WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να τι θα συμβεί αν τρώτε ζυμαρικά κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Δεκεμβρίου 2021

Να τι θα συμβεί αν τρώτε ζυμαρικά κάθε μέρα
pexels, ron lach
 Όσοι αγαπάμε τα ζυμαρικά νιώθουμε σαν να μην τα χορταίνουμε ποτέ. Ίσως μπορούμε ακόμη και να τα τρώμε κάθε μέρα. Αλλά αυτό θα ήταν κακό;

Τα ζυμαρικά εκτός από νόστιμα είναι εύκολα στην προετοιμασία και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Για να μην αναφέρουμε ότι μπορείτε απλά να βράσετε μια τεράστια κατσαρόλα το βράδυ της Κυριακής και στη συνέχεια να προσθέσετε τις γαρνιτούρες της επιλογής σας και να τα έχετε για όλη την εβδομάδα.

Πραγματικά, λοιπόν, η σκέψη να τρώτε κάποιο είδος ζυμαρικών καθημερινά είναι υπέροχη. Το θέμα είναι αν είναι υγιές ή όχι, σωστά; Η σύντομη απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Όλα εξαρτώνται από το είδος των ζυμαρικών, τον τρόπο προετοιμασίας τους και το τι τρώτε στα υπόλοιπα γεύματά σας. Αλλά αν ενδιαφέρστε για την ιδέα να τρώτε ζυμαρικά κάθε μέρα, δείτε πώς θα αντιδράσει το σώμα σας.

Μπορεί να έχετε περισσότερη ενέργεια

Η πιο προφανής αλλαγή που πιθανότατα θα παρατηρήσετε είναι ότι ξαφνικά θα έχετε περισσότερη ενέργεια –αλήθεια. Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη ενέργεια του σώματός σας, παρόλο που πολλοί τους αποφεύγουν. Οι υδατάνθρακες διασπώνται στο πεπτικό σας σύστημα σε γλυκόζη, η οποία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, όπου στη συνέχεια διανέμεται σε όλα τα κύτταρά σας για ενέργεια.

Είναι όμως σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των λευκών ζυμαρικών και των ζυμαρικών ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αφομοιώνονται διαφορετικά από τους απλούς υδατάνθρακες. Οι απλοί υδατάνθρακες μεταβολίζονται (δηλαδή αφομοιώνονται και διασπώνται) πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας απότομα, έτσι τα επίπεδα ενέργειάς σας αυξάνονται και στη συνέχεια πέφτουν.

Ενώ όταν καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως εκείνους στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, διασπώνται πολύ πιο αργά και η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας με πιο διαχειρίσιμο ρυθμό, παρέχοντάς σας μια σταθερή ροή ενέργειας όλη την ημέρα.

Θα νιώσετε πιο χορτάτοι μεταξύ των γευμάτων

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην σκέφτονται τα ζυμαρικά ως μια εξαιρετικά χορταστική τροφή. Αλλά τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως έχουν φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου. Αυτό έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: Σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι πιο γρήγορα και σας κρατά χορτάτους για πολλή ώρα.

Μπορεί να έχετε καλύτερη διάθεση

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι νιώθετε καλύτερα αφού φάτε ένα μπολ ζυμαρικά; Μπορεί να πιστεύετε ότι συμβαίνει μόνο επειδή είναι νόστιμα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό.

Τα ζυμαρικά προτρέπουν το σώμα σας να απελευθερώσει μια ορμόνη που ονομάζεται σεροτονίνη. Ίσως έχετε ακούσει για τη σεροτονίνη που αναφέρεται ως η ορμόνη της ευτυχίας ή η ορμόνη της καλής διάθεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η χημική ουσία στέλνει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου σας και του νευρικού σας συστήματος. Και όταν το σώμα σας έχει τη σωστή ποσότητα σεροτονίνης, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε ήρεμοι και αισιόδοξοι.

Θα χάσετε βάρος

Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι τα ζυμαρικά απέκτησαν τόσο κακή φήμη ως τροφή, διότι στην πραγματικότητα θα μπορούσε να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν κανένα αρνητικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Θα μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιας νόσου

Εάν τρώτε ένα μπολ ζυμαρικά ολικής αλέσεως κάθε μέρα, θα ζήσετε πολλά χρόνια. Και αυτό εξηγείται από το γεγονός πως τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του εγκεφαλικού.

Η πεπτική σας υγεία θα βελτιωθεί

Γνωρίζετε ήδη ότι οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικές για τη βελτίωση του κορεσμού, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο όφελος που προσφέρουν, διότι επίσης βοηθούν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Γι αυτό λοιπόν η κατανάλωση ενός μπολ με ζυμαρικά ολικής αλέσεως -ιδιαίτερα εάν είναι γεμάτο με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες- θα βελτιώσει αρκετά την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Τα ζυμαρικά είναι υπέροχα, αλλά δεν μπορείτε να συντηρηθείτε μόνο με αυτά. Η ποικιλία είναι αναγκαίο κομμάτι της διατροφής, καθώς με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Να θυμάστε, η ισορροπημένη διατροφή κρύβεται στην ποικιλία, αλλά και στις έξυπνες επιλογές

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.