WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το γάλα καρύδας στο μικροσκόπιο: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Δεκεμβρίου 2021

Το γάλα καρύδας στο μικροσκόπιο: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε
pexels-ekaterina-bolovtsova
Το γάλα καρύδας είναι μια νόστιμη εναλλακτική λύση για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Ωστόσο κάποιοι μπορεί να να το σκεφτούν δύο φορές πριν το επιλέξουν,  επειδή είναι πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

Ας μάθουμε όμως κάποια πράγματα παραπάνω για το συγκεκριμένο ρόφημα. Καταρχάς το γάλα καρύδας παρασκευάζεται με την εκχύλιση του τριμμένου λευκού πολτού καρύδων και το μούλιασμα του σε ζεστό νερό σε αναλογία 1:1. Το αποτέλεσμα είναι ένα παχύρρευστο λευκό υγρό με ένα κρεμώδες στρώμα στην κορυφή, αυτή είναι η κρέμα καρύδας, η πιο συμπυκνωμένη μορφή γάλακτος καρύδας.

Το αληθινό γάλα καρύδας πωλείται συνήθως σε κουτάκι και είναι αυτό που χρησιμοποιείτε στις σούπες. Προσθέτοντας περισσότερο νερό στο μείγμα, οι κατασκευαστές μπορούν να παρασκευάσουν «ελαφρύ γάλα καρύδας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ρόφημα γάλακτος καρύδας και άλλες επιλογές όπως τα γάλατα ρυζιού και αμυγδάλου δεν θεωρούνται γαλακτοκομικά επειδή το θρεπτικό τους περιεχόμενο δεν μοιάζει με το γάλα ή τα εμπλουτισμένα ροφήματα σόγιας.

Η σύσταση του γάλακτος καρύδας ποικίλλει ανάλογα με το αν είναι σε κονσέρβα ή σε χαρτόκουτο.

Το γάλα καρύδας σε κουτί αραιώνεται με νερό για να γίνει πιο πόσιμο, ενώ αυτό σε κονσέρβα έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό λίπους και είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες — ένα φλιτζάνι περιέχει: 552 θερμίδες και 57 γραμμάρια λίπους. Επίσης το 89% των θερμίδων στο κονσερβοποιημένο γάλα καρύδας είναι κορεσμένα λιπαρά.

Από την άλλη πλευρά, ένα φλιτζάνι αραιωμένο γάλα καρύδας σε κουτί περιέχει: 40 θερμίδες και 4 γραμμάρια λίπους.

Ωστόσο, το ρόφημα με γάλα καρύδας είναι ελαφρώς υψηλότερο σε λιπαρά από το γάλα αμυγδάλου.

Είναι το γάλα καρύδας πιο υγιεινό από το γάλα;

Το αραιωμένο γάλα καρύδας μπορεί να είναι παρόμοιο με το αγελαδινό γάλα, καθώς οι κατασκευαστές το εμπλουτίζουν με βιταμίνες A, D, E, ασβέστιο, ακόμη και Β12. Αλλά σε γενικές γραμμές, εξακολουθεί να περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα.

Το αν το ένα γάλα είναι καλύτερο για εσάς εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Το γάλα καρύδας λειτουργεί καλύτερα για:

  • Vegan ή χορτοφαγικό τρόπο ζωής

  • Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

  • Αλλεργίες σε πρωτεΐνες γάλακτος και μια εναλλακτική λύση για όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς

Έχει το γάλα καρύδας υγιές λίπος;

Αυτό σίγουρα εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition του 2016 απέδειξε αυτή τη διαφορά απόψεων: το 72% των Αμερικανών αξιολόγησε το λάδι καρύδας ως υγιεινό σε σύγκριση με μόλις 37% των διατροφολόγων. Γιατί αυτή η διαμάχη;

Επειδή το 80-90% του λαδιού καρύδας είναι κορεσμένα λιπαρά, και το ίδιο ισχύει για το κονσερβοποιημένο, αδιάλυτο γάλα καρύδας.

Όσοι υπερασπίζονται το λίπος καρύδας ισχυρίζονται ότι είναι άδικο να αντιμετωπίζουμε όλα τα κορεσμένα λίπη το ίδιο. Το κορεσμένο λίπος από τις καρύδες είναι κυρίως λαυρικό οξύ, ένα τριγλυκερίδιο μέσης αλύσου (MCT). Και ορισμένες έρευνες για τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου υποστηρίζουν ότι:

  • Το λίπος καρύδας είναι πιο πιθανό να καεί ως ενέργεια παρά να αποθηκευτεί ως λίπος.

  • Το λίπος καρύδας αυξάνει επίσης την HDL, την «καλή» χοληστερόλη.

Ωστόσο το ερώτημα αν τα κορεσμένα λίπη στο γάλα καρύδας είναι επιβαρυντικά ή όχι για την υγεία είναι υπό συζήτηση και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση. Στο μεταξύ, οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας υιοθετούν μια συντηρητική στάση συνιστώντας να χρησιμοποιούμε το λίπος καρύδας με φειδώ. Μεταξύ αυτών είναι η η American Heart Association , η American Diabetes Association και η Academy of Nutrition & Dietetics .

Συμπερασματικά, η επιλογή του γάλακτος ή οποιουδήποτε υποκατάστατου γάλακτος εξαρτάται από τις διατροφικές σας προτεραιότητες, τις ατομικές σας ανάγκες και φυσικά από τη γευστική σας ικανοποίηση. Απολαύστε λοιπόν το γάλα καρύδας με μέτρο παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.