WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλετε να ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Οκτωβρίου 2021

Θέλετε να ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να τροφοδοτήσει τις βιολογικές του λειτουργίες, όπως η πέψη, η αναπνοή και η άντληση αίματος, μαζί με τη δραστηριότητα που κάνουμε όλη την ημέρα. 

Γνωρίζατε όμως ότι ο μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης (η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας σε ηρεμία) αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ενεργειακής σας δαπάνης; Γι αυτό για να να λειτουργεί κανονικά το σώμα μας, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετή ενέργεια από τα τρόφιμα

Πολλοί όμως όταν θέλουν να χάσουν κιλά ακολουθούν μια δίαιτα υπερβολικά χαμηλή σε θερμίδες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Δείτε πώς οι δίαιτες υπερβολικά χαμηλές  μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Δεν σας παρέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά 

Είναι εύκολο να υποτιμήσετε τη σημασία ενός πράγματος που δεν μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε, αλλά οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι σημαντικά για τη μακροπρόθεσμη ευημερία σας.

Για παράδειγμα, το διαιτητικό ασβέστιο είναι σημαντικό τόσο για την υγεία των οστών όσο και για τις σωματικές λειτουργίες. Για τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής, το σώμα αποθηκεύει περίσσεια ασβεστίου στα οστά. Μετά τα 30, σταματάτε να αποκτάτε οστική μάζα και βασίζεστε στα υπάρχοντα αποθέματα για να διατηρήσετε τα οστά σας γερά για το υπόλοιπο της ζωής σας. 

Εάν δεν μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο, το σώμα σας αναγκάζεται να πάρει ασβέστιο από τα οστά σας. Αυτή η διαδικασία αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση (λέπτυνση των οστών και απώλεια οστικής πυκνότητας) και κατάγματα ισχίου.

Επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας

Όταν δεν τρώτε αρκετά, το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης και αρχίζει να διασπά τους μύες για να απελευθερώσει τη γλυκόζη που είναι αποθηκευμένη, και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Επίσης το σώμα σας επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Κάποια συμπτώματα που μπορεί να νιώσετε εάν ακολουθείτε δίαιτες πολύ χαμηλές σε θερμίδες είναι η νωθρότητα, τα νεύρα και τα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα.

Μπορεί να εμφανίσετε χολόλιθους

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων (περίπου 800 θερμίδες την ημέρα), προκαλούν ταχεία απώλεια βάρους και αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή, που μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Πώς θα ξέρετε πόσο χαμηλές είναι οι θερμίδες που λαμβάνετε ; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, όπως η ηλικία, το φύλο, τα κιλά, η σωματική δραστηριότητα κ.α.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.