WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η αποφυγή αυτής της συνήθειας πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Ιουλίου 2021

Η αποφυγή αυτής της συνήθειας πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά

Από τον έλεγχο του email το πρωί έως την παρακολούθηση τηλεόρασης πριν από τον ύπνο το βράδυ, δείχνουν πως η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής.

Δυστυχώς όμως αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάνουμε στον εαυτό κακό, όσον αφορά όχι μόνο τις συνήθειες του ύπνου, αλλά και τη γενική μας υγεία - και το βάρος .

Σε μια μελέτη  τον που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, μια ομάδα 10 ενήλικων εκτέθηκε σε δίοδο εκπομπής φωτός (LED), οργανική δίοδο εκπομπής φωτός (OLED) ή αμυδρό φως τέσσερις ώρες πριν κοιμηθεί μέσα σε έναν θάλαμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα της μελέτης που είχαν εκτεθεί σε φως LED παρουσίασαν σημαντική μείωση της ικανότητάς τους να καίνε λίπος ενώ κοιμόντουσαν. Αν και δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση στον ύπνο, η κατανάλωση ενέργειας και η θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώθηκαν σημαντικά μετά την έκθεση OLED. Επιπλέον, η οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια του ύπνου ήταν σημαντικά χαμηλότερη μετά την έκθεση σε LED σε σύγκριση με το OLED. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο μπορεί να δυσκολέψει την απώλεια βάρους - ή ακόμη και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Ενώ η έκθεση σε OLED έναντι των LED μπορεί να έχει μικρότερο αποτέλεσμα, η μείωση των ενεργειακών δαπανών κατά τη διάρκεια του ύπνου των ατόμων της μελέτης ήταν ακόμη αρκετά σημαντική ώστε να οδηγήσει σε αλλαγές μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το τεχνητό φως συνδέεται με την αύξηση βάρους . Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine , σε έναν πληθυσμό 43.722 γυναικών ηλικίας 35 έως 74 ετών, εκείνες που κοιμήθηκαν με φως ή τηλεόραση στο δωμάτιό τους είχαν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και ήταν 17% πιθανότερο να πάρουν 11 κιλά ή περισσότερο μετά το πέρας της μελέτης.

Επομένως, εάν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας και την υγεία σας, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε αυτές τις συσκευές - και τα φώτα - πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Δείτε επίσης: 10 εξαιρετικά συμμετρικές φωτογραφίες από το πιο viral αρχιτεκτονικό ζευγάρι του Instagram

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.