WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο χρόνο χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να «ξυπνήσει» το πρωί;


The Jennettes

30 Σεπτεμβρίου 2021

Πόσο χρόνο χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να «ξυπνήσει» το πρωί;
Ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να τεθεί σε πλήρη ενεργοποίηση ο εγκέφαλός μας δεν είναι ο ίδιος με εκείνον που μας «τινάζει» από το μαξιλάρι και οι επιστήμονες εξηγούν το γιατί.

Το ξυπνητήρι χτυπάει επίμονα και αμέσως σηκωνόμαστε σαν ελατήρια από το κρεβάτι για να αδράξουμε τη μέρα ή τουλάχιστον να κάνουμε τα βασικά που καλούμαστε στο γραφείο, στο σπίτι, σε κάθε καθήκον. 

Ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να τεθεί σε πλήρη ενεργοποίηση ο εγκέφαλός μας δεν είναι ο ίδιος με εκείνον που μας «τινάζει» από το μαξιλάρι και οι επιστήμονες εξηγούν το γιατί. Το πόση ώρα θα χρειαστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να είναι σε θέση να επιτελέσει αποδοτικά όλες τις λειτουργίες του, εξαρτάται από αυτό που λέγεται sleep inertia και έχει να κάνει με το πόσο παραμένουμε σε αδράνεια στο μεσοδιάστημα από τη στιγμή που αποχωριζόμαστε το μαξιλάρι μας. 

«Υπάρχει μια σειρά από νευροδιαβιβαστές, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ορμονών, που ωθούν φυσικά το σώμα να περάσει από τον ύπνο στην πλήρη ζωντάνια. Χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα ώστε το σώμα και ο εγκέφαλος να ενεργοποιηθούν πλήρως», αναφέρει ο νευρολόγος και ειδικός στον ύπνο, Daniel Barone, MD. 

Σύμφωνα με έρευνα του 2019 που είχε γίνει για τον ύπνο, το διάστημα "sleep inertia" που μας κρατάει σε αδράνεια, διαρκεί περίπου 30 λεπτά ενώ άλλες έρευνες καταλήγουν πως αρκούν 15 λεπτά. Παρά τις διαφορετικές μελέτες, μια πλήρης επαναφορά του ανθρώπινου εγκεφάλου από την κατάσταση του ύπνου μπορεί να χρειαστεί συνολικά έως και μία ώρα.

Αυτό εξαρτάται από το πόσες ώρες επιτρέπετε στον εαυτό σας καθημερινά να κοιμάται και να ξεκουράζεται. Εάν τηρείτε ένα επαρκές ωράριο, τότε ο εγκέφαλος μπορεί πολύ πιο εύκολα να ενεργοποιηθεί και να ανταποκριθεί σωστά σε αυτά που του ζητάτε. 

Ένα ακόμη πράγμα που είναι σημαντικό να ξέρετε, είναι πως ο εγκέφαλος είναι πιο αποδοτικός τις πρώτες τρεις ώρες έπειτα από το πρωινό ξύπνημα σε σχέση με όλη τη μέρα. Ο κανόνας των τριών ωρών φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα εάν μάλιστα προσπαθήσετε να ξυπνάτε καθημερινά όσο πιο νωρίς μπορείτε. Όσο περνούν οι ώρες, ο εγκέφαλος αρχίζει να γίνεται πιο αργός στην επεξεργασία των πληροφοριών και στην ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων.

Εάν αξιοποιήσετε σωστά τις πρώτες τρεις ώρες της ημέρας, τότε θα καταφέρετε να υλοποιήσετε έναν μεγάλο όγκο εργασίας με άριστα αποτελέσματα και θα μπορείτε να είστε πιο ήρεμοι στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να υποχρεώνετε τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί σε εντατικούς ρυθμούς ενώ εκείνος κανονικά, θέλει να χαλαρώσει. 

Δείτε ακόμη: 20 γλυκές φωτογραφίες γονιών που κοιμούνται 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.