Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σας τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.
Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πάρα πολλά και μερικά από αυτά είναι ότι ενδεχομένως μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας, να βελτιώσει τον ύπνο, να βελτιώσει την υγεία της καρδιά και πολλά άλλα. Τώρα, υπάρχουν ακόμη καλύτερα νέα:
Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή καθώς μεγαλώνετε.
Νέα έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι σε θέση να καταπολεμήσει κάποια κοινά – και σοβαρά – γνωστικά ζητήματα και παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές εξακολουθούν να ερευνούν τις ακριβείς αιτίες πίσω από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Μια πιθανή αιτία είναι ο θάνατος των νευρώνων στον εγκέφαλο. Η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη δημιουργεί πλάκες μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου, ενώ οι πρωτεΐνες Tau σχηματίζουν παρόμοιες κολλώδεις συστάδες μέσα στους νευρώνες. Και όλα αυτά μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε γνωστικά προβλήματα που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η εγκεφαλική ατροφία ή η συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Καθώς ο εγκέφαλος μικραίνει, αλλαγές και συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, αποπροσανατολισμός, διέγερση και προκλητική συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με άνοια.
Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψει ή να καταπολεμήσει αυτά τα προβλήματα του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτρέψει τις εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Τόσο οι πρωτεϊνικές πλάκες όσο και η απώλεια όγκου του εγκεφάλου μπορεί να είναι δείκτες σοβαρών γνωστικών προβλημάτων. Αλλά αν αλλάξετε τη διατροφή σας, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τους κινδύνους αυτών των δύο συγκεκριμένων παραγόντων.
Μια ερευνητική μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Neurology εξέτασε τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής που αποτελείται από λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, ψάρια και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως το ελαιόλαδο) στην ατροφία του εγκεφάλου.
Από τους 512 συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι ήταν όλοι περίπου 70 ετών, οι 169 είχαν καλή γνωστική υγεία ενώ οι 343 είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ, με δείκτες όπως εξασθένηση της μνήμης, ήπια γνωστική εξασθένηση ή συγγενείς που είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τα τρόφιμα που κατανάλωναν πιο συχνά.
Ύστερα εξέτασαν τους συμμετέχοντες για ατροφία του εγκεφάλου, μέτρησαν τον όγκο του εγκεφάλου μέσω μαγνητικής τομογραφίας και εξέτασαν τις γνωστικές τους ικανότητες μέσω νευροψυχολογικών τεστ. Έλεγξαν επίσης τα επίπεδα βιοδεικτών, μετρώντας τη βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη και τις πρωτεΐνες Tau.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν μια πιο ανθυγιεινή διατροφή, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όσοι έκαναν ανθυγιεινές δίαιτες είχαν υψηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών βήτα-αμυλοειδούς και Tau που μπορούν να παίξουν ρόλο στον θάνατο των νευρώνων του εγκεφάλου. Επίσης, απέδωσαν χειρότερα σε γνωστικά τεστ – συγκεκριμένα στα τεστ μνήμης.
Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής , όπως ψάρια, λαχανικά και φρούτα με μόνο περιστασιακή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, είχαν διαφορετικά αποτελέσματα. Όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερο όγκο ιππόκαμπου, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη μνήμη. Επίσης, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ και τεστ μνήμης. Συνολικά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι ακολούθησαν τη μεσογειακή δίαιτα είχαν τα πιο θετικά αποτελέσματα.
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να στερεοποιηθεί αυτή η πιθανή σύνδεση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και ενός πιθανού μειωμένου κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ένα θετικό βήμα.
Ένα από τα αξιοσημείωτα ευρήματα αυτής της ερευνητικής μελέτης είναι η σημασία της κατανάλωσης ψαριών και λαχανικών. Οι συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν ψάρια και λαχανικά τακτικά είχαν χειρότερη επίδοση στα διαγνωστικά τεστ, ενώ αυτές οι δύο συγκεκριμένες τροφές φάνηκε να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στον όγκο του εγκεφάλου όσο και στις πρωτεΐνες που διαταράσσουν τους νευρώνες.
Και ενώ δεν υπάρχει καμία τροφή που να μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλό σας με μαγικό τρόπο αιχμηρό και υγιή καθώς μεγαλώνετε, ωστόσο μεσογειακή διατροφή μπορεί να τον προστατέψει.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.