WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνετε όταν μαγειρεύετε λαχανικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιανουαρίου 2022

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνετε όταν μαγειρεύετε λαχανικά
jason-briscoe-unsplash
Τα λαχανικά είναι απαραίτητη πηγή φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ισχυρών αντιοξειδωτικών. Αλλά ο τρόπος που τα μαγειρεύετε μπορεί να επηρεάσει το εάν θα διατηρηθούν ή όχι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Αν και δεν είναι μυστικό ότι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων μπορεί να αλλάξει κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το υπερβολικό βράσιμο των λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών. Δεδομένου ότι πολλά θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά είναι ευαίσθητα στη θερμότητα και υδατοδιαλυτά, το υπερβολικό μαγείρεμα σε βραστό νερό μπορεί να προκαλέσει την έκπλυση τους.

Ωστόσο δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να υιοθετήσουν μια ωμή δίαιτα και επίσης υπάρχουν ορισμένα οφέλη από τη διαδικασία μαγειρέματος. Για παράδειγμα όταν μαγειρεύουμε κάποια λαχανικά, μερικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι καλύτερα διαθέσιμα για το σώμα.

Τελικά πώς πρέπει να προετοιμάσετε τα λαχανικά για τη βέλτιστη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους;

Καταρχάς προτιμήστε να κόψετε τα λαχανικά με το χέρι και όχι με το μαχαίρι, καθώς στα σημεία της τομής θα γίνει οξείδωση και θα χαθούν θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, προτιμήστε να βράσετε τα λαχανικά ολόκληρα και να τα κόψετε μετά, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το νερό.

Αξιοποιείστε στο μαγείρεμα ακόμα και μέρη του λαχανικού που συνήθως πετάτε, όπως η φλούδα η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε πλήθος βιταμινών και μετάλλων όπως βιτιμίνη Α, C, K, ασβέστιο, σίδηρο κ.ά.

Το σκόρδο καλό είναι να το σπάσετε πριν το μαγειρέψετε, καθώς έτσι ισχυροποιείται η αλισίνη, μια θειούχος ένωση με ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία.

Επίσης μετά το μαγείρεμα των λαχανικών μπορείτε να καταναλώσετε το νερό στο οποίο έχουν βράσει ή να φτιάξετε πολλές νόστιμες σούπες και μαγειρευτά φαγητά, έτσι ώστε να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον μπορείτε να δοκιμάσετε να μαγειρεύετε τα λαχανικά στον ατμό ή να τα ψήσετε, καθώς αυτές οι μέθοδοι έχουν ελάχιστη επίδραση στην απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Τέλος αφού έχετε μαγειρέψει τα λαχανικά είναι σημαντικό να μην τα αφήνετε πολλές μέρες στο ψυγείο γιατί χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τελικά μπορεί να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο με 50% λιγότερες βιταμίνες από αυτές που είχε πριν το μαγείρεμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.