WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα για την περίοδο που όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν


Εύα Κονδύλη

28 Μαΐου 2021

5 πράγματα για την περίοδο που όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Μαΐου, με πρωτοβουλία της μ.κ.ο. WASH United και έχει σκοπό την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της σωστής υγιεινής κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Μαΐου, με πρωτοβουλία της WASH United και έχει σκοπό την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της σωστής υγιεινής κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας.

Επιλέχθηκε τη συγκεκριμένη μέρα γιατί ο Μάιος είναι ο πέμπτος μήνας του έτους, πέντε ημέρες κάθε μήνα διαρκεί η εμμηνόρροια στις περισσότερες γυναίκες και 28 ημέρες ο έμμηνος κύκλος.

Πιστεύετε λοιπόν ότι γνωρίζετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις περιόδους; Ανεξάρτητα από το πόσο ενημερωμένοι είμαστε, υπάρχει πάντα κάτι που μας διαφεύγει!

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα αγαπημένα μας - και τα πιο απροσδόκητα - facts περιόδου που πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίζουν όλοι, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες!

jenny.gr

1. Μπορείς ακόμη να μείνεις έγκυος όσο είσαι στην περίοδό σου

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει και γι' αυτό ακριβώς θέλει προσοχή.

Αν και οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος αυτήν την χρονική περίοδο είναι λίγες, δεν είναι μηδαμινές! Αν έχετε σχετικά μικρό κύκλο, έρθετε σε επαφή μέχρι το τέλος της περιόδου σας και έχετε ωορρηξία αμέσως μετά τη λήξη της, θα μπορούσατε ενδεχομένως να μείνετε έγκυος.

Ένα άλλο fun fact: Στον μεσαίωνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσοι είχαν κόκκινα μαλλιά, ήταν μωρά που είχαν συλληφθεί ενώ η μητέρα τους είχε περίοδο.

jenny.gr

2. Η περίοδός σας είναι χειρότερη στον κρύο καιρό

Κατά τους χειμερινούς μήνες, η ροή μιας γυναίκας, η διάρκεια της περιόδου και ακόμη και το επίπεδο πόνου είναι μεγαλύτερες από το καλοκαίρι. 

Οι εποχές μπορούν επίσης να επηρεάσουν και το PMS σας, δηλαδή τη συναισθηματική σας φόρτιση τις μέρες της περιόδου. Οι πιο σκοτεινές, συντομότερες ημέρες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σας όταν συνδυάζονται με τις παραγωγικές ορμόνες. 

Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην έλλειψη ηλιοφάνειας, η οποία βοηθά το σώμα μας να παράγει βιταμίνη D και ντοπαμίνη - που ενισχύουν τη διάθεση, την ευτυχία, τη συγκέντρωση και τα γενικά επίπεδα υγείας.

jenny.gr

3. Η ηλικία της πρώτης περιόδου έχει αλλάξει με τα χρόνια

Γνωρίζατε ότι τους τελευταίους αιώνες, η μέση ηλικία που ένα κορίτσι αρχίζει την περίοδό της έχει αλλάξει; Την εποχή του 1800, τα κορίτσια δεν είχαν τις περιόδους τους έως ότου φτάσουν στην εφηβεία τους - η μέση ηλικία ήταν περίπου 17 ετών. Σήμερα, η μέση ηλικία για να αρχίσει η εμμηνόρροια είναι τα 12.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι για αυτό: Συγκεκριμένα, η βελτιωμένη διατροφή. Τρώμε καλύτερα - και περισσότερο - από ό, τι έκαναν οι πρόγονοί μας πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, και τα λιπώδη κύτταρα παράγουν οιστρογόνα. Όσο περισσότερα λιπώδη κύτταρα έχετε, τόσο περισσότερα οιστρογόνα έχετε στο σώμα σας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου σας ως κορίτσι.

Τα αυξημένα επίπεδα στρες είναι επίσης ένας παράγοντας και μπορούν πραγματικά να πυροδοτήσουν την αρχή της περιόδου ενός κοριτσιού.

jenny.gr

4. Χάνουμε λιγότερο αίμα απ' ό,τι νομίζουμε

Μερικές φορές, όταν έχουμε μια ιδιαίτερα βαριά μέρα ροής, μπορεί να αισθανθούμε ότι πάει κάτι λάθος. Αν και μπορεί να μοιάζει πολύ, το σώμα μας χάνει μόνο τρεις κουταλιές της σούπας αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου μας. Απίστευτο!

Η μέση γυναίκα μπορεί να χάσει από μια κουταλιά της σούπας έως ένα μικρό φλιτζάνι αίματος, κατά τη διάρκεια μιας κανονικής περιόδου.

Εάν φαίνεται ότι χάνετε περισσότερα από αυτό κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ιατρό. Η απώλεια υπερβολικού αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναιμίας - κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζάλη, κόπωση και κακή κυκλοφορία.

jenny.gr

5. Η περίοδός μας επηρεάζει τη μυρωδιά μας και το πώς ακουγόμαστε

Σύμφωνα με τους ερευνητές εκφοράς λόγου, οι φωνές των γυναικών μπορούν να αλλάξουν ελαφρώς κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου τους, λόγω των αναπαραγωγικών ορμονών μας που επηρεάζουν τις φωνητικές χορδές. 

Οι ίδιες αναπαραγωγικές ορμόνες επηρεάζουν επίσης το φυσικό άρωμά μας, που σημαίνει ότι μυρίζουμε διαφορετικά όταν είμαστε στην περίοδο μας.

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.