WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σωματικό λίπος: Αν θέλετε να το μειώσετε θα πρέπει να αλλάξετε νοοτροπία


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Φεβρουαρίου 2022

Σωματικό λίπος: Αν θέλετε να το μειώσετε θα πρέπει να αλλάξετε νοοτροπία
unsplash
Οι βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσουν, αλλά αν καταλάβουμε τους περιορισμούς που δημιουργούμε στον εαυτό μας, έχουμε κάνει μια καλή αρχή.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: πώς θα σας φαινόταν αν περνούσε ένας χρόνος και ήσασταν στο ίδιο ακριβώς μέρος με σήμερα; Αν δεν σας αρέσει η απάντηση, συνεχίστε να διαβάζετε.

Η απώλεια λίπους είναι δύσκολη. Σωστά; Λοιπόν, είναι και εύκολη και δύσκολη. Είναι εύκολη γιατί βασίζεται στην επιστήμη και είναι δύσκολη γιατί αν δεν είστε υπομονετικοί δεν πρόκειται να συμβεί. Εάν όμως καταφέρετε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε, τότε η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη και λιγότερο αγχωτική.

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας είναι να βελτιώσετε τη νοοτροπία σας.

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε καθορίζει το τι κάνουμε, τις δικαιολογίες που λέμε στον εαυτό μας, την πειθαρχία που δείχνουμε και την προσπάθεια που δίνουμε. Ξεχάστε τις στρατηγικές δίαιτας και άσκησης και ξεκινήστε με το να αλλάξετε τη νοοτροπία που έχετε για την απώλεια κιλών, την εικόνα του σώματος και τον αυτοσεβασμό και τότε μόνο θα μπορέστε δημιουργήσετε έναν χαρούμενο, υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Ας δούμε παρακάτω τα κυριότερα εμπόδια για την υγιή απώλεια σωματικού λίπους

Αφήνετε τη ζυγαριά να ορίζει την προσπάθειά σας

Η παρακολούθηση του σωματικού σας βάρους μπορεί να μην είναι χρήσιμη στο ταξίδι σας για την απώλεια. Και αυτό γιατί η απώλεια βάρους δεν θα είναι ποτέ μια γραμμική διαδικασία και αν η ζυγαριά δεν κινείται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν σημειώνετε πρόοδο.

Εάν διαπιστώσετε ότι ο αριθμός στη ζυγαριά επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια που καταβάλλετε, χρησιμοποιήστε άλλες μεθόδους μέτρησης της προόδου σας. Θέστε στόχους της φυσικής σας κατάστασης ή μετρήστε τη σύσταση του σώματός σας.

Το βάρος μπορεί να αλλάζει καθημερινά με βάση τις ορμόνες, το νερό, τις προπονήσεις και πολλούς άλλους παράγοντες, επομένως δεν είναι πάντα το καλύτερο μέτρο επιτυχίας. Επιπλέον οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος, γι' αυτό στο σημερινό άρθρο αναφέρομαι στην απώλεια λίπους και όχι στην απώλεια βάρους.

Δεν έχετε υπομονή

Σταματήστε να τα παρατάτε μετά από δύο εβδομάδες ή ένα μήνα, ή ακόμα και 3 μήνες. Η μεγάλη αλλαγή απαιτεί χρόνο. Ανάλογα με το πόσο μακριά θέλετε να φτάσετε και τι θέλετε να επιτύχετε, η αλλαγή της σύστασης του σώματος μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Θα χρειαστεί να είστε υπομονετικοί σε αυτό το ταξίδι, γιατί δεν πρόκειται να είναι γρήγορο. Ξεχάστε το πόσο μακριά πρέπει να πάτε και προσπαθήστε να μην έχετε συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα.

Εστιάστε τις 24 ώρες που έχετε μπροστά σας και σε τίποτα περισσότερο- ή μόνο στο γεύμα που έχετε αυτή τη στιγμή. Όλοι ξέρουμε πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος, γι' αυτό απλώς κάντε υπομονή και συνεχίστε να βάζετε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Πιστέψτε με, πριν το καταλάβετε, θα περάσουν μερικοί μήνες και θα εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να πετύχετε.

Μην εγκαταλείπετε ποτέ ένα όνειρο μόνο και μόνο λόγω του χρόνου που θα χρειαστεί για να το πραγματοποιήσετε.

Νομίζετε ότι η υγιεινή διατροφή είναι κάτι προσωρινό

Αν σκέφτεστε πως μια δίαιτα είναι απλώς το μέσο για να φτάσετε σε έναν σκοπό, δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια διατροφή που θα γίνει τρόπος ζωής και θα λειτουργήσει για εσάς μακροπρόθεσμα. Πρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε την υγιεινή διατροφή ως κάτι προσωρινό.

Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων δεν πρέπει να θεωρείται ως μια βραχυπρόθεσμη τιμωρία.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Η συνεχής σύγκριση των αποτελεσμάτων σας, του τι τρώτε και του σώματός σας με τους άλλους μπορεί πραγματικά να εμποδίσει την πρόοδό σας. Το μόνο με το οποίο πρέπει να συγκρίνετε τον εαυτό σας είναι με το άτομο που ήσασταν χθες. Τρέξτε τον δικό σας αγώνα. Κάντε το καλύτερο κάθε στιγμή και μην κρίνετε τις επιλογές σας με βάση του τι κάνουν οι άλλοι.

Ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο αξιολογώντας αυτό που κάνουμε σε σύγκριση με του άλλους, αντί να αναλαμβάνουμε δράση και να επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας. Ο καθένας θα δει αποτελέσματα με διαφορετικό ρυθμό. Κάθε σώμα είναι εντελώς διαφορετικό και κανείς δεν ξέρει το σώμα σας καλύτερα από εσάς. Αυτό που λειτουργεί για κάποιον μπορεί να μην λειτουργεί απαραιτήτως και για εσάς.

Δεν φροντίζετε τον εαυτό σας

Η κοινωνία μας κινείται με γοργούς ρυθμούς. Δουλεύουμε περισσότερο, κοιμόμαστε λιγότερο, βλέπουμε πολύ τηλεόραση και είμαστε επιρρεπείς σε περισσότερες επιλογές από ποτέ. Έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ από τη νοοτροπία ότι αυτό που τρώμε έχει αντίκτυπο και στην υγεία μας. Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε πως το φαγητό είναι αυτό που μας τροφοδοτεί, μας τρέφει, μας θεραπεύει και δίνει ενέργεια σε κάθε κύτταρο του σώματός μας.

Έχετε τη νοοτροπία του "όλα ή τίποτα"

Τρώτε ένα γλυκό και ξαφνικά γκρεμίζονται όλα και παρατάτε την προσπάθεια. Η νοοτροπία όμως του "όλα ή τίποτα είναι αντιπαραγωγική. Εξάλλου αυτό το ταξίδι δεν πρόκειται να είναι ποτέ τέλειο, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να απολαύσετε πραγματικά το γεύμα σας το Σάββατο βράδυ και απλά την επόμενη ημέρα να συνεχίσετε τις υγιεινές σας συνήθειες.

Εάν εγκαταλείψετε τη νοοτροπία ότι μερικές ατασθαλίες καταστρέφουν την προσπάθεια σας, θα μπορέσετε επιτέλους να βρείτε την ισορροπία και να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας λιχουδιές με μέτρο.

Αγαπήστε και φροντίστε το σώμα σας, χωρίς να το κακολογείτε και μην προσπαθείτε να χάσετε κιλά για να αρέσετε στους άλλους. Τέλος ακολουθείστε την υγιεινή διατροφή για την υγεία σας αλλά και για να νιώσετε εσείς καλά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.