WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποφάσισα να πίνω ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα για μια εβδομάδα και μου συνέβη αυτό το περίεργο πράγμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Σεπτεμβρίου 2021

Αποφάσισα να πίνω ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα για μια εβδομάδα και μου συνέβη αυτό το περίεργο πράγμα

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: Είμαι λάτρης του κόκκινου κρασιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι πίνω κάθε μέρα, αλλά όποτε βγω για φαγητό θα παραγγείλω και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. 

Σκεπτόμενη λοιπόν την αγάπη μου για το κρασί, μου ήρθε η ιδέα να πίνω ένα ποτήρι κάθε μέρα για μια εβδομάδα με σκοπό να καταγράψω τις συνέπειες, εφόσον υπάρξουν. Και σε σύγκριση με κάποια άλλα πράγματα που έχω κάνει, όπως το να σταματήσω τον καφέ για μια εβδομάδα, αυτό μου φάνηκε πολύ πιο εύκολο.

Δείτε τι μου συνέβη

Ημέρα 1: Την πρώτη ημέρα που ανακοίνωσα στον σύντροφό μου την «αποστολή» μου, μου πρότεινε να ανοίξουμε ένα καλό γαλλικό κρασί που είχαμε πάρει πριν μερικές ημέρες. Και φυσικά δέχτηκα. 
Ανοίξαμε το μπουκάλι και απολαύσαμε ένα ποτήρι καθώς φτιάχναμε το δείπνο και στη συνέχεια ήπιαμε νερό με το γεύμα μας. Μέχρι στιγμής, η όλη διαδικασία μοιάζει με μια τυπική νύχτα στο σπίτι.

Ημέρα 2: Τη δεύτερη ημέρα αποφάσισα να πιώ ένα ποτήρι κρασί το απόγευμα και η αλήθεια είναι πως απόλαυσα την κάθε γουλιά. 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω πως μέχρι στιγμής δεν παρατήρησα να συμβαίνει κάτι το διαφορετικό. Το μόνο που είχε αλλάξει ήταν ότι απολάμβανα ένα ποτήρι από το αγαπημένο μου κρασί καθημερινά, ενώ σε κανονικές συνθήκες θα έπινα μόνο το Σάββατο βράδυ. 

Ημέρα 3: Την τρίτη μέρα, είχαμε ήδη τελειώσει μαζί με τον σύντροφό μου το πρώτο μας μπουκάλι, οπότε αυτή τη φορά, αποφάσισα να επιλέξω ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί από την Ιταλία, το οποίο ήταν εξαιρετικό. Μάλιστα μου προκάλεσε και μια αίσθηση νοσταλγίας καθώς λατρεύω την Ιταλία και λόγω της πανδημίας, δεν την έχω επισκεφτεί ακόμα. 

Ημέρα 4: Μέχρι την τέταρτη μέρα, είχα καταλήξει να αφιερώνω χρόνο από το βράδυ μου για να πίνω ένα ποτήρι κρασί με τον σύντροφό μου - αλλά σήμερα ήμουν καλεσμένη σε ένα φιλικό σπίτι, οπότε ήπια ένα με δυο ποτήρια παραπάνω. 

Προτιμώ σίγουρα την ιδέα να πίνω ένα μόνο ποτήρι, αλλά μερικές φορές η επαφή με τους φίλους μπορεί να με κάνει να παρασυρθώ- φυσικά δεν οδηγώ.  

5η μέρα: Την επόμενη ημέρα είχα ένα απροσδόκητο ήπιο hangover, αλλά επίσης παρατήρησα το σώμα μου να κρυώνει το βράδυ – μάλιστα αργά τη νύχτα ήθελα να σκεπαστώ παρόλο που δεν έκανε κρύο.

Όμως όταν το ξανασκέφτηκα και αφού έκανα μια έρευνα σε επιστημονικά άρθρα, διαπίστωσα πως η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ μπορεί πραγματικά να σας κάνει να αισθανθείτε κρύο, αντί της αναμενόμενης ζέστης.

Το αλκοόλ είναι αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματός  να διασταλούν, μεταφέροντας αίμα στην επιδερμίδα μας. Στην αρχή, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ζέστη (όπως όταν τα μάγουλά σας γίνονται κόκκινα μετά από ένα ή δύο ποτά), αλλά καθώς το αίμα απομακρύνεται από την επιφάνεια του σώματός σας, μπορεί να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας του πυρήνα σας. Δεν είναι επικίνδυνο, ωστόσο μπορεί να είναι άβολο.

Τούτου λεχθέντος, παρά το γεγονός ότι ένα βράδυ κρύωνα και έπρεπε να σκεπαστώ, απόλαυσα τη συνολική εμπειρία να πίνω ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα.

Υπάρχει εξάλλου εκτεταμένη έρευνα που υποδηλώνει ότι ένα καθημερινό ποτήρι κόκκινο κρασί μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αυτό είναι αρκετό για να απενεχοποιήσω το ένα ποτήρι πριν το δείπνο. Παρόλα αυτά δεν σκοπεύω να συνεχίσω το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατανάλωσης κρασιού, αλλά δεν θα διστάσω στο να πιώ ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί όταν έχω τη διάθεση-  εννοείται πάντα με μέτρο.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.