UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη και τον σακχαρώδη διαβήτη


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Νοεμβρίου 2017

23507452-320491518430300-1980054436843618304-n.jpg

Καταρχάς να επισημάνουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας, δηλσδή ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του και για αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται σταδιακά.

Συχνά προϋπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται προδιαβήτης, που εάν την προβλέψουμε μπορούμε να αποφύγουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη  τύπου 2. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη μέχρι και 58%. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο στο εάν τελικά θα έχουμε ή όχι διαβήτη τύπου 2. Έτσι λοιπόν εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να αντιμετωπίσετε την εμφάνιση του προδιαβήτη.

  • Μειώστε το σωματικός βάρος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία είναι συνδεδεμένη με την εμφάνιση προδιαβήτη και στη συνέχεια με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  • Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής άλεσης καθώς επίσης φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Στόχος σας θα πρέπει να είναι να καταναλώνετε πάνω από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  • Προσπαθήστε να κρατάτε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Για να το πετύχετε εκτός από τις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες θα πρέπει επίσης να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Μειώστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά, όπως πατατάκια και σφολιάτες και σε ζάχαρη. Αντ αυτού επιλέξετε άπαχες πρωτεΐνες όπως ψάρια, κοτόπουλο και καλά λιπαρά οξέα όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Η συνιστώμενη κατανάλωση είναι 1 μερίδα στις γυναίκες και 2 μερίδες στους άνδρες ημερησίως. Ως μερίδα ορίζεται 150 ml κρασί, 45 ml πιο βαριά αλκοολούχα ποτά και 330 mil μπύρα.

Διβάστε εδώ: Οι κυριότεροι διατροφικοί μύθοι για το σακχαρώδη διαβήτη

Εκτός όμως από τη διατροφή σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζε και η σωματική δραστηριότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Ξεκινήστε με μικρές καθημερινές αλλαγές, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας πιο μακριά από τον προορισμό σας ή βγείτε μια βόλτα μετά το γεύμα σας.

Και τέλος μη ξεχνάτε αυτό που υποστήριζε ο Ιπποκράτης «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Γιατί η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό με το οποίο είναι προικισμένος ο άνθρωπος και για να μπορεί να παραμείνει υγιής, θα πρέπει να υιοθετήσει την έννοια της πρόληψης ως τρόπο ζωής. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα