WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για όσους δυσκολεύονται να χάσουν λίπος από την κοιλιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Ιουλίου 2021

Συμβουλές για όσους δυσκολεύονται να χάσουν λίπος από την κοιλιά

Στην πραγματικότητα, η απώλεια λίπους από την κοιλιά απαιτεί χρόνο. Παρόλο που πιθανότατα δεν θα μεταμορφώσετε εντελώς τη σωματική σας διάπλαση σε λίγες εβδομάδες, μπορείτε να δείτε την πρόοδο σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Εάν όμως θέλετε να χάσετε λίπος μόνο από την κοιλιά, δυστυχώς αυτό είναι αδύνατο. Μπορεί να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, αλλά δεν θα κάψετε συγκεκριμένα το λίπος της κοιλιάς. Αντ 'αυτού, μπορείτε να χάσετε το σωματικό λίπος συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς. 

Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δυο είδη λίπους που συσσωρεύονται στην κοιλιά: το υποδόριο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και το σπλαχνικό που βρίσκεται μεταξύ των μυών και των οργάνων και που οι υπερβολικές συγκεντρώσεις του συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. 

Ένας τρόπος για να καθορίσετε πόσο σπλαχνικό λίπος έχετε, είναι μια έγκυρη λιπομέτρηση. Το παράδοξο είναι, ότι ακόμα και αν είστε αδύνατοι μπορεί να έχετε σπλαχνικό λίπος. Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι αδύνατοι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν έκαναν άσκηση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σπλαχνικό λίπος.

Παρόλα αυτά εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές θα καταφέρετε να χάσετε σωματικό λίπος και κυρίως από την κοιλιά.

Μην κάνετε μόνο αερόβια άσκηση. 

Εάν θέλετε το σώμα σας να κάψει λίπος, πρέπει να συνδυάσετε αερόβιες ασκήσεις με βάρη, έτσι ώστε να διατηρήσετε τον μυϊκό σας ιστό. Από την άλλη μεριά εάν κάνετε μόνο αερόβιες ασκήσεις δεν θα μπορέσετε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η απώλεια λίπους.

Η επιλογή του σωστού λίπους είναι ζωτικής σημασίας. 

Εάν θέλετε να χάσετε σωματικό λίπος, δεν πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε λιπαρές τροφές, αλλά είναι σημαντικό να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας τα καλά λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, στα καρύδια, στους σπόρους, στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο κ.λπ.

Κοιμηθείτε. 

Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε λίπος είναι να κοιμάστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ χωρίς διακοπές. Όσοι υποφέρουν από αϋπνίες, αγωνίζονται να χάσουν κιλά και λίπος.

Διαχειριστείτε το άγχος.

Σε περιόδους άγχους, το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. 

Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης που ως γνωστό είναι η ορμόνη αποθήκευσης λίπους. Η υψηλή κορτιζόλη αυξάνει το σάκχαρο για να μας βοηθήσει να αντέξουμε τις στρεσσογόνες καταστάσεις, αλλά το υψηλό σάκχαρο ισοδυναμεί με αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη.

Καταπολέμησε το οξειδωτικό στρες. 

Όταν υπάρχει υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών, απορρυθμίζονται οι ορμόνες, ελαττώνεται ο μεταβολισμός και αυξάνεται το σωματικό λίπος. Γι αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε, που βρίσκονται κυρίως στα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.

Υιοθετήστε μια υγιή, μακροπρόθεσμη προσέγγιση στο φαγητό

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση πολλών θερμίδων και τελικά στην αύξηση του βάρους. Έτσι, η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την πρόληψη του κοιλιακού λίπους.

Τέλος μην ξεχνάτε πως η γενετική μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη την κοιλιακή παχυσαρκία. Συγκεκριμένα γονίδια που ρυθμίζουν την πρόσληψη θερμίδων και το βάρος βρέθηκαν να είναι ο ένοχος για την αύξηση του λίπους της κοιλιάς.

Δείτε επίσης: 13 πανέμορφες ζωγραφιές φτιαγμένες από αληθινά λουλούδια

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.