WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τροφές που θα σας χαρίσουν λευκά δόντια


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Δεκεμβρίου 2021

4 τροφές που θα σας χαρίσουν λευκά δόντια

Επιθυμείτε να έχετε μαργαριταρένια, λευκά δόντια και ένα πολύ φωτεινό χαμόγελο; Μπορείτε να αποφύγετε τον μαύρο καφέ, το κόκκινο κρασί, και τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όμως θα κάνετε μισή δουλειά.

Μαζί με το βούρτσισμα, τη χρήση οδοντικού νήματος και του στοματικού διαλύματος, καλό είναι να επιλέγετε και τροφές που πραγματικά προωθούν τη λεύκανση και τη στοματική υγεία. Δείτε παρακάτω ποιες τροφές αξίζει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Μπρόκολο

Μπορεί να μην είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα λαχανικά, όμως παρέχει αρκετά οφέλη στη στοματική σας υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής στη Βραζιλία, η περιεκτικότητα σιδήρου στο μπρόκολο, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός επιχρίσματος στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προστατεύει τα δόντια από την επαφή με τα όξινα τρόφιμα και ποτά, διατηρώντας τα λευκά.

Καρότα και μήλα

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα  λειτουργούν σαν φυσικά καθαριστικά των δοντιών, απομακρύνοντας τα υπολείμματα τροφών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την πλάκα. Επίσης, επειδή χρειάζονται αρκετό μάσημα, βοηθούν στην ενδυνάμωση των ούλων και στη παραγωγή σάλιου, που εξισορροπεί το pH του στόματος, με αποτέλεσμα να καταπολεμούνται τα οξέα που καταστρέφουν τα δόντια.

Σταφίδα

Μπορεί μέχρι σήμερα να νομίζατε ότι η σταφίδα προκαλεί κακό στα δόντια. Όμως, αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη, διότι το ελαιανολικό οξύ, μία ένωση που βρίσκεται στις σταφίδες, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη δύο τύπων βακτηρίων του στόματος, που προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντική νόσο.

Ανανάς

Αυτό το γλυκό, ζουμερό τροπικό φρούτο μπορεί να σας χαρίσει λευκά δόντια. Η βρομελίνη, ένα ένζυμο που προέρχεται από τον καρπό του ανανά, μειώνει τους λεκέδες στην επιφάνεια των δοντιών και δρα σαν μια φυσική λευκαντική οδοντόκρεμα. Το ίδιο ισχύει και με τις φράουλες.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.