WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το τρόφιμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κοιλιακού λίπους, καλύτερη αρτηριακή πίεση και υγιέστερη καρδιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Αυγούστου 2021

Αυτό το τρόφιμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κοιλιακού λίπους, καλύτερη αρτηριακή πίεση και υγιέστερη καρδιά
Ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχετε μια υγιή ζωή.

Το υγιεινό πρότυπο διατροφής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχετε υγιή ζωή, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να λάβει πολλές μορφές και μπορεί να επιτευχθεί με μια ποικιλία τροφίμων. Το κλειδί είναι το μέτρο και η ποικιλία. 

Μια ομάδα τροφίμων που παίζει σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία είναι οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας για μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών και είναι το είδος καυσίμου που προτιμά ο εγκέφαλός μας. Μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή μας, να κρατήσουν τη μνήμη μας αιχμηρή και ακόμη και να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος . 

Αλλά είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο τύπος υδατανθράκων, καθώς μερικοί τείνουν να προσφέρουν περισσότερα οφέλη από κάποιους άλλους. Έτσι λοιπόν τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να είναι η απάντηση σε πολλές ανησυχίες για την υγεία, όπως  την αρτηριακή πίεση,το σάκχαρο αίματος και το σπλαχνικό λίπος.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Journal of Nutrition έδειξε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση υδατανθράκων ολικής αλέσεως, έναντι των απλών υδατανθράκων, επηρέασε τα αποτελέσματα της υγείας των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου. 

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 3.000 άτομα για 18 χρόνια. Στην αρχή και κάθε τέσσερα χρόνια μετά, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο τροφίμων και οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής, όπως η περιφέρεια της μέσης, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα είχαν μικρότερες αυξήσεις στην περιφέρεια της μέσης, καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, σε σχέση με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερο από μισή μερίδα  δημητριακών ολικής αλέσεως κάθε μέρα. 

Τι σημαίνει αυτό; Εν ολίγοις, τα δημητριακά ολικής άλεσης αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας και η τακτική κατανάλωση τους είναι σημαντική για τη συνολική υγεία. 

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, που σας βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης τα θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες Β που βρίσκονται στα δημητριακά  βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και διατηρούν την υγεία της καρδιάς. 

Μια μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως ισοδυναμεί με μια φέτα ψωμί, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά, μισό φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης, τρία φλιτζάνια ποπ κορν, περίπου πέντε κράκερ ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά. 

Είτε λοιπόν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας ή απλά να κρατήσετε μια χρόνια ασθένεια μακριά, στοχεύστε σε τρεις ή περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως καθημερινά.
 

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.