WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 tips για να γίνεις πρωινός τύπος (ναι, και τον χειμώνα)


Κλέλια Φατούρου

15 Δεκεμβρίου 2021

laura-chouette-iA4ivHz6Gfk-unsplash (1).jpg
Unsplash/Laura Chouette
Μήπως μπορούμε να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα tips και να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας στο πολύ πρωινό ξύπνημα;

Υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε να ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί ενώ έξω έχει παγωνιά και καλά καλά δεν έχει ξημερώσει; Η απάντηση είναι ναι, γίνεται, αλλά χρειάζεται υπομονή κι επιμονή.

Είτε ήσουν ανέκαθεν πρωινός τύπος, είτε βραδινός, είτε το κάνεις αναγκαστικά λόγω δουλειάς, υπάρχουν τρόποι να αλλάξεις τη ρουτίνα σου και να το κάνεις και με χαρά. «Το φυσιολογικό είναι να έχουμε έναν εγκέφαλο που ξυπνά και είναι παραγωγικός με το φως της ημέρας και κοιμάται όταν έξω έχει σκοτάδι», μας εξηγεί η σύμβουλος ψυχικής υγείας Danielle Forshee. Μήπως όμως μπορούμε να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα tips και να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας στο πολύ πρωινό ξύπνημα;

Μην κάνεις τεράστιες αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου

Το βασικότερο όλων είναι ένα ποιοτικό πρόγραμμα ύπνου. Όταν το υιοθετήσουμε και μάθουμε να το ακολουθούμε με συνέπεια, είναι πιο εύκολο να σηκωνόμαστε νωρίς. Το θέμα είναι να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε ξαφνικά μία μεγάλη αλλαγή. Το πηγαίνουμε λίγο λίγο.

Μην πατήσεις αναβολή στο ξυπνητήρι

Ξέρω ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσεις. Με αυτόν τον τρόπο διακόπτεις τον φυσικό τρόπο ξυπνήματος και μετά προσπαθείς πολύ περισσότερο. Με το που χτυπήσει, πάρε μερικά λεπτά για να οργανώσεις το μυαλό σου και σήκω.

Πρωινή γυμναστική

Δεν είναι και τόσο ακατόρθωτο. Μεταξύ μας, το δυσκολότερο μέρος είναι το να καταφέρεις να σηκωθείς από το κρεβάτι. Επίλεξε τη γυμναστική που σου ταιριάζει και άφησε τις ενδορφίνες να σε πλημμυρίσουν.

Και μετά ένα ντους

Γυμνάζεσαι δεν γυμνάζεσαι, το πρωινό μπάνιο σε αναζωογονεί, σε χαλαρώνει και ταυτόχρονα σε ξυπνά έτσι όπως πρέπει. Απόφυγε τις πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο νερό.

Νιώσε και λίγη ευγνωμοσύνη

Ακούγεται γραφικό και κλισέ, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Δεν είναι τίποτα δεδομένο στη ζωή, επομένως είναι σημαντικό να νιώθεις ευγνωμοσύνη που είσαι καλά, με το που ανοίγεις τα μάτια σου. Σύμφωνα με τον Διαλογισμό που ενεργοποιεί τους νευρώνες, όταν η μέρα ξεκινά με ευγνωμοσύνη και βαθιές αναπνοές, έστω και για 3 λεπτά, το πνεύμα ανυψώνεται και είναι πιθανότερο να συμβούν θετικά πράγματα μέσα στη μέρα.

Φτιάξε καφέ και κάνε λίστα

Ξεκίνησε τη μέρα δυναμικά με ένα φλιτζάνι αρωματικό καφέ και διάβασε τη λίστα που θα έχεις φτιάξει από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι θα κοιμηθείς πιο ήρεμα, νιώθοντας ότι έχεις σημειώσει τις εκκρεμότητες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.