WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 μύθοι για την αύξηση του βάρους στις γιορτές


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Δεκεμβρίου 2021

5 μύθοι για την αύξηση του βάρους στις γιορτές
unsplash
Ένα πρόβλημα με τη διατροφική νοοτροπία στις γιορτές είναι ότι σκεφτόμαστε υπερβολικά τι τρώμε, αφαιρώντας την απόλαυση όλων αυτών των λιχουδιών που δοκιμάζουμε μια φορά τον χρόνο. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι μετά τις γιορτές ακολουθούμε αυστηρές δίαιτες και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.

Και επειδή οι μύθοι που αφορούν τη διατροφή είναι πολλοί, στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε όσους αφορούν τις γιορτές και το φαγητό.

Πάμε να τους δούμε:

Μύθος #1 Το νέο έτος θα σας βρει με περισσότερα κιλά...είναι αναπόφευκτο

Κι όμως ακόμα και εάν πάρετε μερικά κιλά στις γιορτές, τα περισσότερα από αυτά θα εξαφανιστούν μόλις γυρίσετε στις καθημερινές σας συνήθειες. Προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό, να τσιμπολογάτε φρούτα και λαχανικά και να περπατάτε στα μεσημεριανά σας διαλείμματα.

Μύθος #2 Οι λιχουδιές στις γιορτές είναι ο κυριότερος λόγος που τρώτε υπερβολικά

Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες είναι ακαταμάχητα, αλλά μάλλον δεν είναι ο κύριος λόγος που τρώτε παραπάνω κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η κοινωνικοποίηση είναι ίσως η βασική αιτία: Έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο όταν βρισκόμαστε με κόσμο από ό,τι όταν είμαστε μόνοι.

Για να αποφύγετε να τσιμπολογάτε ασυναίσθητα, τροποποιήστε μερικές από τις συνήθειές σας. Αντί να κουβεντιάζετε πάνω από το τυρί, μετακινηθείτε σε ένα δωμάτιο χωρίς φαγητό. Αντί να καθίσετε στον καναπέ μετά το γλυκό, προτείνετε μια οικογενειακή βόλτα ή ένα παιχνίδι με χαρτιά.

Μύθος #3 Η πολύ σκληρή προπόνηση μπορεί να ακυρώσει κάθε διατροφική υπερβολή

Δεν μπορείτε πραγματικά να αποφύγετε τις εορταστικές λιχουδιές και δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι πρέπει να τις αποφύγετε. Όμως εάν νομίζετε ότι η άσκηση είναι ένας τρόπος για να ακυρώσετε την υπερκατανάλωση τροφής, είναι μια ανθυγιεινή νοοτροπία.

Το να τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να τιμωρηθείτε. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε το φαγητό από την άσκηση και να αποδεχτείτε πως είναι σημαντικό να παραμένετε δραστήριοι για όλα τα οφέλη, πέρα από τα νούμερα της ζυγαριάς.

Το να πάτε μια βόλτα ή να βρείτε χρόνο για γιόγκα μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά σας, να βελτιώσει την πέψη σας και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το στρες. Και όλα αυτά αποτελούν μια σημαντική νίκη σε πολλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών.

Μύθος #4 Είναι καλό να κάνετε αποτοξίνωση μετά την Πρωτοχρονιά

Το να κάνετε μια απότομη στροφή από τα γλυκά και τα γεμιστά κρέατα σε μια αποτοξίνωση με χυμούς είναι καταστροφικό για την υγεία σας. Αυτά τα εξαιρετικά περιοριστικά διατροφικά σχήματα είναι απλώς μεταμφιεσμένες δίαιτες, που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

Εξάλλου οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε περίπου το μισό βάρος που έχουμε πάρει στις διακοπές μέσα σε ένα μήνα και ο λόγος είναι ότι επιστρέφουμε ξανά στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες.

Μύθος #5 Θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικαταστήσετε τα παραδοσιακά εορταστικά φαγητά με «πιο υγιεινές» εκδοχές.

Σίγουρα εάν σας ευχαριστεί να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι αντί για μαγιονέζα στο ντιπ σας ή λιγότερη ζάχαρη στη συνταγή για τα μπισκότα, είναι μια θετική ανταλλαγή. Αλλά αν η «πιο υγιεινή» εκδοχή του αγαπημένου σας εορταστικού πιάτου, σας φαίνεται περιοριστική, καταθλιπτική ή σαν δίαιτα, μπορεί να καταλήξετε να τσιμπολογήσετε περισσότερο μέσα στην ημέρα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αγόραζαν τροφές με την ένδειξη «ελαφρύ σε...» μπορούσαν να καταναλώσουν 13% περισσότερες θερμίδες από εκείνους που έτρωγαν τροφές με πλήρη λιπαρά. Είναι καλύτερα να παραμείνετε σε μια λογική μερίδα του παραδοσιακού εορταστικού φαγητού και να απολαμβάνετε πραγματικά κάθε μπουκιά, παρά να πιεστείτε χωρίς λόγο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.