WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια; Δοκιμάστε αυτές τις 5 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιανουαρίου 2022

Χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια; Δοκιμάστε αυτές τις 5 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12
pexels
Η βιταμίνη Β12 είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειάς σας. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη της Β12 με φυσικό τρόπο.

Γνωρίζατε ότι η βιταμίνη Β12 αποκαλείται συχνά «η βιταμίνη της ενέργειας»; Η Β12 όχι μόνο είναι καθοριστική για τη διατήρηση της υγείας του αίματος και των νευρικών κυττάρων, αλλά εμπλέκεται επίσης στη δημιουργία του DNA και στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Έτσι, όταν ακούτε τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντική, το εννοούμε.

Αν χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια δεν έχετε παρά να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε Β12. Εάν είστε vegan ή χορτοφάγοι ίσως χρειαστεί να πάρετε συμπλήρωμα B12 για να διασφαλιστεί ότι καλύπτετε τις ανάγκες σας.

5 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12

Οι ακόλουθες τροφές περιέχουν το 20% ή και περισσότερο της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Β12. Και αν τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας, θα μπορέσετε να ενισχύσετε την ενέργειά σας και να διασφαλίσετε ότι ακολουθείτε μια ολοκληρωμένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Διατροφική μαγιά

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται συνήθως σε ζωικά προϊόντα και πρωτεΐνες, ωστόσο μια από τις πιο πλούσιες πηγές είναι στην πραγματικότητα vegan. Δεν αστειεύομαι. Πιο συγκεκριμένα ¼ φλιτζάνι μαγιάς παρέχει από 8,3 έως 24 mcg ή περίπου το 346 έως το 1000% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β12.

Αν και η ποσότητα ποικίλλει από μάρκα σε μάρκα, αξίζει χωρίς αμφιβολία να προσθέσετε λίγη διατροφική μαγιά στα ζυμαρικά, τα ποπ κορν και τις σάλτσες σας για να αυξήσετε φυσικά την πρόσληψη της Β12.

Σολομός

Μια μερίδα μαγειρεμένου σολομού παρέχει 2,6 mcg βιταμίνης Β12 , ή περίπου το 108% της ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη D, μια σημαντική θρεπτική ουσία που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς

Μαζί με μια σειρά άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, μια μερίδα κιμά βοδινού περιέχει 2,4 mcg βιταμίνης Β12. Για εκείνους που θέλουν να πάρουν αρκετή βιταμίνη Β12, χολίνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες από τη διατροφή τους, το άπαχο βοδινό κρέας είναι μια εξαιρετική προσθήκη. Είναι εύκολο να προετοιμαστεί και συνδυάζεται και με άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά.

Αγελαδινό γάλα

Αν δεν έχετε τροφική αλλεργία ή δυσανεξία στη λακτόζη, δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσετε το αγελαδινό γάλα από τη διατροφή σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, ενώ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, καθώς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού

Μια μερίδα (περίπου 1-1 ¼ φλιτζάνι) των περισσότερων εμπλουτισμένων δημητριακών πρωινού παρέχει περίπου το 25% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Β12, ή περίπου 0,6 mcg . Συνδυάστε τα δημητριακά με αγελαδινό γάλα και θα παίρνετε διπλή δόση βιταμίνης Β12.

Ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού για να διαλέξετε, προτείνω να επιλέξετε δύο. Πρώτα, επιλέξτε ένα που περιέχει ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης, όπως η βρώμη ολικής αλέσεως. Στη συνέχεια, επιλέξτε και εκείνο αγαπά η οικογένειά σας, συνήθως με λίγο περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη. Κάντε ένα μείγμα 70/30 από βρώμη ολικής αλέσεως με τα «διασκεδαστικά» δημητριακά για να δημιουργήσετε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μπολ και να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.