WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε ροφήματα πρωτεΐνης


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Μαρτίου 2022

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε ροφήματα πρωτεΐνης
Τα ροφήματα πρωτεΐνης είναι βολικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους πρωτεϊνικούς σας στόχους. Μπορεί να τα έχετε στο αυτοκίνητο, στο ψυγείο ή στο ντουλάπι σας.

Τα ρόφημα πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη μόνο από το φαγητό, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμινών.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα πρωτεϊνικά ροφήματα ίδια και μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φούσκωμα, κράμπες, ναυτία και κόπωση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν μειωμένη όρεξη εάν τα καταναλώνουν συχνά .

Μερικά ροφήματα μπορεί επίσης να περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο και κάδμιο, που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις, όταν καταναλώνονται σε υψηλές δόσεις.

Εάν εμφανίσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες στο πεπτικό σύσητημα ή ανεξήγητο πόνο ή κόπωση, θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε ροφήματα πρωτεΐνης και να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Είναι πραγματικά υγιεινά τα ροφήματα πρωτεΐνης;

Τα ροφήματα πρωτεΐνης θεωρούνται γενικά υγιεινά όταν καταναλώνονται με μέτρο. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε τα συστατικά σε αυτά που επιλέγετε να αγοράσετε. Καλό είναι να αποφύγετε να αγοράζετε ροφήματα που περιέχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη, γιατί μπορεί να συμβάλλει σε μια μακρά λίστα προβλημάτων υγείας, όπως ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και διαβήτη τύπου 2. Προσπαθήστε να αγοράσετε ροφήματα που περιέχουν ελάχιστη ζάχαρη ή έχουν φυσικά γλυκαντικά.

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε

Ο οργανισμός μας χρειάζεται 0,8 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν αυξημένες ανάγκες, όπως οι αθλητές.

Εάν όμως καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που χρειάζεστε, δεν θα αποκτήσετε μυϊκή μάζα, αντ’ αυτού θα έχετε πλεόνασμα θερμίδων άρα θα αυξήσετε το βάρος σας. Επίσης η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης είναι επιβαρυντική για τη λειτουργία των νεφρών, ενώ υπάρχει και θετική συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου.

Οπότε εάν δεν αθλείστε σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν μπορείτε να παίρνετε παραπάνω πρωτεΐνη από αυτή που αναλογεί στους υγιείς ενήλικες (0,8 γρ/ΣΒ).

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω πως οι ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνης του κάθε ατόμου μπορούν να καλυφθούν μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Οι επαγγελματίες αθλητές σαφώς μπορεί να χρειάζονται συμπληρωματική πρωτεΐνη, όπως είναι τα ροφήματα, αλλά άλλο αθλούμαι και άλλο γυμνάζομαι μερικές ώρες την εβδομάδα. Ακόμα και οι vegans εάν ακολουθήσουν ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής μπορούν να πάρουν την απαραίτητη πρωτεΐνη από τις τροφές, χωρίς να χρειαστούν κάποιο συμπλήρωμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.