WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούμε να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας για να καίμε περισσότερες θερμίδες;


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Μαρτίου 2022

Μπορούμε να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας για να καίμε περισσότερες θερμίδες;
pexels
Μπορούμε να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας; Μπορεί το πράσινο τσάι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους; Τι γίνεται με το μηλόξυδο; Τα χάπια/συμπληρώματα αλλάζουν το βάρος; Αν φάω το βράδυ θα επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός μου; Και η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται...

Πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις, πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια του μεταβολισμού. Ο μεταβολισμός δεν είναι τόσο απλός όσο υποθέτουν οι περισσότεροι, κάνοντας τον το μήλο της έριδος για την απόκτηση/απώλεια βάρους. Η επιστήμη είναι περίπλοκη.

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει και να καίει ενέργεια από τα τρόφιμα. Ο μεταβολισμός μπορεί να χωριστεί σε τρεις διαδικασίες:

  • BMR ή Βασικός μεταβολικός ρυθμός και RMR ή μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας

  • TEF ή Θερμική Επίδραση Τροφίμων

  • PA (Δαπάνες Φυσικής Δραστηριότητας) και NEAT (Θερμογένεση μη άσκησης)

Έτσι, ό,τι τρώτε όλη την ημέρα, μετατρέπεται σε θερμίδες που χρησιμοποιούνται από αυτά τα τρία μέρη του μεταβολισμού. Το BMR αναφέρεται στις θερμίδες που χρειάζεται να κάψει το σώμα μας για να παραμείνει ζωντανό. Χρειάζεται ένα ορισμένο ποσό ενέργειας για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας, να διατηρήσουμε την κυκλοφορία του αίματος και να διατηρήσουμε τα όργανά μας, συμπεριλαμβανομένων των ιστών - τόσο των μυών όσο και του λίπους.

Στο RMR, η μυϊκή μάζα καίει θερμίδες, οπότε πιθανότατα έχετε ακούσει ότι οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος, και αυτό είναι αλήθεια. Αυτές οι δύο διαδικασίες, το BMR και το RMR καίνε τα 2/3 των θερμίδων που τρώμε.

Το υπόλοιπο 1/3 των θερμίδων καίγεται από τις κανονικές καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως δουλειές στο σπίτι, ψώνια, ορθοστασία ενώ εργάζεστε, κηπουρική κ.λπ. Ορισμένες θερμίδες καίγονται από σκόπιμες σωματικές δραστηριότητες όπως τζόκινγκ, διάδρομος, αερόμπικ κ.λπ. και αυτές οι 1/3 θερμίδες χρησιμοποιούνται για την πέψη πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Έτσι λειτουργεί ο μεταβολισμός μας και καταναλώνει το σύνολο των θερμίδων/ημέρα.

Τώρα το ερώτημα θα ήταν, αφού το σώμα μας μοιράζει όλες τις θερμίδες μας και τις χρησιμοποιεί για να διατηρήσει τις λειτουργίες του, τότε γιατί παίρνουμε κιλά;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες στην αύξηση του σωματικού βάρους, από γενετικούς έως ορμονικά προβλήματα, υπερβολική κατανάλωση φαγητού, μη ισορροπημένες δίαιτες, καθιστική ζωή κ.λπ. Αναρωτιέστε πώς; Επιτρέψτε μου να περιγράψω αυτήν την περίπλοκη κατάσταση.

Πρώτα απ 'όλα, δεν μπορείτε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, έτσι ώστε τα όργανα σας να χρησιμοποιούν περισσότερες θερμίδες. Δεν λειτουργεί έτσι. Τα όργανά μας είναι πιο οργανωμένα εσωτερικά παρά εμείς εξωτερικά. Και πρέπει να ξέρουμε ότι τα εσωτερικά μας όργανα χρειάζονται συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων για να λειτουργήσουν και αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε.

Δεύτερον, καθώς μεγαλώνουμε τα όργανά μας χρειάζονται 10 θερμίδες λιγότερες την ημέρα. Δεν ακούγεται πολύ, αλλά όταν αθροίζεις όλες τις θερμίδες κάθε δεκαετία, είναι εκατοντάδες. Έτσι, σημαίνει ότι το σώμα μας απαιτεί λιγότερες θερμίδες για να εκτελέσει τις λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων κάθε χρόνο και το μεταφράζουμε σε επιβράδυνση του μεταβολισμού κάθε χρόνο. Αλλά εξακολουθούμε να τρώμε τον ίδιο αριθμό θερμίδων ή περισσότερες κάθε μέρα, τι οποίες ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και τις αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς μας με τη μορφή λίπους.

Και τότε είναι που αρχίζουμε να παίρνουμε βάρος και να δοκιμάζουμε διάφορες δίαιτες για να τονώσουμε τον μεταβολισμό και να χάσουμε βάρος, αλλά δεν λειτουργεί έτσι. Το συμπέρασμα είναι ότι ο μεταβολισμός μας φυσικά γίνεται πιο αργός κάθε χρόνο.

Επίσης, αφού ακολουθήσουμε όλες τις μοντέρνες δίαιτες με σκοπό να «ξυπνήσουμε» ή να «επιταχύνουμε» τον μεταβολισμό, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό θα δουλέψει για κάποιο διάστημα, αλλά αργότερα ο μεταβολισμός επιβραδύνεται μας ακόμη περισσότερο από πριν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε ακούσει από κάποιον ότι έκανε μια αυστηρή δίαιτα ή μια αποτοξίνωση και όταν τη σταμάτησε μετά από λίγο καιρό πήρε ξανά τα ίδια ή και περισσότερα κιλά.

Επομένως, σταματήστε να χρησιμοποιείτε μοντέρνες δίαιτες, συμπληρώματα/ χάπια και μεθόδους ενίσχυσης του μεταβολισμού για να χάσετε βάρος. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή που να μπορεί να διαχειριστεί το σώμα σας, και να είστε δραστήριοι όσο περισσότερο μπορείτε. Και, μείνετε υγιείς, ανεξάρτητα από το μέγεθος που έχετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.