WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο εμβολιασμός της μητέρας προστατεύει και το μωρό σύμφωνα με νέα έρευνα


The Jennettes

13 Ιουλίου 2021

Ο εμβολιασμός της μητέρας προστατεύει και το μωρό σύμφωνα με νέα έρευνα
Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, αρκετά δεδομένα για τον ιό είναι πλέον γνωστά στην επιστημονική κοινότητα. Ένα από τα σημαντικότερα; Ότι οι έγκυες είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρότερα συμπτώματα από τη COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες.

Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, αρκετά δεδομένα για τον ιό είναι πλέον γνωστά στην επιστημονική κοινότητα. Ένα από τα σημαντικότερα; Ότι οι έγκυες είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρότερα συμπτώματα από τη COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες.

«Ο νούμερο ένα λόγος για την παροχή συμβουλών σε έγκυες ασθενείς ώστε να λαμβάνουν προφυλάξεις ασφαλείας και η ενθάρρυνση του εμβολιασμού, είναι επειδή γνωρίζουμε ότι είναι επιρρεπείς στον ιό», δήλωσε στο The 19th η Δρ Kathryn J. Gray, θεράπων ιατρός στο τμήμα μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Brigham and Women's Hospital και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Harvard. 

Ιστορικά, οι έγκυες έχουν αποκλειστεί από ιατρικές και φαρμακευτικές κλινικές δοκιμές λόγω ηθικών ανησυχιών και αυτό ισχύει επίσης και σε όλες τις δοκιμές εμβολίου COVID. Είναι μια κίνηση, ωστόσο, στην οποία οι μεγάλοι ιατρικοί οργανισμοί αντιτίθενται και πιέζουν για την άρση αυτού του στίγματος και της ανεπίσημης αυτής πολιτικής. Η Gray είπε ότι οι έγκυες είχαν βρεθεί σε τρομερά δύσκολη θέση μένοντας εκτός των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια COVID, τα οποία στη συνέχεια έλαβαν άδεια έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

jenny.gr

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αυτή και ορισμένοι από τους συναδέλφους της στο Brigham and Women's and Massachusetts General Hospital άρχισαν να ερευνούν ποια ήταν η απόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια σε έγκυες και εάν κάποιο από αυτά τα προστατευτικά αντισώματα πέρασε μέσω του πλακούντα ή μετά τη γέννηση μέσω του μητρικού γάλακτος, στα μωρά. 

Η απάντηση είναι ναι, ωστόσο όχι με τον ίδιο τρόπο που ένα εμβόλιο προστατεύει έναν ενήλικα.

«Οι έγκυες έχουν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό COVID με τις μη έγκυες», δήλωσε η Gray για όσα έμαθε για το εμβόλιο COVID από τη δική της έρευνα. Όλες οι έγκυες που συμμετείχαν στην έρευνα πέρασαν τα αντισώματα που απόκτησαν από το εμβόλιο μέσω του πλακούντα στο αίμα του μωρού τους και στο μητρικό γάλα. Έτσι είναι πιθανό ότι υπάρχει κάποιο όφελος για το μωρό από τον μητρικό εμβολιασμό.

jenny.gr

«Τα προστατευτικά αντισώματα που έχουν βρεθεί στο αίμα του ομφάλιου λώρου φτάνουν σε ένα νεογέννητο μωρό μέσω του πλακούντα και παράγουν αυτό που είναι γνωστό ως παθητική ανοσία», δήλωσε η Gray. Η παθητική ανοσία σημαίνει ότι αυτά τα μωρά έχουν κάποια αντισώματα από τη μαμά και πιστεύεται ότι αυτό τους παρέχει κάποιο επίπεδο ανοσίας. Σύμφωνα με τη Gray αυτά τα αντισώματα παραμένουν στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού από μερικές εβδομάδες έως έξι μήνες.

Ωστόσο σύμφωνα με την επιστήμονα, μέχρι την ηλικία των έξι μηνών αυτά τα αντισώματα πιθανότατα θα εξαφανιστούν επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού δεν θα μπορούσε να τα παράγει μόνο του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν ένα εμβόλιο COVID είναι διαθέσιμο για μικρά παιδιά ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την παροχή προστασίας.

Δείτε ακόμη: 14 διάσημοι που έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.