WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 συνήθειες που μας κάνουν να γερνάμε πρόωρα σύμφωνα με τους επιστήμονες


The Jennettes

6 Ιουλίου 2021

ΑΝΤΙΓΉΡΑΝΣΗ
Το κυνήγι της νεότητας από τους ανθρώπους εκτείνεται στην αιωνιότητα. Από την αρχαιότητα έως σήμερα οι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να επηρεάσουν τις επιπτώσεις του χρόνου επάνω τους. Κανείς δεν μπόρεσε ως τώρα να αλλάξει τη γενετική του κληρονομιά αλλά πολλοί έχουν καταφέρει να ελέγξουν άλλους εξωτερικούς παράγοντες, που έκαναν τον χρόνο φίλο τους και τους έδωσαν μία αισθητά πιο νεανική όψη.  

Το κυνήγι της νεότητας από τους ανθρώπους εκτείνεται στην αιωνιότητα. Από την αρχαιότητα έως σήμερα οι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να επηρεάσουν τις επιπτώσεις του χρόνου επάνω τους. Κανείς δεν μπόρεσε ως τώρα να αλλάξει τη γενετική του κληρονομιά αλλά πολλοί έχουν καταφέρει να ελέγξουν άλλους εξωτερικούς παράγοντες, που έκαναν τον χρόνο φίλο τους και τους έδωσαν μία αισθητά πιο νεανική όψη.  

Παρακάτω, ακολουθούν 7 συνήθειες που έχουν την τάση να μας κάνουν να γερνάμε γρηγορότερα σύμφωνα πάντα με την επιστήμη.

1.    Άμετρη κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει πολλά και γρήγορα αποτελέσματα στο σώμα μας. Αφυδατώνει τους πόρους και το δέρμα, προκαλεί ερεθισμό, έξαψη του προσώπου, πρήξιμο και καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων, κάνοντας μας να φαινόμαστε μεγαλύτεροι από ό, τι είμαστε στην πραγματικότητα. Σε μια διεθνή μελέτη του 2019 σε περισσότερες από 3.200 γυναίκες, αποδείχτηκε ότι εκείνες που έπιναν περισσότερα από οκτώ ποτά κάθε εβδομάδα είχαν επιπλέον ρυτίδες στο μέτωπο, πρήξιμο κάτω από τα μάτια, γραμμές γύρω από το στόμα, απώλεια ελαστικότητας του προσώπου και καταστροφή αιμοφόρων αγγείων, από τις γυναίκες που έπιναν εύλογα ή απείχαν από το αλκοόλ.

jenny.gr

2.    Νερό

Το να μην πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να γίνει εμφανής με σημάδια όπως, ξηρότητα στο πρόσωπο, θλάσεις στους μύες και μαύρους κύκλους. Σύμφωνα με τις National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine των ΗΠΑ, μια επαρκής κατανάλωση υγρών είναι περίπου 15,5 φλιτζάνια την ημέρα για τους άνδρες και 11,5 φλιτζάνια για τις γυναίκες. Περίπου το 20% της καθημερινής μας κατανάλωσης υγρών προέρχεται από αυτά που τρώμε, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι πόσιμο. 

jenny.gr

3.    Το κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου περιλαμβάνει πληθώρα δηλητηρίων και έχει ως αποτέλεσμα τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της κυκλοφορίας οξυγόνου και βιταμινών στους πόρους και το δέρμα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery, οι ερευνητές μελετώντας τα πρόσωπα 79 διδύμων, ανακάλυψαν ότι εκείνοι που κάπνιζαν ή είχαν καπνίσει για τουλάχιστον  5 χρόνια περισσότερο από το δίδυμο τους, είχαν επιπλέον σακούλες, ρυτίδες γύρω από τα χείλη και προγούλι.

jenny.gr

4.    Ηλιοθεραπεία χωρίς προστασία

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρούς πόρους, αφυδατωμένο δέρμα και εγκαύματα. Ακριβώς αντίθετα δηλαδή αποτελέσματα από την φρέσκια και νεανική όψη που επιθυμούμε. Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στην UV ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τους πόρους και το δέρμα και να προκαλέσει μακροχρόνιες αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη φωτογήρανση, «την πρόωρη δηλαδή γήρανση του δέρματος λόγω της έκθεσης στον ήλιο», σύμφωνα η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Στη φωτογήρανση, το δέρμα αναπτύσσει ρυτίδες και λεπτές γραμμές λόγω μείωσης του κολλαγόνου. Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει πάντα να εφαρμόζουμε στο σώμα και το πρόσωπο μας ένα αντηλιακό με τουλάχιστον 30 SPF δείκτη προστασίας. Εάν βουτήξουμε δε στην πισίνα ή στην παραλία, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι και αδιάβροχο.

jenny.gr

5.    Κατανάλωση ζάχαρης

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δύο ενώσεις μέσα στους πόρους και το δέρμα που το συγκρατούν σφιχτό, ελαστικό και νεανικό. Ένας μεγάλος εχθρός τους είναι η ζάχαρη, είτε η γλυκόζη είτε και η φρουκτόζη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Dermatology, οι υπερβολικές ποσότητες γλυκόζης και φρουκτόζης, καταστρέφουν την σύνδεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης με τα αμινοξέα, καταστρέφοντάς τα και αναστέλλοντας την αποκατάσταση τους.

jenny.gr

6.    Αυπνίες και έλλειψη ύπνου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, πολλά όργανα και λειτουργίες του σώματος, από το μυαλό έως τους πόρους και το δέρμα, ανανεώνονται και αποκαθίστανται. Η έλλειψη ύπνου λοιπόν,  φαίνεται στο πρόσωπό μας. Σύμφωνα με μια μελέτη στην Clinical and Experimental Dermatology, οι γυναίκες που λάμβαναν ύπνο υψηλής ποιότητας είχαν 30% υψηλότερη αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος από τις γυναίκες που κοιμόταν λιγότερο και είχαν εμφανώς πιο γερασμένο δέρμα

jenny.gr

7.    Άγχος

Το να τρέχουμε συνεχώς σε μία προσπάθεια να τα προλάβουμε όλα γεμάτοι άγχος και στρες, με την πάροδο του χρόνου φαίνεται στην επιδερμίδα μας και γερνάμε πρόωρα. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το συνεχές άγχος μπορεί να μειώσει τα τελομερή μας, δηλαδή τις κατασκευές μέσα σε κάθε κύτταρο που περιλαμβάνουν γενετικές πληροφορίες. Καθώς τα τελομερή γίνονται μικρότερα, τα κύτταρα γερνούν και τελικά πεθαίνουν. Πέρα του ότι αυτή είναι κυριολεκτικά η τεχνική της γήρανσης, τα άτομα με μικρότερα τελομερή είναι ευάλωτα στην στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. 

jenny.gr

Δείτε ακόμη: Οι ειλικρινείς αντιδράσεις γυναικών στο άκουσμα της έκφρασης «είσαι πολύ όμορφη»

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.