REAL LIFE WHO

Chelsea VonChaz: Η γυναίκα πίσω από το #HappyPeriod που προσφέρει δωρεάν προϊόντα περιόδου σε όλες τις γυναίκες


Εύα Κονδύλη

22 Ιουνίου 2021

Chelsea VonChaz: Η γυναίκα πίσω από το #HappyPeriod που προσφέρει δωρεάν προϊόντα περιόδου σε όλες τις γυναίκες
Η Chelsea VonChaz βρισκόταν στην περίοδο της όταν είχε μια συνάντηση που θα την οδηγούσε μια μέρα να αφιερώσει τη ζωή της στα θέματα της εμμηνόρροιας. 

Η Chelsea VonChaz είχε την περίοδο της όταν μια συνάντηση θα την οδηγούσε μια μέρα να αφιερώσει τη ζωή της στα θέματα της εμμηνόρροιας. 

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες τη σήμερον ημέρα και μία από αυτές εξακολουθεί να είναι η δυσκολία πρόσβασης σε προϊόντα περιόδου εξαιτίας της φτώχειας, ή αλλιώς όπως είναι γνωστό παγκοσμίως ως «period poverty».

Το period poverty όπως έχει ονομαστεί αυτό το φαινόμενο, είναι η έλλειψη πρόσβασης σε προϊόντα και χώρους υγιεινής, εκπαίδευσης γύρω από τα θέματα που αφορούν την έμμηνο ρύση, τουαλέτες, και διαχείριση αποβλήτων.

Σε πολλά σημεία του πλανήτη, όπως και στην Ελλάδα, η δυσκολία πρόσβασης σε προϊόντα περιόδου σε νεαρά κορίτσια και γυναίκες οδηγεί σε απουσίες από τις σχολικές ημέρες ή την εργασία, αλλά και σε πολύ σοβαρές μολύνσεις, ενώ τα κορίτσια που δεν λαμβάνουν κάποια γυναικολογική εκπαίδευση είναι πιο πιθανό να εισέλθουν σε παιδικούς γάμους, να βιώσουν πρόωρη ή με επιπλοκές εγκυμοσύνη, υποσιτισμό και ενδοοικογενειακή βία.

Χώρες όπως η Σκωτία - η οποία ήταν και η πρώτη- και η Νέα Ζηλανδία, προσφέρουν εδώ και αρκετό καιρό δωρεάν προϊόντα περιόδου στις γυναίκες, τοποθετώντας τα σε σχολεία, πανεπιστήμια, αλλά και δημόσιους χώρους.

Εκείνη την εποχή, η VonChaz δούλευε ως στιλίστρια θεάτρου στο Λος Άντζελες. Ταξίδευε από τη μια παράσταση στην άλλη στο Δυτικό Χόλυγουντ όταν είδε μια άστεγη γυναίκα να αιμορραγεί από την περίοδό της. Αυτό ήταν που άλλαξε όλη την οπτική της.

«Απλώς ένιωθα ότι κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά και μετά έκανα κάποιες σκέψεις για το πώς δεν βλέπουμε πραγματικά ανθρώπους που θεωρούμε απρόσιτους ή μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα», δήλωσε η VonChaz στο POPSUGAR. «Το πόσο εκτεθειμένη ήταν εκείνη τη στιγμή, με νευρίασε πάρα πολύ».

Καθώς η VonChaz αναζητούσε μεγαλύτερο σκοπό για τη ζωή της, αυτή η συνάντηση ήταν η αφορμή που την οδήγησε να αλλάξει τη ζωή της και να αρχίσει να επικοινωνεί με καταφύγια αστέγων. Σύντομα έμαθε ότι αυτά δεν απαιτείται να διαθέσουν μέρος του προϋπολογισμού τους σε προϊόντα υγιεινής της εμμήνου ρύσεως και συχνά αυτά τα βασικά είδη είναι σε έλλειψη. 

Έτσι, η VonChaz οργάνωσε μηνιαίες διανομές προϊόντων περιόδου, με τη μητέρα, την οικογένεια και τους φίλους της, εστιάζοντας σε γειτονιές με υψηλό αριθμό αστέγων και επομένως χαμηλή πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου, όπως το Skid Row του Λος Άντζελες.

Τελικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά την αρχική της εμπειρία - και μετά από πολλές νύχτες αϋπνίας και σκέψης - η VonChaz άφησε το styling και αποφάσισε να κάνει το εγχείρημά της επίσημο. 

Το #HappyPeriod έχει αναπτυχθεί τα τελευταία έξι χρόνια και συνεργαζόμενη με τις μεγαλύτερες εταιρείες ειδών υγιεινής μεταφέρουν προϊόντα σε σχολεία και καταφύγια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η VonChaz έπρεπε να απομακρυνθεί από το συντονισμό της φυσικής διανομής, του εθελοντισμού και οποιουδήποτε εκπαιδευτικού προγράμματος, κάτι που την ανάγκασε να σκεφτεί «έξω από το κουτί».

Έφτιαξε ένα πρωτοποριακό μηχάνημα εξοπλισμού προϊόντων περιόδου, ένα ψηφιακό κιόσκι δηλαδή, γεμάτο με σερβιέτες, ταμπόν, ακόμη και εσώρουχα περιόδου για να αντικαταστήσει τα συχνά μη λειτουργικά μηχανήματα τουαλέτας. Δηλαδή, το γέμισε με τα προϊόντα που κάθε γυναίκα έχει ανάγκη στη διάρκεια της περιόδου.

Και το πιο σημαντικό από όλα; Τα προϊόντα είναι δωρεάν και το μηχάνημα υποστηρίζεται αποκλειστικά από δωρεές ατόμων!

H VonChaz τόνισε ότι ελπίζει να επεκτείνει το μηχάνημα κερδίζοντας περισσότερους εταιρικούς και μεμονωμένους χορηγούς, προκειμένου να τοποθετήσει περίπτερα σε μέρη όπως το αεροδρόμιο LAX ή σε τουαλέτες σχολείων. 

«Δεν πρόκειται μόνο για την εξυπηρέτηση των αστέγων, αλλά για άτομα που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε ένα ταμπόν εκείνη τη στιγμή», δήλωσε η VonChaz.

Αρκετά χρόνια μετά την ίδρυση του #HappyPeriod, το έργο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού επηρεάζει θετικά ένα εκατομμύριο περιόδους σε ολόκληρη τη χώρα κάθε χρόνο. Με ένα ταμπόν, ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης ή ένα σχολικό πρόγραμμα κάθε φορά, η VonChaz κάνει τις περιόδους ένα τακτικό, αναπόσπαστο μέρος της συνομιλίας και εξοπλίζει τις γυναίκες με ό, τι χρειάζονται ενώ αιμορραγούν. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: Η συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας που δεν μπορεί να γίνει πια νύφη

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr