WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα ξηρούς καρπούς


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Αυγούστου 2021

Τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα ξηρούς καρπούς
Μπορείτε να τους καταναλώσετε σκέτους ως σνακ, σαν γαρνιτούρα στα δημητριακά ή στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σε smoothies και γενικώς όπου θελήσετε. 

Μπορείτε να τους καταναλώσετε σκέτους ως σνακ, σαν γαρνιτούρα στα δημητριακά ή στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σε smoothies και γενικώς όπου θελήσετε. 

Επιπλέον είναι γευστικοί, οπότε, με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην τους εντάξετε στη διατροφή σας.

Τι θα συμβεί όμως εάν τρώτε κάθε μέρα ξηρούς καρπούς; 

Θα χάσετε πιο εύκολα τα περιττά κιλά

Αν ψάχνετε έναν τρόπο για να κάνετε τη βρώμη σας πιο χορταστική (και γευστική), προσθέτοντας ξηρούς καρπούς στο μπολ σας, είναι μια εξαιρετική ιδέα. Για να μην αναφέρω ότι μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Οι ξηροί καρποί είναι απίστευτα χορταστικοί, δηλαδή όχι μόνο θα σας χορτάσουν εκείνη τη στιγμή, αλλά θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητά τους σε υγιεινό λίπος, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το αίσθημα της πείνας και να χάσετε κιλά. 

Θα μειωθούν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης

Οι ξηροί καρποί έχουν εντυπωσιακές επιδράσεις στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Έχει αποδειχθεί ότι τα φιστίκια μειώνουν τα τριγλυκερίδια σε άτομα που είναι παχύσαρκα και σε άτομα με διαβήτη.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε παχύσαρκα άτομα, εκείνα που έτρωγαν φιστίκια είχαν επίπεδα τριγλυκεριδίων σχεδόν 33% χαμηλότερα από ό, τι η ομάδα ελέγχου. 

Το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί μειώνουν την κακή χοληστερόλη μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.Τα αμύγδαλα και τα φουντούκια αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL ),ενώ μειώνουν την ολική και την «κακή» χοληστερόλη (LDL). 

Μείωση της φλεγμονής

Η φλεγμονή είναι ο τρόπος άμυνας του σώματός σας από τραυματισμούς, βακτήρια και άλλα δυνητικά επιβλαβή παθογόνα. Ωστόσο, η χρόνια, μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να προωθήσει την υγιή γήρανση. 

Σε μια μελέτη για τη μεσογειακή διατροφή, τα άτομα των οποίων η διατροφή συμπληρώθηκε με ξηρούς καρπούς παρουσίασαν μείωση 35% και 90% στους φλεγμονώδεις δείκτες C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και ιντερλευκίνης 6 (IL-6), αντίστοιχα.

Ομοίως, ορισμένοι ξηροί καρποί - συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών, των ξηρών καρπών της Βραζιλίας, των καρυδιών και των αμυγδάλων - έχουν βρεθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή σε υγιή άτομα και σε άτομα με σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η νεφρική νόσος.

Ωστόσο, μια μελέτη για την κατανάλωση αμυγδάλου σε υγιείς ενήλικες παρατήρησε μικρή διαφορά μεταξύ των ομάδων αμυγδάλου και ελέγχου - αν και μερικοί δείκτες φλεγμονής μειώθηκαν σε όσους κατανάλωσαν αμύγδαλα.

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου 

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί βοηθούν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω το ότι μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα. 

Μελέτες διαπίστωσαν ότι μικρά, πυκνά σωματίδια LDL μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου περισσότερο από τα μεγαλύτερα σωματίδια LDL. 

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη για τη μεσογειακή διατροφή διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ξηρούς καρπούς είχαν σημαντική μείωση στα μικρά σωματίδια LDL και αύξηση στα μεγάλα σωματίδια LDL, καθώς και «καλά» επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους, όπως μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Ωστόσο, όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και τους ξηρούς καρπούς καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν και κάποια προβλήματα, όπως τα παρακάτω: 

Να δημιουργήσουν πεπτικά προβλήματα. Εάν νιώσετε φούσκωμα μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών, δεν είστε οι μόνοι. Είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που δημιουργείται  εξαιτίας των ενώσεων που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές, όπως οι τανίνες, οι οποίες δυσκολεύουν τη χώνεψη. Η λύση είναι να μειώσετε ή να σταματήσετε να καταναλώνετε όσους ξηρούς καρπούς σας ενοχλούν.

Μπορεί να πάρετε βάρος. Ναι οι ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά. Αλλά εάν το παρακάνετε τότε θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αρκεί να γνωρίζετε πως οι 30 γραμμάρια αμύγδαλα έχουν 163 θερμίδες και 30 γραμμάρια καρύδια 185 θερμίδες.

Μπορεί να παρουσιάσετε τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, να μυρίζει άσκημα η αναπνοή σας και να πονάτε στους μύες και στις αρθρώσεις. Όλα αυτά είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από το σελήνιο, μια σοβαρή αλλά σπάνια πάθηση, που προκύπτει αν καταναλώσετε πολλά καρύδια Βραζιλίας (οι υπόλοιποι ξηροί καρποί είναι ασφαλείς).

Μια μερίδα καρύδια Βραζιλίας ή 8 ολόκληρα κομμάτια έχει 10 φορές τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σεληνίου (55 μικρογραμμάρια). Είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που οι ειδικοί συνιστούνε να μην τα καταναλώνετε καθημερινά.

Δείτε ακόμη: 10 celebrities που δεν γνώριζες ότι ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.