WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αντιμετωπίσετε τις τροφές που σας προκαλούν φόβο και άγχος


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Νοεμβρίου 2021

Πώς να αντιμετωπίσετε τις τροφές που σας προκαλούν φόβο και άγχος

Οι τροφές που «φοβούνται» οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αυτές που τους κάνουν να νιώθουν ενοχές όταν τις καταναλώνουν, γιατί τις χαρακτηρίζουν ως «κακές».

Επίσης εάν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ μια διατροφική διαταραχή ή εάν έχετε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, πιθανότατα έχετε έναν επιπλέον φόβο για κάποιες τροφές. Και μπορεί να νιώθετε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τους διατροφικούς σας φόβους είναι να αφαιρέσετε εντελώς κάποια τρόφιμα από τη διατροφή σας. Όμως αυτή η τακτική απλά θα ενισχύσει την αρνητική επιρροή που έχουν επάνω σας. 

Αυτό που θα ήταν καλύτερο να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε τις τροφές που φοβάστε.

Προσδιορίστε ποιες τροφές φοβάστε

Χωρίς σειρά προτεραιότητας, μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με όλα τα τρόφιμα που σας προκαλούν συναισθήματα άγχους ή φόβου, ακόμα κι αν τα συναισθήματα είναι πολύ μέτρια.

Όταν τελειώσετε με αυτό, προσπαθήστε να βαθμολογήσετε τα συναισθήματά σας από το φαγητό που σας φοβίζει λιγότερο μέχρι αυτό που σας προκαλεί ακραίο φόβο, έως ότου έχετε περίπου 3-5 κατηγορίες.

Είναι σημαντικό να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Προσπαθήστε να βάλετε στη λίστα τρόφιμα που βρίσκετε κάποια δικαιολογία για να τα αποφεύγετε. Για παράδειγμα μπορεί να μην τρώτε κάποιες τροφές λόγω γεύσης, όμως τελικά να διαπιστώσετε ότι στην ουσία σας προκαλούσαν φόβο.

Μετατρέψτε τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά 

Μόλις έχετε τη λίστα με τα τρόφιμα που φοβάστε, προσπαθήστε να βρείτε τον λόγο για τον οποίο κάθε τροφή προκαλεί τόσο πολύ φόβο. Μήπως επειδή περιέχει πολλές θερμίδες; Ή επειδή έχει πολλή ζάχαρη; 

Μπορεί όμως να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που φοβάστε να φάτε ένα τρόφιμο.

Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του φόβου γύρω από αυτό το φαγητό.

Μόλις τελειώσετε, γράψτε κάτι θετικό για κάθε τρόφιμο για να καταπολεμήσετε το αρνητικό. Τα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν: αυτό το φαγητό έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αυτό το φαγητό θα μου δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, αυτό το φαγητό είναι ανακουφιστικό, κ.λπ.

Δημιουργείστε τη συνήθεια να κάνετε μια θετική σκέψη για ένα τρόφιμο, κάθε φορά που εμφανίζεται η αρνητική σκέψη.

Εντάξτε στη διατροφή σας τις τροφές που φοβάστε

Πιθανότατα έχετε καταλάβει ότι το να εκθέσετε τον εαυτό σας στις τροφές που φοβάστε είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσετε πραγματικά τον φόβο. Όσο περισσότερο μπορείτε να τρώτε τις συγκεκριμένες τροφές, τόσο πιο γρήγορα θα εξαφανιστεί ο φόβος.

Ο κύριος στόχος είναι να καταναλώνετε όλες τις τροφές χωρίς να σας δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τις ενσωματώνετε σιγά σιγά στα γεύματά σας.

Ξεκινήστε με τα τρόφιμα που ανήκουν στην κατηγορία του ελαφρού φόβου και προσπαθήστε να προσθέσετε ένα τρόφιμο σε ένα από τα γεύματά σας. Σταδιακά προσθέστε περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα σε περισσότερα από τα γεύματά σας. 

Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε πόσο αργά ή γρήγορα θέλετε να πάτε, πόσο συχνά νιώθετε άνετα να ενσωματώνετε τις τροφές που σας φοβίζουν, κ.λπ. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία, εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε καθοδήγηση με αυτό.

Για παράδειγμα, αν το φαγητό που φοβάστε είναι το κέικ, μπορείτε να ξεκινήσετε τρώγοντας μερικές μπουκιές κέικ για επιδόρπιο και σταδιακά να φτάσετε σε μια ολόκληρη φέτα ή ακόμα και σε μερικές φέτες.

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε σταδιακά τη λίστα με τις τροφές φόβου και να προχωρήσετε στα πιο «ακραία» τρόφιμα αργά αλλά σταθερά.

Συνδυάστε τις τροφές που φοβάστε με ασφαλείς τροφές 

Τα ασφαλή τρόφιμα είναι αυτά που δεν συνδέονται με συναισθήματα άγχους ή ενοχής , τα οποία έχετε κατηγοριοποιήσει ως υγιεινά και που νιώθετε άνετα να τα καταναλώνετε. Θα λειτουργήσουν ως ρυθμιστικός παράγοντας κάθε φορά τρώτε τα τρόφιμα που φοβάστε, ώστε να μην αισθάνεστε υπερβολικά καταβεβλημένοι. 

Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να φάτε αμέσως ένα ολόκληρο γεύμα με «τροφές φόβου». Αντίθετα, συνδυάστε τις με ασφαλή τρόφιμα, για να νιώσετε πιο άνετα με το γεύμα σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδυάσετε αυτή τη φέτα πίτσας (τροφή φόβου) με μια σαλάτας (ασφαλές φαγητό) ή το μπισκότο (τροφή φόβου) με μια χούφτα βατόμουρα (ασφαλές φαγητό).

Δεν προτείνω να φοβάστε/περιορίσετε την πίτσα και τα μπισκότα περισσότερο από τη σαλάτα και τα βατόμουρα, δίνω απλώς κάποια παραδείγματα. 

Παρακολουθήστε την πρόοδο σας

Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. έτσι ώστε να παρακινήτε τον εαυτό σας και να μηντα παρατήσετε.

Μπορείτε να κρατάτε ένα ημερολόγιο ή σημειώσεις στο τηλέφωνό σας για να βλέπετε την πρόοδο που έχετε. 

Μπορείτε επίσης να βαθμολογήσετε το επίπεδο άγχους σας, να σημειώσετε εάν υπήρχε κάποια ενοχή, υπερηφάνεια ή άλλα συναισθήματα μετά το τέλος του φαγητού και να προσθέσετε οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται σχετικό.

Μετά από λίγο, θα πρέπει να δείτε τις βαθμολογίες των συναισθημάτων, όπως το άγχος, να μειώνονται και άλλα όπως η ανακούφιση και η υπερηφάνεια να αυξάνονται, λειτουργώντας ως καλή θετική ενίσχυση στο μέλλον.

Να θυμάστε ότι κάθε ταξίδι είναι μοναδικό και ότι σίγουρα θα βιώσετε σκαμπανεβάσματα -όλα είναι μέρος της διαδικασίας.

Εν κατακλείδι για να ξεπεράσετε τον φόβο σας για ορισμένα τρόφιμα, είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίσετε. Αυτό σημαίνει να προσδιορίσετε τις τροφές που σας προκαλούν φόβο , να δημιουργήσετε ένα σταθερό σχέδιο έκθεσης σε αυτές και να φροντίσετε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας .

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.