WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο; Αυτά τα σημάδια το φανερώνουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Δεκεμβρίου 2021

Μήπως χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο; Αυτά τα σημάδια το φανερώνουν

Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται στον οργανισμό ως συστατικό των οστών και των δοντιών, ενώ παράλληλα παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Συνεργάζεται τόσο με το φώσφορο για τη δόμηση υγιών οστών και δοντιών, όσο και με το μαγνήσιο για σωστή καρδιοαγγειακή λειτουργία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οι ενήλικες 19-50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν και τα άτομα άνω των 50 χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα. 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου και / ή τη μείωση των επιπέδων του στο αίμα:

- Ανεπάρκεια βιταμίνης D

- Ανεπάρκεια μαγνησίου

- Υψηλή πρόσληψη νατρίου

- Υψηλή πρόσληψη φωσφόρου (που βρίσκεται στα αναψυκτικά και στα πρόσθετα τροφίμων)

- Χρόνια νεφρική νόσο

- Μη φυσιολογική λειτουργία παραθυρεοειδούς (λόγω χειρουργικής επέμβασης στο λαιμό / θυρεοειδή ή σε αυτοάνοση νόσο)

- Βαριατρική χειρουργική επέμβαση (γαστρική παράκαμψη)

- Φάρμακα (αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, χημειοθεραπεία, αντιεπιληπτικά φάρμακα)

Δυστυχώς όμως η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου γίνεται συνήθως αντιληπτή όταν είναι πια πολύ αργά. Παρόλα αυτά αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της ανεπάρκειας, μπορεί να βοηθήσει ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Δείτε μερικά σημάδια ανεπάρκειας ασβεστίου.

Τερηδόνα

Αν η επίσκεψή σας στον οδοντίατρο δεν πάει τόσο καλά, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι έλλειψης ασβεστίου. Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα ασβεστίου μέσω της διατροφής, τότε αρχίζει να παίρνει από οπουδήποτε μπορεί συμπεριλαμβανομένων τα δόντια σας.

Απώλεια μνήμης

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα, όπως είναι η σύγχυση και η απώλεια μνήμης.

Αδύναμα νύχια

Όπως τα δόντια και τα οστά έτσι και τα νύχια έχουν ανάγκη από ασβέστιο. Αν λοιπόν παρατηρήσετε να ξεφλουδίζουν τα νύχια σας, ίσως πρέπει να προσθέσετε περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή σας.

Συχνοί τραυματισμοί

Η αποδυνάμωση των οστών λόγω των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου έχει σαν αποτέλεσμα τους συχνούς τραυματισμούς. Η οστική μάζα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδά στην ηλικία των 30 ετών περίπου και μετά την ηλικία αυτή σταδιακά μειώνεται. 

Μυϊκές κράμπες

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών. Γι αυτό και αν αντιμετωπίζετε μυϊκές κράμπες, μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.

Έχετε αρρυθμίες

Το ασβέστιο παίζει ρόλο στην αποστολή σημάτων προς τους μύες της καρδιάς ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή αίματος στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες.

Προβλήματα στον ύπνο

Η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να προκύψει από πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των άλλων και από την ανεπάρκεια ασβεστίου. Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο βοηθάει στην παραγωγή της μελατονίνης, η ορμόνη του ύπνου. Όταν κοιμόμαστε βαθιά, τα επίπεδα ασβεστίου αυξάνονται, έτσι εάν διαπιστώσετε ότι πετάγεστε στον ύπνο σας και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε χωρίς διακοπές, ίσως έχετε ανάγκη από ασβέστιο.

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Εκτός από τις μυϊκές κράμπες, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στις νευρικές απολήξεις και έτσι να προκαλούν μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Επιληπτικές κρίσεις

Το σώμα σας χρειάζεται ασβέστιο για να λειτουργήσουν σωστά οι νευροδιαβιβαστές και για να συσπώνται οι μύες. Αν όμως δεν έχετε αρκετό ασβέστιο, μπορεί να οδηγηθείτε σε επιληπτικές κρίσεις ακόμα και αν είστε υγιείς.

Δυστυχώς η έλλειψη ασβεστίου γίνεται συνήθως αντιληπτή πολύ αργά, όταν έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.