WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η σχέση της διατροφής με τις ημικρανίες;


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Ιανουαρίου 2022

Ποια είναι η σχέση της διατροφής με τις ημικρανίες;
pexels-maria-orlova
Εάν υποφέρετε από περιστασιακή ημικρανία ή χρόνιες ημικρανίες, τότε διαβάστε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ ημικρανιών και διατροφής.

Οι ημικρανίες είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου, αφού επηρεάζουν πολύ συχνά την καθημερινότητά μου. Όταν άρχισα να έχω ημικρανίες στις αρχές της εφηβείας μου, θυμάμαι ότι ένιωθα αδυναμία, απογοήτευση, άγχος και θλίψη σε τόσο νεαρή ηλικία. Ζούσα έναν κύκλο από ημικρανίες που με έβγαζαν από την καθημερινή μου ζωή και τις δραστηριότητές μου, που περιλάμβαναν και τα χόμπι που αγαπούσα.

Μοιράζομαι μια μικρή ιστορία, επειδή οι ημικρανίες, όπως τόσες πολλές παθήσεις υγείας, έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, διαφορετικούς παράγοντες, αιτίες και τρόπους για να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τη βασική αιτία.

Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω διαιτολογία, άρχισα να ασχολούμαι και με τη σχέση μεταξύ ημικρανιών και διατροφής. Εύχομαι τόσο από προσωπική όσο και από επαγγελματική άποψη να μπορούσα να σας δώσω μια λίστα με τροφές που θα αποτρέψουν τις ημικρανίες, ώστε να μην χρειαστεί να τις αντιμετωπίσετε ποτέ ή μια λίστα με τρόφιμα που προκαλούν ημικρανία, ώστε να μπορείτε να τα αποφύγετε για πάντα.

Όμως, όπως οτιδήποτε που αφορά τη διατροφή και την υγεία, δεν είναι τόσο απλό. Χρειάζεται χρόνος, ατομική προσέγγιση, υπομονή και εξάσκηση για να μάθετε ποια μπορεί να είναι τα δικά σας ερεθίσματα, είτε αυτά σχετίζονται με το φαγητό είτε τον τρόπο ζωής.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω μπορεί να χρησιμοποιήσετε το σημερινό άρθρο ως κατευθυντήρια γραμμή για να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες.

Τι είναι οι ημικρανίες;

Η ημικρανία είναι κάτι περισσότερο από ένας έντονος πονοκέφαλος, μάλιστα προσφάτως έχει αναγνωριστεί ως μια νευρολογική διαταραχή που περιλαμβάνει νευρικές οδούς και χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Συνοδεύεται από παλλόμενο πόνο (δηλαδή έντονο πονοκέφαλο) με αισθητηριακά και νευρολογικά συμπτώματα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πονοκεφάλου και ημικρανίας;

Το πιο προφανές είναι η ένταση και η διάρκεια. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε καθημερινές αιτίες, όπως αφυδάτωση, ανεπαρκής ύπνος, στρες, χαμηλό μαγνήσιο στη διατροφή μας κ.λπ. Επίσης οι πονοκέφαλοι συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από μια μέρα και συνήθως δεν επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.

Η ημικρανία έχει έντονους πόνους στο κεφάλι μαζί και με άλλα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία

  • Πόνο στους κροτάφους

  • Ευαισθησία στο φως και / ή τον ήχο

  • Εμετό

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν κρίσεις ημικρανίας τόσο σοβαρές που να αναζητήσουν φροντίδα σε ένα νοσοκομείο. Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας συνήθως επηρεάζουν μόνο μία πλευρά του κεφαλιού, ενώ προκαλούν τόσο έντονους πόνους που επηρεάζουν την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία;

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει σαφής λίστα με τρόφιμα ή ροφήματα που προκαλούν ή δεν προκαλούν κρίση ημικρανίας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ορισμένα πράγματα που τρώνε ή πίνουν μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν :

  • Σοκολάτα, πιθανώς λόγω της χημικής ουσίας βήτα-φαινυλαλανίνη

  • Τρόφιμα πλούσια σε νιτρικά άλατα , όπως αλλαντικά και χοτ ντογκ

  • Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) , ένα πρόσθετο που βρίσκεται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα

  • Τυραμίνη , μια χημική ουσία που βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, παλαιωμένα τυριά και ορισμένα είδη φρέσκου ψωμιού

  • Αλκοολούχα ποτά, όπως το κρασί και η μπύρα

Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα ίδια τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι το πρόβλημα. Αντίθετα, η λαχτάρα για φαγητό και η πείνα μπορεί να είναι η πραγματική ρίζα του προβλήματος. Όταν οι άνθρωποι πεινάνε λόγω χαμηλού σακχάρου στο αίμα, και φάνε κάτι, είναι πολύ αργά — η κρίση ημικρανίας μπορεί να έχει ήδη έρθει.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε αν ο πραγματικός ένοχος είναι η πείνα, το φαγητό ή ένας συνδυασμός αυτών. Ένας άλλος πιθανός ένοχος θα μπορούσε να είναι οι θερμοκρασίες των τροφίμων. Το να φάτε ή να πιείτε κάτι που είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο μπορεί να προκαλέσει κρίση ημικρανίας. Προσοχή λοιπόν όταν απολαμβάνετε ζεστές και κρύες λιχουδιές.

Ποιες τροφές μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Έρευνα σε κυρίως λευκές γυναίκες δείχνει ότι το μαγνήσιο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την ημικρανία. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, το αβοκάντο και τον τόνο.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ημικρανία. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν ψάρια όπως το σκουμπρί και ο σολομός, και οι σπόροι και τα όσπρια.

Το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας προτείνει επίσης να δοκιμάσετε μια δίαιτα χαμηλή σε τυραμίνη. Η τυραμίνη είναι φυσικό συστατικό πολλών τροφίμων, αλλά σχηματίζεται σε μεγάλες ποσότητες σε μολυσμένα τρόφιμα ή σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως κάθε ημικρανία είναι μοναδική, επομένως είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με την εύρεση των δικών σας ερεθισμάτων που μπορείτε να ελέγξετε και να καταφέρετε να αποτρέψετε.

Εάν έχετε έναν πονοκέφαλο που είναι απίστευτα έντονος, διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα, είναι πολύ σοβαρός και ξαφνικός ή γνωρίζετε διαισθητικά ότι πρέπει να λάβετε βοήθεια, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ελέγξει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.