WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απλοί τρόποι για να αποφύγετε την ανεπάρκεια βιταμίνης D


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Οκτωβρίου 2021

Απλοί τρόποι για να αποφύγετε την ανεπάρκεια βιταμίνης D

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να τρώνε πιο υγιεινά, τείνουν να εστιάζουν στα μακροθρεπτικά συστατικά - πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Όμως και τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) είναι επίσης απαραίτητα για τη γενική υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για τη βιταμίνη D. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως μεταβολές της διάθεσης, πόνο στα οστά, και συνολική κόπωση. Το θετικό είναι πως μπορείτε εύκολα να αποτρέψετε την ανεπάρκεια φροντίζοντας να λαμβάνετε  περισσότερη βιταμίνη D. Αυτό ακούγεται σαν να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, αλλά εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές θα λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D σε όλη σας τη ζωή.

Τρώτε περισσότερα θαλασσινά.

Η προσθήκη περισσότερων θαλασσινών στη διατροφή σας μπορεί να έχει πολλές θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Και μία από αυτές είναι ότι μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα λαμβάνετε  αρκετή βιταμίνη D.

Τα θαλασσινά, ιδιαίτερα τα πιο παχιά είδη θαλασσινών όπως ο άγριος σολομός, η ρέγγα, η σαρδέλα και ο τόνος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D. 

Καταναλώστε περισσότερα μανιτάρια.

Τα μανιτάρια είναι από τα μόνα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D και έχουν επίσης τη δυνατότητα να αυξήσουν την ποσότητα της βιταμίνης D όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως ή άμεσο ηλιακό φως. 

Απολαύστε περισσότερο γάλα.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το γάλα περιέχει λίγη βιταμίνη D, αλλά μπορεί να μην έχετε ακούσει ότι πολλά φυτικά είδη γάλακτος εμπλουτίζονται επίσης με αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Το ενισχυμένο γάλα, συμπεριλαμβανομένου του αγελαδινού και του φυτικού γάλακτος όπως το αμύγδαλο και η σόγια, είναι καλές πηγές βιταμίνης D. 

Φάτε σπόρους κολοκύθας.

Ενώ οι σπόροι κολοκύθας δεν παρέχουν βιταμίνη D, είναι μια καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο τόσο για την απορρόφηση όσο και για το μεταβολισμό της βιταμίνης D. Με άλλα λόγια, μπορείτε να πάρετε όση βιταμίνη D θέλετε, αλλά χωρίς αρκετό μαγνήσιο, το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να την χρησιμοποιήσει.

Απολαύστε περισσότερο φυσικό ηλιακό φως

Ο ευκολότερος τρόπος για την πρόληψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης D είναι να βγείτε έξω. Η έκθεση στο ηλιακό φως θα επιτρέψει στο σώμα να συνθέσει βιταμίνη D. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.