REAL LIFE WHO

«Η περίοδος δεν είναι αηδιαστική»: Πώς μια φοιτήτρια προσπαθεί να εξαλείψει το στίγμα γύρω από την έμμηνο ρύση και τη φτώχεια


Εύα Κονδύλη

13 Ιουλίου 2021

«Η περίοδος δεν είναι αηδιαστική»: Πώς μια φοιτήτρια προσπαθεί να εξαλείψει το στίγμα γύρω από την έμμηνο ρύση και τη φτώχεια
Η Lena Vann, μια 21χρονη τελειόφοιτη στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, έχει βάλει στόχο της ζωής της της να καταστήσει τα εμμηνορροϊκά προϊόντα προσβάσιμα για περιθωριοποιημένες κοινότητες. 

Οι γυναίκες παγκοσμίως, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ηλικίας, έρχονται αντιμέτωπες ακόμη, με ζητήματα που τις επηρεάζουν τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική τους υγεία και στις συνθήκες διαβίωσης. Ένα από αυτά είναι η δυσκολία πρόσβασης σε προϊόντα περιόδου, αλλά και το στίγμα που υπάρχει ακόμη γύρω από την έμμηνο ρύση.

Η Lena Vann, μια 21χρονη τελειόφοιτη στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, έχει βάλει στόχο της ζωής της της να καταστήσει τα εμμηνορροϊκά προϊόντα προσβάσιμα για περιθωριοποιημένες κοινότητες. 

Ίδρυσε το Black Period Project το 2019 με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα φιλόξενο και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον για τους μαύρους ανθρώπους που έχουν εμμηνόρροια - ξεκινώντας από την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση.

Το έργο επηρεάστηκε από τη συνειδητοποίηση της Vann ότι το period poverty ήταν «ένα ζήτημα που επηρέαζε τους συνομηλίκους της», όπως είπε. Μεγαλώνοντας, η Vann παρευρέθηκε σε ένα σχολείο σε περιοχή χαμηλού εισοδήματος. Αυτή η εμπειρία τροφοδότησε ιδιαίτερα την κατανόησή της για τη σημασία οργανώσεων όπως η δική της.

«Βλέποντας τι περνούσαν οι συμμαθητές μου και τι περνούσα εγώ, όταν πήγα στο κολέγιο, νομίζω ότι ήταν τότε που η φτώχεια με συγκλόνισε λίγο, πόσο διαφορετική είναι με την έννοια ότι δεν είναι πάντα για το εάν μπορείς να αντέξεις κάτι οικονομικά ή όχι, αλλά και για το πόσο προσβάσιμο είναι κάτι», είπε η Vann. 

Στα δύο χρόνια ύπαρξής του, το Black Period Project παρείχε kit υγιεινής για κέντρα νέων, σχολεία και καταφύγια αστέγων και εργάζεται για τη δημιουργία σχολικών προγραμμάτων που επισημαίνουν τη σωματική αυτονομία και τη θετική σεξουαλική εκπαίδευση.

Το period poverty όπως έχει ονομαστεί αυτό το φαινόμενο, είναι η έλλειψη πρόσβασης σε προϊόντα και χώρους υγιεινής, εκπαίδευσης γύρω από τα θέματα που αφορούν την έμμηνο ρύση, τουαλέτες, και διαχείριση αποβλήτων.

Σε πολλά σημεία του πλανήτη, όπως και στην Ελλάδα, η δυσκολία πρόσβασης σε προϊόντα περιόδου σε νεαρά κορίτσια και γυναίκες οδηγεί σε απουσίες από τις σχολικές ημέρες ή την εργασία, αλλά και σε πολύ σοβαρές μολύνσεις.

Αυτό το ζήτημα επιδεινώνεται τους μαύρους ανθρώπους που αιμορραγούν και ενισχύεται από τον ρατσισμό, το σεξισμό και τη φτώχεια. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα», είπε η Vann, «επειδή η εμμηνόρροια στην κοινότητα των μαύρων συνήθως περιβάλλεται από στίγμα και σιωπή», που οδηγούν σε φυσικά και ψυχολογικά προβλήματα. 

Είπε ότι πιστεύει ότι η ένταξη είναι ένα βασικό συστατικό για την εξάλειψη αυτού του στίγματος γύρω από τις περιόδους και τα προϊόντα περιόδου.

Το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με την εμμηνόρροια και η έλλειψη πόρων γι' αυτήν εμποδίζει τη γυναίκα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, όταν χάνει ευκαιρίες ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή της.

Αναγκάζοντάς τη να νιώθει αμηχανία για μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία, αποδυναμώνεται και καταστρέφεται ψυχολογικά, κάτι που την οδηγεί στην κατάθλιψη και σε μια ζωή γεμάτη άγχος και πιέσεις.

Η Vann θέλει όλοι όσοι έχουν εμμηνόρροια να αισθάνονται ενδυναμωμένοι και να έχουν αυτοπεποίθηση στον εαυτό τους. 

«Η περίοδος δεν είναι "αηδιαστική"», είπε. «Δεν είναι περίεργη. Νομίζω ότι όσο περισσότερο εμείς ως κοινότητα ομαλοποιούμε τη συζήτηση γύρω από περιόδους, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να εξαλείψουμε το στίγμα και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τη φτώχεια».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: 10 διάσημες που «σπάνε» τα στερεότυπα και αναδεικνύουν την ομορφιά του γκρίζου μαλλιού

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr