WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας εάν έχετε εκκολπωματίτιδα


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Φεβρουαρίου 2022

Οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας εάν έχετε εκκολπωματίτιδα
pexels
Το 10% των ανθρώπων πάνω από τα 40 έτη και το 50% των ανθρώπων πάνω από τα 60 έτη έχουν εκκολπώματα στο παχύ έντερο.

Τα εκκολπώματα είναι σακοειδείς προπτώσεις του βλεννογόνου και του υποβλεννογόνιου χιτώνα του παχέος εντέρου. Μοιάζουν σαν σακουλάκια και σχηματίζονται κατά το σφίξιμο στη διάρκεια της κένωσης, ιδίως όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα.

Εάν αυτές οι σακοειδείς προπτώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα, πιθανότατα έχετε εκκολπωμάτωση. Από την άλλη πλευρά, εάν προκαλούν πόνο, ευαισθησία, πρήξιμο ή φούσκωμα, μπορεί να έχετε εκκολπωματίτιδα. Η εκκολπωματίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα εκκολπώματα έχουν φλεγμονή ή πιθανώς έχουν μολυνθεί. Και επειδή αυτές οι προπτώσεις είναι φλεγμονώδεις, η αλλαγή της διατροφής μπορεί να διευκολύνει τη λειτουργία στο πεπτικό σας σύστημα και να ηρεμήσουν τα συμπτώματα.

Ο κύριος στόχος μιας δίαιτας εκκολπωματίτιδας είναι η μείωση της ποσότητας των φυτικών ινών, γεγονός που μειώνει τον ερεθισμό στα εκκολπώματα. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρή έξαρση ή χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και σε υγρά για μια ή δύο ημέρες. Αυτή η δίαιτα αποτελείται συνήθως από καθαρό ζωμό, διαυγή χυμό (χωρίς τον πολτό), φρυγανιές και νερό.

Γενικά μια ποικιλία τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως λευκά ζυμαρικά, άσπρο ψωμί και πατάτες χωρίς τη φλούδα μπορεί να ηρεμήσει μια έξαρση της εκκολπωματίτιδας. Μπορείτε επίσης να φάτε αυγά, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά που είναι σε κονσέρβα ή καλά μαγειρεμένα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σπόροι ή φλούδες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Η σάλτσα μήλου, οι ώριμες μπανάνες και τα πεπόνια είναι επίσης μια καλή επιλογή.

Προκειμένου να μειώσετε την κατανάλωση υπερβολικών φυτικών ινών, θα πρέπει να αποφύγετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ορισμένα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια και ποπ κορν.

Τέλος καθώς τα συμπτώματα βελτιώνονται, θα πρέπει να προσθέσετε σιγά σιγά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, γιατί βοηθούν στον έλεγχο των προβλημάτων που προκαλούνται από τα εκκολπώματα, όταν δεν έχετε έξαρση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.