WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ενάντια στην COVID-19 μπορεί να προστατεύσουν από τον ιό για χρόνια σύμφωνα με νέα έρευνα


The Jennettes

29 Ιουνίου 2021

 COVID-19
Τα εμβόλια ενάντια στην COVID-19 της Pfizer και της Moderna μπορεί να προστατεύσουν από τον ιό για χρόνια, όπως αποκαλύπτει μία νεά μελέτη. Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούσε όσους είχαν ολοκληρώσει τις δόσεις των εμβολίων τους ήταν πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα αντισώματα στον οργανισμό τους και η προστασία από τον ιό που τους προσφέρουν και αν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Αυτή η νέα έρευνα όμως, δείχνει ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστούν επιπλέον δόσεις, εξαιρώντας την εμφάνιση παραλλαγών που είναι ισχυρότερες από τα δύο εμβόλια mRNA.

Τα εμβόλια ενάντια στην COVID-19 της Pfizer και της Moderna μπορεί να προστατεύσουν από τον ιό για χρόνια, όπως αποκαλύπτει μία νεά μελέτη.

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούσαν ιδιαίτερα τόσο την ιατρική κοινότητα όσο και τους εμβολιασμένους, ήταν πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα αντισώματα στον οργανισμό τους και άρα η προστασία από τον ιό που τους προσφέρουν, και φυσικά αν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Αυτή η νέα έρευνα όμως, δείχνει ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστούν επιπλέον δόσεις, εξαιρώντας την εμφάνιση μεταλλάξεων που είναι ισχυρότερες από τα δύο εμβόλια mRNA.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια δημιουργούν μια σταθερή ανοσολογική αντίδραση στο σώμα, η οποία προστατεύει από την COVID-19. Κοιτάζοντας τα κύτταρα στους λεμφαδένες των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα εργάζονται πάνω στην καταπολέμηση του ιό, ακόμη και 15 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

«Το γεγονός ότι οι αντιδράσεις αυτές συνεχίστηκαν για σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό, είναι ένα πολύ, πολύ καλό σημάδι», δήλωσε ο Δρ Ali Ellebedy, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Συνήθως, αυτού του είδους οι αντιδράσεις φτάνουν στο αποκορύφωμά τους μία ή δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια αρχίσουν να φθίνουν, αλλά αυτό δεν συνέβη με τα εμβόλια mRNA.

jenny.gr

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι όσοι είχαν νοσήσει από COVID-19 και μετά εμβολιάστηκαν με τα σκευάσματα της Pfizer ή της Moderna μπορεί να προστατεύονται από τοον ιό για το υπόλοιπο της ζωής τους, επισημαίνοντας έναν ακόμα λόγο για τον οποίο είναι απαραίτητο ακόμη και τα άτομα που είχαν τον ιό να εμβολιαστούν.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, δεν εξέτασε το εμβόλιο Johnson & Johnson, αλλά ο Ellebedy αναμένει ότι η προστασία του ίσως να μην διαρκεί τόσο αφού δεν είναι εμβόλιο mRNA.

Το κλειδί τώρα για τη μείωση της πιθανότητας οι άνθρωποι να πρέπει να κάνουν έξτρα δόσεις είναι να δοθεί ένα τέλος στη διάδοση της COVID-19 και τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να μην καλύπτονται από τα εμβόλια, λένε οι ειδικοί υγείας.

jenny.gr

«Οι ιοί δεν μεταλλάσσονται αν δεν μεταδίδονται. Αν τους δώσετε την ευκαιρία να αναπαραχθούν επιτρέποντάς τους να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο, τους δίνετε την τέλεια ευκαιρία να μεταλλαχθούν ακόμη περισσότερο και να μην τους καλύπτει το εμβόλιο. Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να εμβολιαστούμε», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρ Anthony Fauci, ο κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στις Η.Π.Α. 

Δείτε ακόμη: 14 διάσημοι που έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.