WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης: Τα facts και οι στατιστικές που πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο


The Jennettes

1 Νοεμβρίου 2021

Διαβήτης: Τα facts και οι στατιστικές που πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο

Ο Νοέμβριος ξεκινά με μία πολύ σημαντική υπενθύμιση. Είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη, της νόσου που επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ασθενών. Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και επιλέχθηκε επειδή είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψαν τη σωτήρια ινσουλίνη, το 1921.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ο ορισμός για ένα σύνολο διαταραχών που προκαλούν την αύξηση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα. Όταν τρώμε, το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες και τους μετατρέπει σε γλυκόζη. Με τη σειρά του, το πάγκρεας εκκρίνει την ινσουλίνη, την ορμόνη που επιτρέπει στη γλυκόζη να μπει στα κύτταρα μέσω του αίματος. Ο διαβήτης είναι το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ινσουλίνης και, αν δεν ελεγχθεί, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, προβλήματα στα νεφρά, στα νεύρα και τα μάτια.

Σύμφωνα με το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, νοσούν 463 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι, μέχρι το 2045, αυτός ο αριθμός θα φτάσει στα 700 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες ανέρχονται στο 1,5 εκατομμύριο. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ υπήρχαν 3 φαρμακευτικές αγωγές, στις αρχές του 1990, σήμερα δίνονται 12 διαφορετικές εναλλακτικές αγωγές για την αντιμετώπιση και τη μείωση της υπεργλυκαιμίας.

Οι κατηγορίες του διαβήτη

Ο προδιαβήτης είναι το πρώιμο στάδιο που δείχνει ότι υπάρχει προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2. Τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλότερα από το συνηθισμένο, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να θεωρηθεί διαβήτης.

Ο διαβήτης τύπου 1 (που κάποτε γνωρίζαμε ως νεανικό), σημαίνει ότι το πάγκρεας δεν μπορεί να παράξει ινσουλίνη, πράγμα που τον διαφοροποιεί από τον τύπου 2, ο οποίος μπορεί να παράξει ινσουλίνη, αλλά τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά. Το 90-95% των ασθενών πάσχουν από τον τύπο 2.

Υπάρχει ο διαβήτης κύησης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτά είναι τα πιο γνωστά είδη, αλλά υπάρχουν και άλλα. Λιγότερος γνωστός είναι ο άποιος διαβήτης, και είναι αποτέλεσμα της έλλειψης της ορμόνης βαζοοπρεσσίνη, που εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου.

Αίτια και παράγοντες

Αν και η κληρονομικότητα και συγκεκριμένοι ιοί συμβάλουν στην εμφάνιση της νόσου, οι ακριβείς παράγοντες παραμένουν άγνωστοι. Δεν υπάρχει θεραπεία πρόληψη, αλλά τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων. Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται με το πέρασμα της ηλικίας και είναι πιθανότερο να συμβεί εάν έχετε περάσει προδιαβήτη ή διαβήτη κύησης. Η ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η συστηματική άσκηση συμβάλουν στην πρόληψη αυτού του τύπου. Ο νεανικός διαβήτης διαγιγνώσκεται συνήθως στην παιδική ηλικία και πλήττει λιγότερο από το 10% των διαβητικών.

Συμπτώματα

Ο νεανικός διαβήτης, τύπου 1 μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να εκδηλωθεί με έντονα συμπτώματα, όπως η συχνή ούρηση, η έντονη δίψα και πείνα, η απώλεια βάρους, η κόπωση, η θαμπή όραση, η απώλεια συγκέντρωσης, εμετός ή στομαχόπονος, η αργή επούλωση πληγών ή το μυρμήγκιασμα στα χέρια και πόδια. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να μην έχει και κανένα σύμπτωμα.

5 facts για τον διαβήτη

Είναι το πρώτο αίτιο θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Ο διαβήτης τύπου 2 προλαμβάνεται αν διατηρούμε κανονικό βάρος και ασκούμαστε συχνά.

Η διατροφή ενός διαβητικού ανθρώπου δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο νομίζουμε. Τα βασικά που πρέπει να αποφεύγει είναι η πολλή ζάχαρη, τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και το νάτριο. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, καθαρό κρέας, πρωτεΐνη και προσεκτική κατανάλωση υδατάνθρακα είναι η ιδανική επιλογή.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν 30-40% μεγαλύτερο ρίσκο να αποκτήσουν διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι διαχειρίσιμος και όσο πιο νωρίς διαγνωστεί, τόσο πιο εύκολο είναι να περιοριστούν τα συμπτώματα

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

 

 

 


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.