WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να τρώτε περισσότερο για να χάσετε βάρος


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Φεβρουαρίου 2022

Τα 5 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να τρώτε περισσότερο για να χάσετε βάρος
pexels
Μήπως τρώτε λιγότερο από ό,τι σας αναλογεί και γι' αυτό δεν χάνετε κιλά;

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, φαίνεται ότι είναι λογικό να κόψετε όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες από τη διατροφή σας. Όμως είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να τρώτε πολύ λίγο, γεγονός που όχι μόνο σας δυσκολεύει να επιτύχετε ένα υγιές βάρος, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Ο καθένας έχει ένα καθορισμένο ποσό θερμίδων ή ενέργειας που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής. Το να τρώτε λιγότερο από αυτό που σας αναλογεί, μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού σας και το σώμα σας να αρχίσει να συντηρεί ό,τι μπορεί για να επιβιώσει.

Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί πως υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου έρευνα που δείχνει ότι οι αυστηρές δίαιτες οδηγούν σε διαρκή μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκέφτεστε, ώστε να μην αισθάνεστε ηττημένοι, εάν δεν έχετε πετύχετε μέχρι τώρα τους διατροφικούς σας στόχους.

Παρακάτω θα δούμε κοινά σημάδια ότι τρώτε πολύ λίγο και γι αυτό δεν χάνετε κιλά

Σκέφτεστε όλη την ώρα το φαγητό

Το να μην τρώτε αρκετή ποσότητα φαγητού, οδηγεί συχνά σε ενασχόληση με αυτό και σε επίμονες σκέψεις για το επόμενο γεύμα ή σνακ. Η συσχέτιση της διατροφικής στέρησης και της ενασχόλησης με τα τρόφιμα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Ancel Keys στο πείραμα λιμοκτονίας της Μινεσότα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη παραδέχθηκαν ότι μάζευαν με εμμονή συνταγές και βιβλία συνταγών, ενώ καθώς προχωρούσε η μελέτη, το φαγητό έγινε ένα από τα μόνα πράγματα που σκέφτονταν. Αν και αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα, η χρόνια δίαιτα που είναι τόσο διαδεδομένη στη σημερινή κουλτούρα μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε

Όταν μένετε για μεγάλες περιόδους χωρίς φαγητό, το σάκχαρο στο αίμα τείνει να πέφτει. Και αν δεν φάτε κάτι για να το αυξήσετε και παραμένει χαμηλό, η ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε και να είστε υπομονετικοί με τους άλλους μειώνεται. Η κούραση συμβαδίζει επίσης με τη λίγη ποσότητα φαγητού, γιατί απλά δεν παρέχετε στο σώμα αρκετή ενέργεια. Αυτές οι ενδείξεις είναι συχνά ο τρόπος του σώματός μας να μας λέει τι πραγματικά χρειαζόμαστε.

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην μπορείς να κοιμηθείς. Αυτό είναι ένα άλλο κοινό αποτέλεσμα της διατροφικής στέρησης, με τις ρίζες της έρευνας να ανάγονται στο πείραμα της πείνας που αναφέρθηκε παραπάνω. Επίσης πιο πρόσφατη έρευνα για τις διατροφικές διαταραχές και τον ύπνο τονίζει περαιτέρω τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει η διατροφή στους κύκλους του ύπνου μας.

Έχετε δυσκοιλιότητα

Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετές θερμίδες για να καλύψει τις ανάγκες του, ο πεπτικός σωλήνας μπορεί να μετακινεί την τροφή μέσω του συστήματος σας πιο αργά, με σκοπό να διατηρήσει την ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Ομοίως, η μη κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών - κάτι που είναι σύνηθες όταν περιορίζετε τις θερμίδες, μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Το βάρος μπορεί να αυξηθεί

Όταν οι αριθμοί στην ζυγαριά μένουν ίδιοι ή αν αρχίσετε να παίρνετε βάρος ενώ κάνετε δίαιτα, η απάντηση είναι να σταματήσετε να τρώτε τόσο λίγο. Αντί να παρέχετε στο σώμα σας λιγότερη ενέργεια, η λύση είναι να τρώτε περισσότερο.

Ξεκινήστε προσθέτοντας ένα ή δύο σνακ μεταξύ των γευμάτων και φροντίστε να συμπεριλάβετε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά — πρωτεΐνη , λίπος και υδατάνθρακες . Μόλις τροφοδοτήσετε σωστά το σώμα σας, το βάρος σας καταλήγει εκεί που θα έπρεπε.

Εν κατακλείδι η χρόνια υποκατανάλωση τροφής δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και συχνά μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς και να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος, το να έχετε έναν στοχευμένο αριθμό στη ζυγαριά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε την απώλεια βάρους ή τη γενική υγεία.

Πολύ συχνά οι στόχοι απώλειας βάρους πηγάζουν από την επιθυμία να μοιάσουμε με την εξαιρετικά αδύνατη εκδοχή αυτού που η κοινωνία θεωρεί ως ιδανικό ή αποδεκτό σώμα. Ευτυχώς όμως στη σημερινή εποχή, αργά αλλά σταθερά, αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα κάθε σώματος και ότι δεν πρέπει να φαινόμαστε όλοι ίδιοι.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι το βάρος από μόνο του δεν είναι αξιόπιστος δείκτης υγείας . Τούτου λεχθέντος, θα έχετε μεγάλη επιτυχία εάν αναμορφώσετε τους στόχους σας σχετικά με τις αλλαγές συμπεριφοράς που προάγουν την υγεία. Αυτό θα μπορούσε να είναι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, το μαγείρεμα περισσότερο στο σπίτι , οι καθημερινές βόλτες , η προτεραιότητα του ύπνου κ.λπ.

Έτσι λοιπό αντί να ζυγίζεστε για να μετράτε την πρόοδό σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε άλλους στόχους, όπως να φτάσετε να καταναλώνετε 2-3 μερίδες λαχανικών την ημέρα ή να ελέγξετε πώς νιώθετε — είστε πιο ενεργητικοί και πιο ικανοί να κάνετε περισσότερα πράγματα μέσα στην ημέρα; Η εστίαση σε αυτό το είδος προόδου είναι πολύ πιο θετική και μακροχρόνια και προάγει την υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.