WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για την ακράτεια


21 Οκτωβρίου 2021

Γιατί πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για την ακράτεια

Είχα πιεί πολύ καφέ. Είχα πιεί ένα ποτό παραπάνω το προηγούμενο βράδυ. Κάνει κρύο έξω. Έχω άγχος για τη δουλειά…Και η λίστα με τις δικαιολογίες μπορεί να γίνει ακόμα πιο μεγάλη. Ωστόσο εάν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε μικρές διαρροές και αφού έχετε επισκεφτεί την τουαλέτα, τότε είναι πλέον προφανές ότι κάτι πρέπει να κάνετε γι αυτό.

Και γιατί πρέπει κάνετε κάτι; Γιατί έχετε ακράτεια. Και τώρα θα σκεφτείτε: «Ακράτεια; Αποκλείεται, αυτό συμβαίνει στους ηλικιωμένους και εγώ είμαι νέα». Κι όμως είναι πιο συχνή από ό,τι πιστεύουμε και πολλές γυναίκες στα 30, τα 40 και τα 50 έχουν ακράτεια.

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μερικές από τις αιτίες. Ακόμη,  μπορεί να την επηρεάσει το υπερβολικό αλκοόλ ή η καφεΐνη και η καθιστική ζωή, ειδικά σε νεαρότερα άτομα, κάτω των 30 ετών.

Εάν λοιπόν είστε μια από τις πολλές γυναίκες που έχουν ακράτεια, τότε έφτασε η στιγμή να μην υποφέρετε πλέον στη σιωπή και να μιλήσετε ανοιχτά.  Όσο περισσότερο μιλάτε γι αυτή, τόσο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή της μπορούν να διαδοθούν. Και αυτό καθιστά πιο εφικτό για περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν την ζωή τους στο έπακρο.

jenny.gr

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την ακράτεια και την αδύναμη ουροδόχο κύστη και να ξαναπαράτε τη ζωή στα χέρια σας. 

Εκπαίδευση κύστης. 

Αυτό σημαίνει να ελέγχετε πότε και πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το μπάνιο. Καταρχάς να κρατάτε ένα ημερολόγιο όλο το εικοσιτετράωρο για να σημειώνετε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνήθειές σας, συμπεριλαμβανομένου του τι πίνετε και πώς αισθάνεστε πριν συμβούν οι διαρροές. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό σας να φτιάξει ένα πρόγραμμα για εσάς.

Ασκήσεις πυελικού εδάφους. 

Οι μύες του πυελικού σας εδάφους περιβάλλουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα (ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σας έξω από το σώμα σας) και ελέγχουν τη ροή των ούρων καθώς ουρείτε.

Οι αδύναμοι ή κατεστραμμένοι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια ούρων, επομένως η άσκηση αυτών των μυών συνιστάται πολύ συχνά.

Ένα αποτελεσματικό πράγμα σχετικά με τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους, ή αλλιώς ασκήσεις Kegel, είναι ότι μπορείτε να τις κάνετε οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή - και κανείς δεν θα το παρατηρήσει. Σε μια συνεδρίαση, στάση λεωφορείου ή σε ένα ραντεβού για δείπνο - απλά σφίξτε, σφίξτε, σφίξτε. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η προπόνηση μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να ωφελήσει όλους όσους έχουν ακράτεια ούρων.

Παραμείνετε στεγνές και άνετες.

Αν θέλετε να ανακτήσετε ξανά το έλεγχο της ζωής σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τα σερβιετάκια TENA lights, φτιαγμένα από απαλά υλικά που αναπνέουν, χωρίς αρώματα και χωρίς χρωστικά. Απορροφούν γρήγορα το υγρό και κλειδώνουν την υγρασία, προστατεύοντας την ευαίσθητη περιοχή σας.

jenny.gr

Τα σερβιετάκια υψηλής απόδοσης TENA Lights απορροφούν και διανέμουν γρήγορα τα ούρα, κλειδώνοντάς τα στον πυρήνα της σερβιέτας και αφήνοντάς σας στεγνές και φρέσκες. Και μόλις παγιδευτεί η υγρασία, δεν διαφεύγει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οσμές.

jenny.gr

Πλέον χάρη στην TENA θα είστε έτοιμες να ξαναβγείτε στους δρόμους χωρίς να φοβάστε ότι θα σας εμποδίσουν οι διαρροές. Και το σημαντικό είναι ότι θα φτάνετε στον προορισμό σας με όψη αλλά και αίσθηση φρεσκάδας. Η TENA θα σας δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να πάτε όπου θέλετε και όποτε θέλετε, χωρίς το άγχος των διαρροών της κύστης.

jenny.gr

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Αν κάνετε απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να βελτιώσετε τα συμπτώματα, ανεξάρτητα από τον τύπο ακράτειας ούρων που έχετε.

Για παράδειγμα:

- Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης, η οποία βρίσκεται στο τσάι, τον καφέ και τα αναψυκτικά, καθώς η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ούρων που παράγει το σώμα σας

- Ενυδατωθείτε. Το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να εμποδίζει την ουροδόχο κύστη σας να λειτουργεί σωστά. Συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον έξι ποτήρια την ημέρα για να μείνετε ενυδατωμένες.  

- Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.  Το περιττό βάρος επιβαρύνει το πυελικό έδαφος, το οποίο εξασθενεί. Η απώλεια κιλών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση της ακράτειας. 


Έφτασε λοιπόν η στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά για την ακράτεια που απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες. Γιατί λύσεις υπάρχουν. Αρκεί κανείς να τις αναζητήσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.