WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ενίσχυση της ψυχικής σας υγείας μπορεί να είναι μόλις μια μπουκιά μακριά


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαρτίου 2022

Η ενίσχυση της ψυχικής σας υγείας μπορεί να είναι μόλις μια μπουκιά μακριά
Το φαγητό και η διάθεση συνδέονται στενά.

Τα στατιστικά στοιχεία για θέματα ψυχικής υγείας είναι εκπληκτικά. Σύμφωνα με μελέτες το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα βιώσει μια κατάσταση χρόνιου άγχους κάποια στιγμή στη ζωή του.

Μάλιστα μια νέα έρευνα δείχνει ότι η ψυχική μας υγεία μπορεί να επηρεαστεί έντονα από το τι τρώμε.

Είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η συνολική ποιότητα της διατροφής μας και όχι τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά ή τα τρόφιμα. Πρέπει να βλέπουμε τη διατροφή μας μέσα από ένα ευρύτερο πρίσμα.

Έτσι λοιπόν η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, ιδίως της Μεσογειακής Διατροφής, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και να ενισχύσει την ψυχική μας ευεξία μακροπρόθεσμα.

Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λιπαρά ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ενώ η κυρίαρχη πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο.

Επίσης μεγάλο μέρος της έρευνας επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τις διάφορες αποικίες βακτηρίων που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα. Μελέτες εξετάζουν επίσης τον ρόλο των τροφών που φαίνεται να βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και επίσης στη μείωση της σοβαρότητας και του επιπολασμού των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Μεσογειακή διατροφή και διάθεση

Μια σειρά από μελέτες όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει ότι η ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται γενικά με καλύτερη διάθεση. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι υπάρχει, στην πραγματικότητα, μια σαφής σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ της πρόσληψης τροφής και της ψυχικής υγείας.

Τι να τρώμε λοιπόν;

Η ποικιλία είναι το κλειδί. Και αυτό εξηγείται επειδή όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουμε στη διατροφή μας, τόσο πιο διαφοροποιημένη θα είναι η παροχή θρεπτικών ουσιών. Η σύσταση είναι να συμπεριλάβετε 30 διαφορετικές τροφές φυτικής προέλευσης την εβδομάδα.

Δυστυχώς όμως στην πραγματικότητα, μόνο οι μισοί από εμάς τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καλής υγείας. Η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών όχι μόνο θα μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για ασθένειες και θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, αλλά μπορεί επίσης να παίξει βασικό ρόλο στην αποτροπή της κατάθλιψης και του άγχους.

Εν τω μεταξύ, τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως, η σίκαλη, η βρώμη, το καστανό ρύζι και το καλαμπόκι έχουν από καιρό ενσωματωθεί στην ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αποφεύγονται από φόβο ότι προκαλούν αύξηση βάρους. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη.

Στην πραγματικότητα αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρος, φυλλικό οξύ, υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φυτικές ίνες, ακόμη και πρωτεΐνες.

10 τροφές που συμβάλλουν στην καλή ψυχική υγεία

  • Φρούτα - φρέσκα, αποξηραμένα, κονσερβοποιημένα, βραστά

  • Λαχανικά - φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα

  • Φασόλια

  • Ελαιόλαδο

  • Λιπαρά ψάρια

  • Γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση π.χ. γιαούρτι, τυρί και κεφίρ

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως π.χ. καστανό ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Αβοκάντο

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.