WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαρτίου 2022

Πώς η διατροφή μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα
pexels
Η φλεγμονή συχνά ενοχοποιείται ως η αιτία πίσω από ένα πλήθος ανησυχιών για την υγεία. Από αλλεργίες και εξάντληση, μέχρι μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων. Τι είναι όμως η φλεγμονή; Και, το πιο σημαντικό, τι μπορείτε να κάνετε για να τη μειώσετε;

Η οξεία (μικρής διάρκειας) φλεγμονή είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία που ενεργοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση σε μια βλάβη, όπως τραυματισμό, ασθένεια ή στρες. Εμφανίζεται γρήγορα και συνήθως υποχωρεί σε λίγες ώρες ή ημέρες.

Η χρόνια (μακροχρόνια) όμως φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών νοσημάτων, αλλά και άλλων μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας. Είναι μια πολύ πιο μακροχρόνια ανοσολογική απόκριση που επιμένει για μήνες ή και χρόνια.

Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί η χρόνια φλεγμονή σε σχέση με την οξεία. Και αυτό γιατί συνήθως συμβαίνει σιωπηλά, με συμπτώματα που είναι εύκολο να παραβλεφθούν , όπως πόνος στο σώμα, κόπωση, αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, πεπτικά προβλήματα, αύξηση βάρους και συχνές λοιμώξεις.

Υπάρχουν τροφές που προκαλούν φλεγμονή;

Η πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition , επικεντρώθηκε ειδικά στη μέτρηση της φλεγμονής που προκαλείται από τα τρόφιμα (επίπεδα φλεγμονής μετά το φαγητό) σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους.

Βρέθηκε λοιπόν ότι τα επίπεδα φλεγμονής μετά το φαγητό διέφεραν ευρέως μεταξύ των ανθρώπων, παρόλο που όλοι έτρωγαν τα ίδια γεύματα στα ίδια διαστήματα. Μερικοί είχαν πολύ λίγη φλεγμονή μετά το φαγητό, ενώ άλλοι είχαν πολύ περισσότερη.

Πώς ακριβώς όμως το φαγητό πυροδοτεί τη φλεγμονή; Όταν τρώτε, η ζάχαρη και το λίπος μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματός σας. Σε απάντηση, το σώμα σας αναλαμβάνει δράση για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου και λίπους στο αίμα σας στο φυσιολογικό.

Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες, υπερβολικές και ανεξέλεγκτες αποκρίσεις σακχάρου και λίπους στο αίμα, μπορεί να μειώσετε τους φυσικούς μηχανισμούς απόκρισης του σώματός σας. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αλυσίδα δυσμενών μεταβολικών επιδράσεων (που ονομάζονται «διατροφική φλεγμονή»), οι οποίοι οδηγούν σε μια ποικιλία αρνητικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων για την υγεία, όπως χρόνια φλεγμονή, αύξηση βάρους και χρόνιες ασθένειες.

Ο όρος «διατροφική φλεγμονή» χρησιμοποιείται για να καταγράψουμε όλες τις ανθυγιεινές μεταβολικές επιδράσεις που μπορεί να προκληθούν μετά την κατανάλωση κάποιων τροφών.

Η διατροφική φλεγμονή είναι το «μαύρο κουτί» που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της διατροφής και το πώς επηρεάζει την υγεία μας μακροπρόθεσμα.

Ποιοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φλεγμονή μετά το φαγητό;

Σχεδόν όλοι μας βιώνουμε κάποιο είδος φλεγμονής αμέσως μετά το φαγητό, λόγω του αντίκτυπου της πέψης και του μεταβολισμού του λίπους και των υδατανθράκων.

Ωστόσο, ο καθένας έχει διαφορετικές αντιδράσεις στη ζάχαρη και το λίπος (ακόμη και πανομοιότυπα δίδυμα, που μοιράζονται όλα τα γονίδιά τους). Επίσης οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις που έχουμε στο φαγητό είναι εξατομικευμένες. Ένα τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο φλεγμονή, ενώ σε κάποιο άλλο όχι.

Επιπλέον τα άτομα με περισσότερο σωματικό λίπος και μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής μετά το φαγητό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη φλεγμονή;

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή με τη βοήθεια της υγιεινής διατροφής και με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη, αυξάνοντας την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών από πηγές όπως ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και μειώνοντας το συνολικό σωματικό σας λίπος.

Επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και περιορίζοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα με ζάχαρη και αναψυκτικά.

Τέλος επιλέξτε «αντιφλεγμονώδεις τροφές» με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοενεργά μόρια, όπως πολυφαινόλες, που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και άλλες φυτικές τροφές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.