WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλετε υγιή καρδιά; Ξεχάστε τις δίαιτες της μόδας και εστιάστε στον τρόπο ζωής σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Ιανουαρίου 2022

Θέλετε υγιή καρδιά; Ξεχάστε τις δίαιτες της μόδας και εστιάστε στον τρόπο ζωής σας
pexels
Αντί να ακολουθείτε αυστηρούς περιορισμούς και να κόβετε συγκεκριμένα τρόφιμα, οι πιο πρόσφατες διατροφικές οδηγίες που αφορούν την υγεία της καρδιάς προτείνουν την οικοδόμηση καλύτερων μακροπρόθεσμων συνηθειών.

«Φάτε αυτό, όχι εκείνο – ακολουθήστε αυτή τη δίαιτα, όχι εκείνη.» Οι διατροφικές συμβουλές προέρχονται από όλες τις οπτικές γωνίες, και αν προσπαθείτε να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας, όλα τα πρέπει και τα μη μπορεί να είναι συντριπτικά. Αντί λοιπόν να επικεντρώνεστε σε δίαιτες της μόδας και να κόβετε συγκεκριμένα τρόφιμα ή συστατικά, είναι καιρός να δοκιμάσετε μια νέα προσέγγιση: Αναθεωρήστε τον τρόπο ζωής σας, όχι μόνο τη διατροφή σας.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) κυκλοφόρησε τις ενημερωμένες διατροφικές συστάσεις, προτείνοντας να δώσουμε έμφαση στα διατροφικά μοτίβα και όχι σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά ή αριθμούς.

Το κλειδί για καλύτερη υγεία της καρδιάς δεν βρίσκεται σε κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά στα διατροφικά σας πρότυπα. Αυτή η νέα καθοδήγηση προτείνει ότι είναι καλύτερο να δίνετε έμφαση στο πώς τρώτε συνολικά αντί να ξεχωρίζετε τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Λοιπόν, αντί να εστιάσετε στο να κόψετε - ή να αυξήσετε την πρόσληψη κάποιων τροφών ή θρεπτικών συστατικών, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε συνολικά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μια πιο υγιεινή προσέγγιση στη διατροφή. Η οικοδόμηση υγιεινών συνηθειών τις οποίες μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας είναι ο καλύτερος τρόπος για μια υγιή καρδιά.

Παρακάτω θα δείτε ποιες συνήθειες προστατεύουν την καρδιά σας σύμφωνα με τις οδηγίες της AHA:

  • Προσαρμόστε την ενεργειακή σας πρόσληψη και παραγωγή για να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

  • Καταναλώστε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών

  • Επιλέξτε κυρίως τρόφιμα ολικής αλέσεως έναντι επεξεργασμένων

  • Επιλέξτε φυτικά έλαια αντί για ζωικά και μερικώς υδρογονωμένα λίπη

  • Επιλέξτε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα έναντι των επεξεργασμένων

  • Περιορίστε τις τροφές και τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης

  • Φτιάξετε φαγητά με λίγο ή καθόλου αλάτι

  • Περιορίστε (ή αποφύγετε) το αλκοόλ

Ο στόχος αυτών των οδηγιών είναι να σας επισημάνουν ότι οι διατροφικές αλλαγές είναι πολύ εύκολες και βιώσιμες. Και επίσης ότι μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως στις δικές σας προσωπικές προτιμήσεις.

Με αυτές τις νέες εγκεκριμένες από την AHA οδηγίες, μπορείτε να σκεφτείτε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή ως τρόπο ζωής και όχι ως δίαιτα. Κάθε τροποποίηση και προσαρμογή που κάνετε, όπως η επιλογή μιας επιπλέον μερίδας λαχανικών ή η προσθήκη της άσκησης στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε συνολικά καλύτερες συνήθειες που διατηρούν το καρδιαγγειακό σας σύστημα ισχυρό.

Όμως είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν χρειάζεται να βιαστείτε να αλλάξετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας ταυτόχρονα. Τα μικρά βήματα είναι και πιο αποτελεσματικά.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να κάνετε μικρές αλλαγές για να έχετε μια υγιή καρδιά;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.