WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η βιταμίνη που χρειάζεστε εάν τα ούλα σας αιμορραγούν


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Νοεμβρίου 2021

Η βιταμίνη που χρειάζεστε εάν τα ούλα σας αιμορραγούν

Το να βλέπετε λίγο αίμα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν χρησιμοποιείτε νήμα μπορεί να είναι ανησυχητικό, καθώς μερικές φορές υποδηλώνει κακή υγεία των ούλων. 

Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι απλώς ένα σημάδι ότι βουρτσίζετε πολύ σκληρά τα ούλα σας ή χρησιμοποιείτε λάθος το οδοντικό νήμα. Επιπλέον, τα ευαίσθητα ούλα μπορεί να τείνουν να αιμορραγούν λίγο.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για τους οποίους τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν όταν τα βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε νήμα. Οι πιο κοινές αιτίες αιμορραγίας περιλαμβάνουν οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά ή φλεγμονή των ούλων λόγω εγκυμοσύνης. 

Επίσης εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος, τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν πιο εύκολα. Επιπλςον ή αιμορραγία των ούλων είναι επίσης σύμπτωμα λευχαιμίας και τα πρησμένα ούλα που αιμορραγούν είναι σημάδι διαβήτη. Όμως πιο κοινή αιτία αιμορραγίας των ούλων είναι η ουλίτιδα ή κάποια άλλη περιοδοντική νόσος ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης πλάκας στα δόντια κατά μήκος της γραμμής των ούλων.

Παρόλα αυτά η έλλειψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης θα μπορούσε επίσης να είναι ένοχος.

Η θεραπευτική βιταμίνη

Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό παράγοντα στη θεραπεία του σώματος. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν να έχετε ανεπάρκεια, γιατί ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία των ούλων. Το κάπνισμα ή η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα βιταμίνης C. Επιπλέον εάν δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά, θα μπορούσατε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα.

Μια ανασκόπηση πολλών μελετών που δημοσιεύθηκε στη National Library of Medicine έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C ήταν πιο επιρρεπή να αναπτύξουν ουλίτιδα, σε σχέση με  εκείνα με υψηλότερα επίπεδα. Επίσης η αύξηση της βιταμίνης C μπορεί να μειώσει την αιμορραγία των ούλων.

Έτσι, εάν τα ούλα σας αιμορραγούν, μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε την πρόσληψη αυτής της θεραπευτικής βιταμίνης για να δείτε αν βοηθάει. Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης C είναι 90 χιλιοστόγραμμα για ενήλικες άνδρες και 75 χιλιοστόγραμμα για γυναίκες. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.