WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για καλύτερη λειτουργία του εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Δεκεμβρίου 2021

Συμβουλές για καλύτερη λειτουργία του εντέρου
pexels
Χρειάζεται να βελτιώσετε την πέψη σας; Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, κοιλιακές κράμπες, αέρια ή διάρροια, τότε ίσως πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Το πεπτικό σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη γενική σας υγεία. Είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των τροφίμων, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στη συνέχεια για την αποβολή των υπολειμμάτων.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι βιώνουν καθημερινά σημάδια δυσφορίας λόγω διαταραχών του πεπτικού συστήματος.

Η δυσφορία ως αποτέλεσμα της κακής πέψης μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και σύγχυση. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να γίνει τόσο ενοχλητική που μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητά σας.

Κάποιες φορές οι επιπλοκές της πέψης μπορεί να είναι αποτέλεσμα πιο σοβαρών καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn, η εκκολπωματίτιδα και άλλα. Ωστόσο, ένα κατά τα άλλα απολύτως υγιές άτομο μπορεί συχνά να αντιμετωπίσει πεπτικά προβλήματα απλώς λόγω της διατροφής ή της επιλογής του τρόπου ζωής.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε μερικές από τις αιτίες των προβλημάτων πέψης, πώς λειτουργεί η διαδικασία της πέψης και τι μπορείτε να κάνετε για να τη βελτιώσετε.

Η κακή πέψη είναι πολύ συνηθισμένη εάν δεν τρώτε τους σωστούς συνδυασμούς τροφών ή εάν δεν ξέρετε πώς να προετοιμάσετε τα τρόφιμα με τρόπο που να βοηθήσετε την πέψη. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώτε, αλλά και με το πώς τρώτε και πώς αισθάνεστε.

Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την πέψη

Παντοδύναμες φυτικές ίνες, ο βασιλιάς της πέψης.

Οι αδιάλυτες ίνες βοηθάνε στην κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος. Βοηθάνε ουσιαστικά να συνεχίσουν τα πράγματα να κινούνται έγκαιρα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, από την άλλη πλευρά, μετατρέπονται σε μια ουσία που μοιάζει με γέλη στον πεπτικό σωλήνα, η οποία συμβάλει στην επιβράδυνση της πέψης.

Όταν δεν έχουμε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή, μπορεί να εμφανίσουμε δυσκοιλιότητα, αέρια ή διάρροια. Από την άλλη πλευρά, αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι εάν αυξήσουμε ξαφνικά την πρόσληψη φυτικών ινών, μπορεί να είναι εξίσου ενοχλητικό.

Νερό, ο βασικός παράγοντας της πέψης

Το νερό είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας για την υγιή πέψη. Όταν είμαστε είτε ήπια είτε σοβαρά αφυδατωμένοι λόγω έλλειψης πρόσληψης νερού, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα δυσκοιλιότητας, διάρροιας, φούσκωμα και ακόμη και δυσαπορρόφηση.

Το νερό βοηθά στη διάσπαση των τροφίμων για την προώθηση της βέλτιστης πέψης και μαλακώνει τα κόπρανα.

Μείωση του άγχους και του στρες

Το άγχος έχει την ικανότητα να προκαλεί τον όλεθρο στο σώμα. Μπορεί να προκαλέσει έλλειψη όρεξης και να επιβραδύνει την πέψη, ενώ το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει τελικά σε διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου .

Η κίνηση είναι το κλειδί για τη βέλτιστη πέψη

Το πεπτικό μας σύστημα είναι ένας μεγάλος μυς. Όταν κάνουμε καθιστική ζωή και δεν ασκούμαστε, αυτός ο μυς συχνά δεν διεγείρεται τόσο για να ωθήσει το φαγητό στα διάφορα στάδια της πέψης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, αέρια, ακόμη και φούσκωμα.

Η σωστή ποσότητας τροφής είναι σημαντική για τη σωστή πέψη

Εάν δεν τρώμε και δεν δίνουμε στο σώμα μας τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, μπορεί να αρχίσουμε να νιώθουμε φούσκωμα , δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το αντίθετο σενάριο. Εάν υπερφορτώνουμε το πεπτικό μας σύστημα σε σημείο, οι πιθανότητες να μπορέσει να χωνέψει σωστά είναι ελάχιστες έως καθόλου.

Καταναλώστε τροφές που βελτιώνουν την πέψη

Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να υποστηρίξουν την πέψη για διαφορετικούς λόγους. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην πέψη, δοκιμάστε να ενσωματώσετε μερικά φρούτα και λαχανικά και παρατηρήστε αν βοηθούν στην πέψη.

Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα που είναι πλούσιε σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Από ποικιλίες ολικής αλέσεως μέχρι άπαχη πρωτεΐνη, βούτυρο ξηρών καρπών, σπόρους, φρούτα και λαχανικά, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές.

Ισορροπημένα γεύματα

Κάθε φορά που ετοιμάζετε ή αγοράζετε ένα γεύμα, στοχεύστε να λαμβάνετε έναν συνδυασμό πρωτεΐνης, υγιών λιπαρών, αμυλούχων υδατανθράκων και μη αμυλούχων υδατανθράκων. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι μετά τα γεύματα, θα έχετε ενέργεια και θα βελτιώσει την πέψη σας.

Προσδιορίστε τις τροφικές δυσανεξίες

Εάν διαπιστώσετε ότι η πέψη σας διαταράσσεται μόνο μετά από ορισμένα γεύματα ή όταν τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα, μπορεί να ευθύνεται η τροφική δυσανεξία.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να προσδιορίσετε εάν έχετε ή όχι τροφική δυσανεξία είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Αυτό θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε τα σημεία και τα συμπτώματά σας σύμφωνα με την πρόσληψη.

Είναι πάντα σημαντικό να επικοινωνείτε με τους γιατρούς σας για να αποκλείσετε τυχόν σοβαρές επιπλοκές ή παθήσεις της πέψης, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα σε καθημερινή βάση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.