WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Νοεμβρίου 2021

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) προκαλείται από την αιφνίδια αναστολή της ροής αίματος στον εγκέφαλο ή αιμορραγία μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι είτε να σταματήσουν να λειτουργούν τα εγκεφαλικά κύτταρα, είτε να πεθάνουν.

Ανάλογα με το ποια περιοχή του εγκεφάλου προσβάλλεται οι ασθενείς μπορεί να χάσουν την ομιλία, την αισθητικότητα, τη μυϊκή ισχύ, την όραση ή τη μνήμη.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή, όμως πολλές φορές μπορεί να προληφθεί. Ορισμένες καταστάσεις υγείας και παράγοντες του τρόπου ζωής - συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, τον διαβήτη  και τη διατροφή σας - παίζουν μεγάλο ρόλο στον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι ίδιες τροφές που μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να αποτρέψουμε τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου είναι στενά συνδεδεμένα. Η εστίαση στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που είναι καλές για την καρδιά σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές.

Φρούτα και λαχανικά

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και βιταμίνη C.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως οι γλυκοπατάτες, οι μπανάνες, οι ντομάτες, τα δαμάσκηνα, το πεπόνι και η σόγια, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια υγιή αρτηριακή πίεση  - τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως το σπανάκι, συνδέονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η κατανάλωση τεσσάρων έως πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, να διατηρήσει την καρδιά σας υγιή και γενικά να σας κρατήσει σε υγιές βάρος.

Ψάρια

Ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και το σκουμπρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στο να έχετε υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση ψαριών με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού . Τα ωμέγα-3 είναι υγιή λίπη που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και μπορεί  να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Την επόμενη φορά που θα πάτε στο παντοπωλείο, ψάξτε για ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό ψωμί. Όταν τα δημητριακά εξευγενίζονται για να παρασκευαστεί λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, κ.α. πολλά από τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά αφαιρούνται. Γι’ αυτό συνιστούμε να επιλέξετε ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, πλιγούρι βρώμης και καστανό ρύζι.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (συμπεριλαμβανομένου του φυλικού οξέος και της θειαμίνης), μαγνήσιο και σίδηρο – τα οποία προάγουν την υγεία της καρδιάς, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εγκεφαλικού.

Γενικά, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε υγιεινές για την καρδιά τροφές θα βοηθήσει στην πρόληψη του εγκεφαλικού. Η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.