WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν τρώμε ζάχαρη πριν τον ύπνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Οκτωβρίου 2021

Να τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν τρώμε ζάχαρη πριν τον ύπνο
Πολλοί άνθρωποι έχουν όρεξη για ένα σνακ αργά το βράδυ. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι κακό να τσιμπολογάμε πριν κοιμηθούμε, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.  

Πολλοί άνθρωποι έχουν όρεξη για ένα σνακ αργά το βράδυ. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι κακό να τσιμπολογάμε πριν κοιμηθούμε. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι αλήθεια.

Δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το φαγητό πριν τον ύπνο θα σας κάνει να πάρετε βάρος. Ωστόσο, αυτό που τρώτε πριν κοιμηθείτε μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συνολική σας υγεία.

Τι θα συμβεί λοιπόν εάν τρώτε ζάχαρη πριν τον ύπνο; 

Η ζάχαρη έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Δεν περιέχει σχεδόν καμία θρεπτική αξία και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Από την άλλη μεριά τα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν έχουν τις ίδιες επιδράσεις. 

Όπως ανέφερα και παραπάνω, τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης όπως τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας και την υγεία σας. Έτσι λοιπόν ορισμένοι τύποι πρόσθετης ζάχαρης που είναι καλό να προσέχετε περιλαμβάνουν τη δεξτρόζη, τη σακχαρόζη, το νέκταρ αγαύης και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. 

Εκτός όμως από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ζάχαρη, μπορεί επίσης να διακόψει τον ύπνο σας τη νύχτα. Πιο συγκεκριμένα, όταν καταναλώνετε αρκετή ποσότητα ζάχαρης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη, μια ορμόνη που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τόσο περισσότερη ινσουλίνη παράγεται. 

Έτσι η αρχική απότομη αύξηση της ινσουλίνης αυξάνει την ενέργειά σας, όμως μετά από λίγο η ενέργεια σας θα αρχίσει να μειώνεται. Και όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι αυξομειώσεις της ενέργειας, σάς κάνουν να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Άρα καλό είναι να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα εντός δύο ωρών πριν από τον ύπνο, έτσι ώστε να μην είστε σε εγρήγορση.

Μερικά από τα καλύτερα σνακ πριν τον ύπνο περιλαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το γιαούρτι με μέλι, τα φρούτα. Οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν ενώσεις που μπορούν με φυσικό τρόπο να σας κάνουν να κοιμηθείτε σχεδόν αμέσως.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.