WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε εάν έχετε έκζεμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Δεκεμβρίου 2021

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε εάν έχετε έκζεμα
unsplash
Μια από τις συχνές δερματολογικές διαταραχές είναι το ιδιοπαθές έκζεμα, με πιο συνήθη συμπτώματα το οίδημα, την ερυθρότητα, τον κνησμό και την απολέπιση του δέρματος.

Οι τύπου του εκζέματος είναι πολλοί, αλλά ο πιο συχνός είναι το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα. Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση μπορεί να αισθανθούν οποιαδήποτε στιγμή φαγούρα, είτε επειδή φάγανε κάτι ή ήρθαν σε επαφή με μια ουσία που τους ερέθισε, είτε λόγω του υπερβολικού στρες.

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες δεν είναι 100% σίγουροι για το τι προκαλεί το έκζεμα. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν πως οι εκδηλώσεις εκζέματος είναι συνήθως είτε περιβαλλοντικές είτε σχετίζονται με τον ανοσοποιητικό παράγοντα, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του στρες, μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή του.

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα, γι αυτό και στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η πρόληψη των κρίσεων. Όπως αποδεικνύεται το τι τρώτε μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για τη θεραπεία.

Γι αυτό και σήμερα θα αναλύσουμε το τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε αν έχετε έκζεμα.

Ποιες τροφές μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα.

Γαλακτοκομικά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το βούτυρο μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και πολλά από τα αυτά συμπτώματα είναι τα ίδια που εμφανίζονται στο έκζεμα.

Στην πραγματικότητα τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν την πιο συνηθισμένη τροφική αλλεργία σε βρέφη και μικρά παιδιά. Και ενώ ο ακριβής λόγος για τις αλλεργίες από τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι εντελώς γνωστός, εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είναι ο ένοχος για το έκζεμα του παιδιού σας, ίσως θα πρέπει να τα παραλείψετε για να δείτε αν θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα και φυσικά να επισκεπτείτε έναν γιατρό.

Τρόφιμα που περιέχουν νικέλιο

Για χρόνια, το νικέλιο έχει συνδεθεί με το έκζεμα, με πολλούς πάσχοντες να τους εμποδίζει να φορούν ρούχα ή κοσμήματα που περιέχουν αυτό το χημικό στοιχείο. Ωστόσο, το νικέλιο δεν είναι μόνο κάτι που φοράτε ή αγγίζετε, υπάρχει και σε πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε, όπως το κακάο, η σοκολάτα, τα φασόλια σόγιας, η βρώμη, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φρέσκα και αποξηραμένα όσπρια. Ακόμη και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν περιέχουν νικέλιο μπορεί να είναι επικίνδυνα απλώς και μόνο επειδή συσκευάζονται σε μεταλλικό δοχείο.

Οστρακοειδή

Αν και δεν έχει καθοριστεί εάν πραγματικά αυτές οι τροφές θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα δυσάρεστα συμμπτώματα, ωστόσο έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες για να διαπιστωθεί η επικράτηση του συσχετισμού των συγκεκριμένων τροφίμων με το έκζεμα. Βρετανοί ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη 3421 εγκύων γυναικών σε μια προσπάθεια να βρουν τις επιπτώσεις των οστρακοειδών στο σώμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση οστρακοειδών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργιών σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος.

Αυγά

Για πολλούς πάσχοντες από έκζεμα, τα αυγά μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα. Αρκετές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής έχουν συνδέσει τα αυγά με το έκζεμα. Στην πραγματικότητα, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή 55 παιδιών με έκζεμα και πιθανή ευαισθησία στα αυγά έδειξε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων τέσσερις εβδομάδες μετά την εξάλειψη των αυγών από τη δίαιτά τους.

Υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που μπορούν να βρεθούν σε αυτόν τον κατάλογο όπως σόγια, εσπεριδοειδή, σοκολάτα, πολλές ποικιλίες καρυδιών και ζαχαρούχα τρόφιμα. Είναι σημαντικό να βρείτε ποιες είναι οι τροφές που επηρεάζουν εσάς, γιατί για τον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικές.

Ποιες τροφές να καταναλώνετε

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο τόνος, η σαρδέλα και η πέστροφα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος. Εάν είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να λάβετε ωμέγα 3 λίπη από φυτικές τροφές πηγές όπως λιναρόσπορους, σπόρους chia, σπανάκι και λαχανάκια Βρυξελλών.

Τροφές πλούσιες σε κουερσετίνη.

Η κουερσετίνη είναι ένα φυσικό φλαβονοειδές που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιισταμινικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και την ισταμίνη στο σώμα, αποτρέποντας έτσι την εκδήλωση εκζέματος. Τα τρόφιμα που περιέχουν κουερσετίνη είναι: μούρα, μήλα, κρεμμύδια, ντομάτες, σταφύλια, μαύρο και πράσινο τσάι, ξηροί καρποί και μπρόκολο.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζύμες που ζουν στο σώμα σας και είναι ευεργετικά για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Τα προβιοτικά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τις εκδηλώσεις εκζέματος. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε προβιοτικά.

Μπορεί η κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη να βοηθήσει στη μείωση του εκζέματος;

Το έκζεμα είναι επίσης συχνό σε άτομα με κοιλιοκάκη. Αυτό μπορεί να οφείλεται πιθανώς σε γενετική σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων. Ένα άτομο με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγει να καταναλώνει τροφές με γλουτένη όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη, χωρίς κοιλιοκάκη που είχαν δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων που έμοιαζαν με έκζεμα, ερπητοειδής δερματίτιδα και ψωρίαση είχαν σημαντική βελτίωση στο δέρμα τους αφού υιοθέτησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.