WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση ζάχαρη είναι καλό να καταναλώνετε αν έχετε προδιαβήτη


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Φεβρουαρίου 2022

Πόση ζάχαρη είναι καλό να καταναλώνετε αν έχετε προδιαβήτη
pexels
Αυτή είναι η ποσότητα ζάχαρης που είναι ασφαλής για κατανάλωση εάν έχετε προδιαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 2, παλαιότερα γνωστός ως διαβήτης ενηλίκων, εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διαδικασία της πέψης. Και αυτό οδηγεί σε χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά πολυσυστημικών προβλημάτων - εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία- συγκεκριμένα στο κυκλοφορικό, το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα του σώματος.

Ο προδιαβήτης είναι ο πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2, που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αλλά όχι αρκετά υψηλό ώστε να δικαιολογεί τη διάγνωση του διαβήτη. Δυστυχώς, η πολυσυστηματική βλάβη που εντοπίζεται στον διαβήτη μπορεί επίσης να ξεκινήσει με τον προδιαβήτη, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Εάν είστε προδιαβητικοί, πιθανότατα σας έχουν πει να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συχνά οδηγούν σε αύξηση βάρους, το οποίο είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη. Ωστόσο, η ζάχαρη δεν είναι η μόνη τροφή που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Μια διατροφή που είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζωικές πρωτεΐνες και αλάτι, και χαμηλή σε φυτικές ίνες, νερό, φρούτα και λαχανικά, μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα τόσο του προδιαβήτη όσο και του διαβήτη. Η κατανάλωση απλών σακχάρων, ειδικότερα, προκαλεί άμεση αύξηση του συνολικού σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι δύσκολο για τον οργανισμό να ελέγξει στα προδιαβητικά άτομα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να καταναλώνετε ζάχαρη εάν είστε προδιαβητικοί, αλλά υπάρχει μια ασφαλής ποσότητα.

Jenny.Gr
Pexels

Εάν έχετε προδιαβήτη, καλό είναι να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης σε όχι περισσότερο από το 10% της συνολικής ποσότητας θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι για μια μέση διατροφή 2.000 θερμίδων, το μέγιστο των 200 θερμίδων θα πρέπει να προέρχεται από πηγές πρόσθετης ζάχαρης. Αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να βρεθούν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων - από σνακ έως χυμούς φρούτων, ακόμη και σε καρυκεύματα και σάλτσες για σαλάτες - καθιστώντας ζωτικής σημασίας την ανάγνωση των διατροφικών ετικετών.

Η ζάχαρη μπορεί επίσης να εμφανίζεται σε λίστες συστατικών με διαφορετικά ονόματα, όπως σιρόπι καλαμποκιού, σακχαρόζη και νέκταρ αγαύης. Εκτός από το να δίνετε προσοχή στον συνολικό αριθμό θερμίδων που λαμβάνετε κάθε μέρα από τη ζάχαρη, θα πρέπει επίσης να προσέχετε τη γενική πρόσληψη των υδατανθράκων τόσο από ζάχαρη όσο και από άμυλο. Επιδιώξτε περίπου 135 έως 180 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, ανάλογα με τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες.

Τέλος εκτός από τις διατροφικές αλλαγές, είναι επίσης σημαντικό να ξεκινήσετε τη γυμναστική, ώστε να ενισχύσετε τη γενική σας υγεία. Για να βοηθήσετε στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, συνιστάται 30 λεπτά άσκησης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.