Γνωρίζουμε τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Τα έχουμε διαβάσει πολλές φορές, μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε. Ξέρουμε ότι μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να επιστρέψει η γεύση μας, ίσως πάθουμε παροσμία. Tι συμβαίνει, όμως, με την ψυχολογία μας;
Η νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος στο Irving Medical Center του Πανεπιστημίου Columbia, Maura Boldrini, εξήγησε στο National Geographic πως όταν ξέσπασε η πανδημία, οι γιατροί πίστευαν πως ο ιός «χτυπά» μόνο τους πνεύμονες και την καρδιά – σιγά σιγά, έμαθαν ότι και ο εγκέφαλος είναι ένα από τα όργανα που πλήττονται. «Ο κόσμος ερχόταν στο νοσοκομείο με βαριά κατάθλιψη, παραισθήσεις ή παράνοια – κι έπειτα γινόταν η διάγνωση με Covid», είπε.
Έχουν περάσει δύο χρόνια πια και είναι ξεκάθαρο πως δε γίνεται να αγνοήσουμε τα προβλήματα νευρολογικής φύσης – αρκετοί ασθενείς υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη, δυσκολεύονται να σκεφτούν λογικά, πλήττεται η μνήμη τους. Και δεν έχουν νοσηλευτεί όλοι.
Η Boldrini σημείωσε πως τα συμπτώματα του long Covid περιλαμβάνουν χρόνιες εγκεφαλικές παθήσεις που μπορούν να αλλάξουν την προσωπικότητα του ατόμου, αλλά και νόσους όπως το Parkinson και το Alzheimer. Και με εγκεφαλικές βλάβες, «ίσως να μην είμαστε οι ίδιοι, πλέον».
Ορισμένοι έγιναν πιο παρορμητικοί ή παράλογοι – όπως ο 50χρονος Ivan Agerton που έπαθε ψύχωση το 2021, λίγο αφότου ανάρρωσε. Έγινε παρανοϊκός, φοβόταν πως κάποιος τον ακολουθούσε, πως πράκτορες παρακολουθούσαν το σπίτι του. Χρειάστηκε να μπει δύο φορές σε ψυχιατρική κλινική.
Έρευνα στη οποία συμμετείχαν 395 άτομα, έδειξε ότι το 91% τους απέκτησε προβλήματα αντίληψης, βίωσε εξάντληση, κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα στον ύπνο ή δυσκολευόταν να μπει σε πρόγραμμα, ακόμη κι ένα εξάμηνο μετά την ανάρρωση.
Πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά, μετά τη νόσηση με Covid, μοιάζουν μ’ εκείνες που προκαλούν εγκεφαλικοί τραυματισμοί μετά από τροχαία ατυχήματα ή οι διασείσεις – από δυσκολία στην οργάνωση, μέχρι απώλεια μνήμης.
Η λειτουργία του εγκεφάλου είναι περίπλοκη – ακόμη περιπλοκότερος είναι ο τρόπος με τον οποίο τον επηρεάζει ο κορωνοϊός. Η Boldrini κράτησε τους εγκεφάλους δώδεκα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό και τος μελετά, συγκρίνει τους ιστούς μ’ εκείνους που ανήκαν σε άτομα με νευρολογικά προβλήματα κι ελπίζει να μάθει περισσότερα.
«Όσο καταστροφική κι αν είναι αυτή η ασθένεια», είπε στο National Geographic, «ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί το μυαλό μας».
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.