WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα δημιουργήσετε μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιανουαρίου 2022

Πώς θα δημιουργήσετε μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό
pexels
Θέλετε να αποκτήσετε μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό;

«Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας», είπε ο Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης. Πράγματι, η τροφή μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε και να ξεπεράσετε αρκετές από τις ασθένειες

Όμως για να το πετύχετε αυτό είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και να επαναπροσδιορίσετε τον ρόλο που παίζει η διατροφή στη ζωή σας. Ας δούμε όμως πώς θα πετύχετε αυτή την ισορροπία στη σχέση.

Εστιάστε στη μακροπρόθεσμη αλλαγή

Όταν κάνετε δίαιτα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επειδή επιδιώκετε να πετύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν, "Πρέπει να χάσω 10 κιλά σε 2 εβδομάδες." ή "Θέλω να πέσω δύο νούμερα στο τζιν μου μέχρι το τέλος αυτού του μήνα". Αυτά είναι παραδείγματα βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων στα οποία μπορεί να εστιάσετε όταν θελετε να χάσετε γρήγορα κιλά.

Ωστόσο, αν είστε έτοιμοι να αποκτήσετε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό, είναι σημαντικό να έχετε μακροπρόθεσμους στόχους. Η μακροπρόθεσμη εστίαση περιλαμβάνει τη διαμόρφωση συνηθειών που είναι υποστηρικτικές και βιώσιμες.

Σταματήστε να προσπαθείτε για το τέλειο αποτέλεσμα

Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα, σας παρέχεται μια λίστα με κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε. Αυτοί οι κανόνες συνήθως δεν είναι ευέλικτοι και πρέπει να τους ακολουθείτε κατα γράμμα, για να δείτε τα αποτελέσματα που αναζητάτε.

Όμως αυτή η νοοτροπία του να τρώτε «τέλεια» σας απομακρύνει από το να απολαμβάνετε το φαγητό. Συχνά σας βάζει σε μια νοοτροπία του «όλα ή τίποτα», η οποία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχική σας ευεξία.

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, είναι να έχετε περισσότερη ευελιξία. Αυτό σας επιτρέπει να απολαμβάνετε όλα τα φαγητά που σας αρέσουν με μέτρο, χωρίς να είστε περιοριστικοί.

Όταν έχετε αυτή την ευελιξία, το φαγητό που κάποτε σας έκανε να νιώθετε ενοχές και εκτός ελέγχου, δεν έχει πλέον καμία εξουσία πάνω σας. Μπορείτε να επιλέξετε συνειδητά και σκόπιμα πότε θα φάτε ένα τρόφιμο και πότε δεν θέλετε να το δοκιμάσετε.

Συντονιστείτε με το σώμα σας

Η τρίτη μεγάλη αλλαγή είναι η απελευθέρωση των διατροφικών κανόνων που μπορεί να τηρούσατε μέχρι τώρα.

Μερικοί κοινοί κανόνες διατροφής περιλαμβάνουν τον περιορισμό των υδατανθράκων και τη δημιουργία συγκεκριμένων διατροφικών προγραμμάτων. Άλλοι αφορούν την καταμέτρηση των θερμίδων και την αγνόηση των ενδείξεων πείνας.

Όμως όλοι οι κανόνες διατροφής που ακολουθούσατε μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη νοοτροπία σας σχετικά με το φαγητό και τις διατροφικές σας συμπεριφορές.

Αντιθέτως είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και να ξεκινήσετε να ακούτε περισσότερο τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας.

Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε και να έχετε εμμονή με το φαγητό, απλά απολαύστε το με μέτρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.