WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί αν κοιμάστε πολύ μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί αν κοιμάστε πολύ μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας;

Ο ύπνος συνοδεύεται από πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά η υπερβολή συνδέεται με κινδύνους και μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη πάθηση.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία χρειαζόμαστε ύπνο. Είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική μας υγεία, την ποιότητα ζωής και τη συνολική μας ασφάλεια, σύμφωνα με το Νational Heart, Lung, and Blood Institute.

Ο ποιοτικός ύπνος όχι μόνο σας αναζωογονεί, αλλά βελτιώνει τη μνήμη, βοηθά την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία να επισκευαστούν, προάγει την υγιή ισορροπία των ορμονών της πείνας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι αρκετές, αν και η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και η υγεία σας μπορούν να αλλάξουν αυτόν τον στόχο.

Και ενώ η αυπνία είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα (λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερθέντα οφέλη του ύπνου), ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει ανησυχία. Το Sleep Foundation ορίζει τον υπερβολικό ύπνο ως τον ύπνο για περισσότερες από εννέα ώρες σε ένα 24ωρο.

Πιθανότατα έχετε κοιμηθεί πάνω από 9 ώρες όταν έχετε περάσει μια αγχωτική εβδομάδα ή ένα πολυάσχολο ταξιδιωτικό Σαββατοκύριακο ή εάν αναρρώνετε από μια ίωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο υπερβολικός ύπνος είναι φυσιολογικός.

Αλλά όταν κοιμάστε κάθε μέρα περισσότερες από οκτώ ή εννέα ώρες, αυτό είναι υπερβολικό και θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει, όπως μια υποκείμενη διαταραχή του ύπνου ή μια άλλη ιατρική κατάσταση. Ο υπερβολικός ύπνος είναι περισσότερο σύμπτωμα παρά διάγνωση. 

Τι προκαλεί τον υπερβολικό ύπνο

Σύμφωνα με το Sleep foundation, ο υπερβολικός ύπνος εμφανίζεται συχνότερα με τις ακόλουθες υποκείμενες παθήσεις:

-Καρδιαγγειακή νόσο

-Διαβήτης

-Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

-Τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών)

-Χρόνιος πόνος

-Διαταραχή ύπνου (όπως υπνική άπνοια , αϋπνία ή ναρκοληψία )

-Υποθυρεοειδισμός

-Κατάθλιψη ή άγχος

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στο European Heart Journal, διαπίστωσε ότι ο ύπνος περισσότερο από έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα (συμπεριλαμβανομένων του μεσημεριανού) συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Πόσο συχνή είναι η υπερυπνία (η υπερβολική ημερήσια υπνηλία και ανεξέλεγκτα επεισόδια ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρα); Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Neurology , το 8,4 τοις εκατό των 20.000 συμμετεχόντων ανέφεραν υπερβολικό ύπνο (κοιμόντουσαν εννέα ή περισσότερες ώρες την ημέρα). Τα άτομα με διαταραχή της διάθεσης είχαν τρεις έως 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθούν πολλές ώρες και δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν κακή ποιότητα ζωής, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερο. Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να αποδοθεί σε μη φυσιολογική ισορροπία ορμονών, νόσο του Πάρκινσον ή άνοια.

Όμως πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο υπερβολικός ύπνος δεν είναι πάντα λόγος ανησυχίας.

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από άλλους. Περίπου το 2 τοις εκατό του πληθυσμού κοιμούνται 10 έως 12 ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση και για αυτούς τους ανθρώπους, ο υπερβολικός ύπνος είναι φυσιολογικός.

Μάλιστα η προσπάθεια επιβολής ενός τυπικού προγράμματος ύπνου επτά έως εννέα ωρών σε τέτοιους ανθρώπους μπορεί να είναι επιζήμια. Εάν κοιμάστε τακτικά περισσότερο από εννέα ώρες τη νύχτα, αλλά ξυπνάτε νιώθοντας ανανεωμένοι και ξεκούραστοι, πιθανότατα απλά κοιμάστε πολύ.

Εάν όμως δεν αισθάνεστε αναζωογονημένοι όταν ξυπνάτε, αφού έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. 

Γιατί ο υπερβολικός ύπνος είναι επικίνδυνος

Γιατί μπορεί να οδηγήσει σε:

-Αυξημένη κόπωση και χαμηλή ενέργεια

-Μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού

-Αλλαγές στην απόκριση στο στρες

-Αυξημένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και παχυσαρκία

-Αυξημένος κίνδυνος θανάτου

Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι κοιμάστε υπερβολικά:

-Να βάζετε ξυπνητήρι.

-Να ξυπνάτε  την ίδια ώρα κάθε μέρα- συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.

-Σηκωθείτε με το φυσικό φως της ημέρας και αποφύγετε το πολύ φως την ώρα του ύπνου.

Εάν εξακολουθείτε να κοιμάστε υπερβολικά αφού κάνετε αυτές τις αλλαγές, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τον γιατρό σας. Επίσης μπορείτε κρατάτε ένα ημερολόγιο ύπνου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το ραντεβού με τον γιατρό και να σημειώνετε πόσο κοιμάστε και την ποιότητα του ύπνου.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.