρότητα, θερμότητα, έντονη ευαισθησία εμφανίζονται συνήθως πρώτα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και μετά εξαπλώνονται σε άλλες αρθρώσεις.

Θα μπορούσε να είναι συμπτώματα Ερυθηματώδη Λύκου

Ο Ερυθηματώδης Λύκος, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται σε δικά του όργανα και ιστούς. Μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του σώματος, όπως: Αρθρώσεις, δέρμα, αγγεία.
 
Μαζί με τις πρησμένες, επώδυνες αρθρώσεις, μπορεί να εμφανίσετε εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στα μάγουλά σας, αλλά τα συμπτώματα είναι διαφορετικά στον καθένα. Η απώλεια μαλλιών , δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα μνήμης, πληγές στο στόμα και ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να είναι σημάδια λύκου.

Δείτε ακόμα: Η ανιδιοτελής αγάπη ενός πατέρα για την κόρη του μέσα από 13 τρυφερές εικονογραφήσεις

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.