WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η νούμερο ένα συνήθεια που πρέπει να κόψετε για να χάσετε βάρος


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Αυγούστου 2021

Η νούμερο ένα συνήθεια που πρέπει να κόψετε για να χάσετε βάρος

Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, όπως η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, η λήψη επαρκούς πρωτεΐνης, η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων και γυμναστική. 

Από την άλλη μεριά υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούν να εμποδίσουν την απώλεια βάρους, όπως να τρώτε αλόγιστα, να καταφεύγετε στο φαγητό όταν είστε αγχωμένοι και να πίνετε τις θερμίδες σας. 

Όμως εκτός από τα παραπάνω υπάρχει μια συνήθεια που είναι βαθιά ριζωμένη και ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι βοηθάει, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι ο λόγος που δεν βλέπετε μόνιμα αποτελέσματα.

Ποια είναι η νούμερο ένα συνήθεια που πρέπει να σταματήσετε για να χάσετε βάρος;

Η νούμερο ένα συνήθεια που πρέπει να σταματήσετε για να χάσετε βάρος είναι να τρώτε πολύ λίγο στα γεύματά σας. Ναι, καλά ακούσατε. Η κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων, ειδικά στο πρωινό και το μεσημεριανό, σας εμποδίζει να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά. Ναι, το να μην τρώτε αρκετά είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να χάσουν βάρος.

Ίσως έχετε ακούσει άπειρες φορές να «τρώτε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο». Και ενώ απαιτείται έλλειμμα θερμίδων για την απώλεια βάρους, αυτή η συμβουλή τις περισσότερες φορές φτάνει στα άκρα οδηγώντας τους ανθρώπους να τρώνε 1.200 θερμίδες ή λιγότερο την ημέρα,  ενώ προσπαθούν να κάψουν 500 θερμίδες ή περισσότερες την ημέρα. 

Εάν δεν το έχετε καταλάβει ήδη, αυτός ο συνδυασμός δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Επαναλαμβάνω - η δραστική μείωση θερμίδων και η υπερβολική άσκηση δεν είναι βιώσιμος τρόπος για να χάσετε βάρος. Ενώ στην αρχή μπορεί να χάσετε κιλά, δεν θα μπορείτε να διατηρήσετε αυτή την απώλεια, επειδή θα πεινάτε τόσο που θα καταλήξετε να ξαναπάρετε το χαμένο βάρος. 

Πώς αυτή η συνήθεια σας εμποδίζει να χάσετε βάρος

Ακόμα κι αν δεν είστε αυτή τη στιγμή σε δίαιτα, ενδέχεται να τρώτε σκόπιμα ή ακούσια πολύ λίγα σε γεύματα από συνήθεια. Ακούτε εδώ και χρόνια "να τρώτε λιγότερο" και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγετε τόσο πεινασμένοι μέχρι το απόγευμα που στην πραγματικότητα τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σας μέχρι το τέλος της ημέρας. 

Πώς να κόψετε τη συνήθεια να τρώτε πολύ λίγο

Αρχικά, αλλάξτε νοοτροπία. Απορρίψτε την ιδέα ότι πρέπει πάντα να τρώτε λιγότερο. Οι πεινασμένοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος και να το κρατήσουν μακριά. Όταν δημιουργείτε ισορροπημένα γεύματα που σας αφήνουν χορτάτους, δεν σκέφτεστε πραγματικά το φαγητό μεταξύ των γευμάτων. Το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται σταθερά και σας κρατά ενεργητικούς για ώρες. 

Ο στόχος λοιπόν είναι να αισθάνεστε όσο το δυνατόν πιο χορτάτοι ενώ ταυτόχρονα να εξακολουθείτε να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που παίρνετε, ώστε να να δείτε αποτελέσματα. 

Για να το πετύχετε είναι σημαντικό να έχετε σα κάθε γεύμα όλες τις ομάδες τροφίμων, πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Επιπλέον προσπαθήστε να τρώτε κάθε 3-4 ώρες, έτσι ώστε να μην πεινάτε στα κυρίως γεύματα.  

Για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, στοχεύστε να έχετε στο μισό πιάτο λαχανικά, στο ¼ από το πιάτο σας δημητριακά ολικής αλέσεως και στο  ¼ του πιάτου σας άπαχη πρωτεΐνη. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο υγιές λίπος, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς. 

Βάζοντας στο μισό πιάτο σας λαχανικά λαμβάνετε φυτικές ίνες, οι οποίες σας καρατάνε χορτάτους για αρκετή ώρα. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να παραλείψετε τους υδατάνθρακες λόγω του φόβου ότι θα παχύνετε ( μην φοβάστε τους υδατάνθρακες). 

Μην φοβάστε να προσθέσετε μισό φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα ή πλιγούρι στο μεσημεριανό γεύμα. Θα εκπλαγείτε από το πόσο πιο ικανοποιημένοι θα νιώσετε. Η πρωτεΐνη και το λίπος χωνεύονται αργά και καταστέλλουν τις ορμόνες της πείνας, κρατώντας σας χορτάτους περισσότερο. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων και λιπών επιβραδύνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και την απελευθέρωση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μην πεινάτε τόσο γρήγορα.

Αντί να τρώτε λιγότερο σε κάθε γεύμα, στοχεύστε να τρώτε περισσότερο αλλά τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα σας κρατήσουν χορτάτους, ώστε να χάσετε βάρος με υγιές τρόπο. 

Θα εκπλαγείτε από το πόσο ικανοποιημένοι και γεμάτοι ενέργεια αισθάνεστε όταν προσθέτετε δημητριακά ολικής αλέσεως στο μεσημεριανό γεύμα και τρώτε επαρκή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και λίπος σε κάθε γεύμα. Δεν χρειάζεται να πεινάτε όλη την ώρα, να σκέφτεστε συνεχώς φαγητό και να κάνετε επιδρομές στο ψυγείο μετά το δείπνο. 

Όταν κόψετε τη συνήθεια να τρώτε λιγότερο σε κάθε γεύμα και αντικαταστήστε την με τη συνήθεια να έχετε ισορροπημένα γεύματα. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.